Faimosul designer Judith Leiber a murit la 97 de ani

Scris de Ozana Mazilu
Publicat la data de: 02-05-2018

în: News & Features

„Trebuie să ai simțul umorului”, spunea Judith Leiber. Pentru designerul iconicelor genți de mână, care a încetat din viață weekendul trecut, la vârsta de 97 de ani, umorul a fost, fără îndoială, un principiu călăuzitor în viață.

Modelele ei, apreciate de persoane celebre precum Pat Buckley, Björk, Diana Ross, Sarah Jessica Parker și multe altele, erau create cu multă originalitate, imaginație dar și cu elemente surprinzătoare. Spre exemplu, Leiber a creat genți pentru Barbara Bush și Hillary Clinton care întruchipau primele lor animale de companie, respectiv Millie și Socks. Fiecare dintre gențile sale luxoase necesitau săptămâni, chiar luni de lucru, dar și mii de cristale. “Îmi place să creez genți cu personalitate, care ies din tipare, dar și practice, în același timp.”, spunea Judith. Lucrările sale au fost expuse și în numeroase muzee, printre care și The Smithsonian și Muzeul de Artă Metropolitană.

Născută în 1921, în Budapesta, Leiber a fost o supraviețuitoare a Holocaustului, care s-a mutat în Statele Unite la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, imediat după ce s-a căsătorit cu Gus Leiber. Experiența ei de viață a inspirat-o în creațiile ei: “Stăteam 26 de persoane într-o singură cameră, a fost teribil, îmi proiectam modele de genți de mână în minte, pentru a trece prin mai ușor prin suferință”, declara Leiber. După ce a vândut genți realizate manual membrilor forțelor armate din Ungaria, Leiber a început să lucreze pentru mai mulți producători de mănuși din New York, înainte de a-și lansa propriul brand, în 1963.

Zece ani mai târziu, a devenit prima femeie din domeniu și primul designer de accesorii care a câștigat un premiu Coty. De asemenea, în 1993, aceasta a câștigat premiul „Lifetime Achievement” al Council of Fashion Designers of America, marcând prima oară când premiul a fost acordat unui designer de genți de mână.