Probabil cel mai polarizant imprimeu din lume, leopard print împarte lumea în două tabere: cei care nu-l iau în serios și îl consideră trashy, versus cei ce îl venerează și îl consideră apogeul feminității și al sex-appeal-ului. Un lucru este cert, și anume că și-a câștigat de-a lungul timpului un statut iconic în garderoba feminină.
Un pic de istorie
Imprimeurile inspirate de pieile animalelor fac parte din vestimentația oamenilor cu mult dinainte să existe conceptul de modă, iar printul de leopard nu face excepție. Seshat, zeița egipteană a înțelepciunii, este documentată în picturi învelită în piei de leopard, la fel și Dionis, zeul grec al vinului, sau Cybele, zeița frigiană a fertilității. În viața reală, oamenii purtau piei de leopard încă din antichitate, iar imprimeul a apărut pe textile în jurul secolului al XVIII-lea.
Însă abia începând cu secolul XX, odată cu revoluția industrială, printul de leopard a început să devină cu adevărat popular. Primul designer care a introdus acest imprimeu a fost Christian Dior, care a inclus printul de leopard în colecția sa New Look din 1947, ce avea să schimbe lumea modei prin faptul că propunea (după cum îi spune numele) o nouă manieră de a aborda moda, departe de constrângerile vestimentare ale vremii respective. „Nu-l purta dacă ești o femeie dulce”, a proclamat creatorul despre acest imprimeu nou introdus în lumea modei, așa că printul de leopard a devenit un simbol pentru femeia puternică, cea care nu se mulează pe reguli sau tradiții și căreia nu îi e frică să își exprime senzualitatea.
În anii ’50, fashion icon-urile de la Hollywood, precum Bettie Page, Ava Gardner sau Marilyn Monroe, au îmbrățișat acest imprimeu și l-au transformat într-un trend, purtându-l des și cu doza perfect echilibrată de îndrăzneală și eleganță. Printul de leopard a devenit sinonim cu imaginea femeii glamour, încrezătoare în sine și sexy. În anii ’60, staruri precum Brigitte Bardot sau Eartha Kitt i-au sporit popularitatea, iar în anii ’70, printul a ajuns popular și în moda masculină, grație rockstarurilor trendsetteri ca David Bowie sau Iggy Pop.
În aceeași perioadă, printul de leopard a început să aibă și o conotație negativă, fiind privit fie drept o marcă a promiscuității, fie drept un simbol al femeii întreținute. Însă această reputație controversată nu a făcut decât să îi sporească popularitatea și să întărească faptul că este un imprimeu dedicat femeilor puternice, care nu sunt ținute în spate de stereotipuri și care sunt mândre de sexualitatea și feminitatea lor.
În 1991, couturierul Azzedine Alaïa a cimentat statutul iconic al imprimeului de leopard când a trimis pe podium o suită de supermodele – printre care Naomi Campbell, Christy Turlington, Linda Evangelista și Nadège du Bospertus – îmbrăcate din cap până-n picioare în print leopard, exprimând perfect natura duală a acestuia: extravagant, dar abordabil, senzual, dar sofisticat.
Cum purtăm full leopard print
Deși e un statement controversat, multă lume e de acord: printul de leopard poate fi considerat a face parte din paleta de „neutrals”. La fel cum negrul, albul, bejul sau griul sunt culori neutre care pot fi asortate cu oricare alta, printul de leopard este, în felul său, neutru, pentru că poate fi asociat cu aproape orice altă culoare, de la tonuri-bijuterie (precum rubiniu, verde-smarald sau albastru-safir), până la culori primare, precum roșu sau galben.
Pentru sezonul în curs, designerii propun o abordare maximalistă: leopard din cap până-n picioare. Poate părea un look intimidant de abordat, însă rezultatul este spectaculos, iar în prezentările de modă pentru primăvară-vară 2024, au fost puse la înaintare numeroase ținute care pot servi drept inspirație.
De pildă, casa Dolce & Gabbana propune un trench coat leopard din piele lăcuită, cu o eșarfă tip basma asortată. Ținuta de inspirație anii ’50 e completată cu o pereche de ochelari de soare supradimensionați și amintește de lookul starletelor din Epoca de Aur a Hollywood-ului, care încercau să își ascundă identitatea când erau fotografiate de paparazzi, dar voiau totuși să își mențină aerul glamour & sexy.
În show-ul Ganni se remarcă o abordare mai discretă a trendului head-to-toe leopard. Printurile au un aspect mai subtil, ca și când hainele ar fi fost atinse de un strat foarte fin de pudră, iar croielile sunt casual & understated: o fustă trei sferturi cu decupaj în față este asortată cu un top cu siluetă alungită, iar o pereche de pantaloni ușor supradimensionați sunt purtați în interiorul cizmelor largi. Tot în show-ul Ganni vedem că printul de leopard poate fi asortat cu alte imprimeuri animaliere, precum cel de tigru. Pentru a echilibra lookul ce conține un mix de printuri, croiala este una ultra-casual – în acest caz, o rochie stil cămașă, asortată cu un tote bag și o geantă mini, plus sneakerși și ochelari de soare sport.
O abordare mai clasică a lookului full leopard putem vedea în colecția Naeem Khan, în care rochiile cu acest print, fie ele scurte sau lungi, sunt purtate ca atare, fără vreun alt artificiu stilistic, completate doar de bijuterii cu forme simple, minimaliste, și de pantofi negri cu toc. O propunere de styling mai îndrăzneață vine de la Nina Ricci, care în colecția cea mai recentă a prezentat multiple lookuri cu imprimeu de leopard, asociate cu alte elemente statement, cum ar fi pantofii cu platformă sau dresurile plasă. Colecția include variante pentru diverse gusturi și ocazii, de la fuste mini sau naked dresses, la un trench coat leopard cu căptușeală roșie.
Așadar, e clar: poți purta imprimeul de leopard în orice fel vrei și în orice mod care te face să te simți fierce, încrezătoare și gata să calci în picioare stereotipurile: your feline era.