Piața de mărfuri contrafăcute dă mari bătăi de cap brandurilor de lux în întreaga lume. Luxul a devenit un deziderat pentru publicul larg, iar accesul la fake-uri creează iluzia unui statut altfel imposibil de atins. Oficialii LAX, cel mai mare aeroport din Los Angeles, au anunțat o captură de zile mari care demonstrează încă o dată cât de amplă este piața produselor de lux contrafăcute.
Comercializarea fake-urilor reprezintă o infracțiune și, în ciuda acestui fapt, produsele se vând ca pâinea caldă atât în mediul online cât și în magazine fizice. Cu toate acestea, anumite locații reprezintă- sau ar trebui să reprezinte- o garanție morală pentru autenticitatea mărfurilor puse în vânzare. În urma unui control efectuat de autoritățile de la
Protecția Vamală și de Frontieră din SUA, au fost confiscate mărfuri contrafăcute în valoare de 3.475.000 dolari care urmau să fie infiltrate pe piața americană. Bilanțul a scos la iveală 678 de perechi de încălțăminte Nike, 531 genți Louis Vuitton, 500 de adaptoare Samsung, 502 borsete Gucci, 230 de genți Hermes, 192 ceasuri Casio Shock, 144 curele Ferragamo, 100 curele Versace, 119 de pantaloni scurți Fendi si 1.242 centuri Gucci. Evident, toate contrafăcute. Mărfurile au venit din Hong Kong și urma să fie vândute pe teritoriul Statelor Unite. Directorulul CBP Port la LAX, Donald R. Kusser, a declarat: „Publicul american ar trebui să fie conștient de faptul că achiziționarea unui produs contrafăcut este o afacere din care toată lumea are de pierdut. Deseori, acești bani finanțează acțiuni criminale. În plus, cumpărătorii primesc un produs de calitate inferioară, care conține substanțe chimice necunoscute și care este, cel mai probabil, fabricat în condiții inumane.” În susținerea eforturilor vameșilor, Carlos C. Martel, directorul CBP al operațiunilor pe teren din Los Angeles, a mai spus: „CBP protejează întreprinderile și consumatorii în fiecare zi printr-un program agresiv de aplicare a drepturilor de proprietate intelectuală. Operațiunea de azi demonstrează nivelul înalt de abilitate și vigilență al ofițerilor noștri și al specialiștilor în import. Dar cel mai eficient mod de a opri piața de mărfuri fake este ca acestea să nu mai fie cumpărate”.
Chiar dacă intervențiile autorităților nu vor stopa producția de mărfuri fake, ele trag un semnal de alarmă asupra modului în care oamenii participă, fără să înțeleagă consecințele, la menținerea unui segment comercial ilegal și periculos. Marile branduri pierd bani, însă sunt conștiente că atuul calității este cel care le garantează succesul.