George Voicu: „Orice bucătar are o doză de inconștiență”

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 24-04-2024

în: Lifestyle

George Voicu

Mâncarea are abilitatea de a ne transporta în timp și spațiu, iar un singur fel de mâncare poate evoca amintiri surprinzătoare. George Voicu este responsabil cu „amintirile” gastronomice din cadrul celor mai importante evenimente din viața noastră, și nu numai, prin intermediul Pastel Lab Catering, afacere în care este asociat. Deși și-a descoperit pasiunea pentru gastronomie treptat, după ce a început să lucreze în domeniu, el își amintește că se simțea liber de fiecare dată când intra în bucătărie. George ne-a introdus în lumea plină de arome a gastronomiei și ne-a povestit despre începuturile sale în acest domeniu, despre provocări, dar și despre participarea la emisiunea „Chefi la Cuțite”, într-un interviu exclusiv.

Care au fost primii pași și prima ta experiență într-o bucătărie profesională?
Prima oară am intrat într-o bucătărie profesională în anul 2008, când m-am angajat ca ajutor de bucătar la uzina Dacia din Mioveni. Pe vremea aceea nu îmi descoperisem pasiunea pentru gastronomie. Și deși am ajuns să lucrez într-o bucătărie unde zilnic era necesară pregătirea a 12.000 de porții de mâncare pentru angajații uzinei, mă simțeam liber când intram în bucătărie. Îmi amintesc că fiecare zi era o cursă contracronometru în care trebuia să respectăm pașii exacți pentru a finaliza procesul de gătire în timp util, deoarece angajații la ora 12:00 intrau pe ușa cantinei.

Care a fost persoana care te-a îndrumat să continui această carieră?
Primul om care a văzut în mine potențial a fost CEO-ul Sylvain Clerbout, care a decis să mă înscrie în programul companiei pentru un schimb de experiență în mai multe locații din țară. Astfel, în decurs de doi ani am avut experiențe în corporații precum OMV Petrom, Caterpillar, Doncafé, Centrala nucleară de la Cernavodă. După aceste experiențe mi-am dat seama cât de important este să descoperi noi bucătării, noi oameni și cât de mult te pot ajuta experiențele lor.

În prezent sunt asociat în compania Pastel Lab Catering, o bucătărie unde în fiecare zi discutăm despre inovație, evoluție, materie primă de calitate și mod de gătire sănătos.

De-a lungul carierei tale ai participat și la „Chefi la Cuțite”. Ce te-a determinat să te înscrii la o astfel de emisiune?
Mi-a plăcut mult să experimentez mai multe bucătării, așa că în 2019 m-am înscris la emisiunea „Chefi la Cuțite”, unde am avut parte de o experiență inedită în urma căreia am început o frumoasă colaborare cu chef Cătălin Scărlătescu, care a durat aproximativ trei ani. În acest timp am învățat extrem de multe lucruri despre arta culinară, lucru pentru care îi sunt extrem de recunoscător.

Care este prima ta amintire din bucătărie?
Nu îmi pot șterge din minte prima săptămână în bucătăria uzinei Dacia. Era cu mult peste tot ce îmi puteam imagina. Toate utilajele păreau imense, procedurile din blocul alimentar erau nesfârșite și totul părea imposibil de realizat în primele zile, doar că drumul meu în acel moment era doar înainte. Am luat fiecare zi ca pe o provocare și în cel mai scurt timp am început să defilez cu colegii mei printre cele 12.000 de porții de mâncare gătite în fiecare zi.

George Voicu

Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru gastronomie?
Sunt foarte multe feluri în care îți poți descoperi pasiunea pentru bucătărie; pentru mine a fost într-un mod hardcore. Cred că în uzină nu simți pasiune, ci trebuie să ai anduranță zilnică. În schimb, oamenii din jurul meu au văzut potențial, m-au făcut să am încredere în mine să pot continua munca asiduă.

Apoi, după experiența „Chefi la Cuțite”, cunoscându-i pe cei trei chefi și, totodată, foarte mulți colegi de breaslă, am experimentat multe bucătării, unde am avut foarte multe experiențe gastronomice. A urmat o perioadă frumoasă, unde în fiecare zi am descoperit arome noi, texturi, rețete la care nici nu mă gândeam vreodată. Așa am început să iubesc bucătăria. Am început de la 12.000 de farfurii să mă gândesc la una singură și mi s-a părut fascinant.

Ce îți place mai mult să administrezi – un business bazat pe servicii de catering sau un restaurant à la carte?
Ambele fac parte din portofoliul meu. Deși a fost sezonier, în vara lui 2023 am avut restaurantul Hacienda de Mare din Olimp, care a avut un specific mediteranean. În prezent fac parte din proiectul Pastel Lab, care se bazează pe servicii de catering.

Ambele tipuri de business sunt la fel de provocatoare și, deși sunt diferite ca tipologie, la bază vorbim de alimentație publică, iar asta înseamnă o responsabilitate mare. Dar dacă ar fi să aleg între cele două, cred că aș alege un business de catering, doar din perspectiva noilor provocări, pentru că nicio zi nu seamănă cu alta, niciun eveniment nu seamănă cu altul. Este un drum nou în fiecare zi, în care te lași purtat prin valurile experiențelor și provocărilor viitoare.

Cum realizați un meniu pentru un eveniment?
În oferta noastră avem meniuri și preparate standard, dar îmi place la nebunie când avem un client care își dorește personalizare și necesită un meniu și preparate noi. În primul rând, culegem toate informațiile legate de preferințe, invitați, buget și locul de livrare, logistica necesară, iar ulterior îl scriem, îi facem rețetele și, bineînțeles, îl gătim. La degustarea meniului întotdeauna sunt mai mulți ,,critici” culinari care ne ajută cu un feedback corect.

Care sunt cele mai solicitate produse pentru evenimente?
În ultima perioadă avem o creștere spectaculoasă pentru pește și fructe de mare. Sunt din ce în ce mai multe solicitări pentru a adăuga în meniuri preparate din pește sau fructe de mare.

Care au fost cele mai ciudate cereri pe care le-ai primit din partea clienților?
Am fost solicitat la un eveniment privat pentru un live cooking, iar materia primă de bază era asigurată de gazdă. La locație, când am verificat, am observat că trebuie să gătesc carne de cangur, ceea ce nu mai gătisem până atunci. În cele din urmă a fost o provocare interesantă și am primit un feedback foarte bun pentru dish-ul cu carne de cangur.

Din punctul tău de vedere, care sunt calitățile-cheie necesare pentru a deveni bucătar?
Indiferent dacă te apuci tu de bucătărie sau se apucă ea de tine, orice bucătar are o doză de inconștiență. Cred că, în bucătărie, anduranța este o calitate importantă pe care o au majoritatea bucătarilor. Totodată, creativitatea nu ar trebui să lipsească, pentru a putea crește de la o etapă la alta.

George Voicu

Care este preparatul culinar preferat?
Preparatul meu preferat este destul de exclusivist. Îmi place să pregătesc o dulceață de portocală cu ghimbir, un foie gras gătit după o rețetă a lui Alain Ducasse, pe care îl servesc cu un sourdough crocant. Deși nu am timp să îl gătesc des pentru mine, îl pregătesc pentru evenimente și mă bucur și eu în unele dimineți de el. Atunci când îmi încep ziua cu acest preparat este un semn bun, este o zi frumoasă cu o energie bună. Probabil din acest motiv îl consider preparatul meu preferat.

Munca în bucătărie necesită foarte mult timp. Ai vreodată timp să te relaxezi?
Relaxarea pentru mine este deconectare, iar unul dintre lucrurile care mă deconectează este snow-boardul. Atunci când am timp liber și vreme bună, fug pe munte. Este senzațional, iar atunci când sunt acolo, nu mă mai gândesc la nimic, trăiesc doar momentul și este un nivel înalt de relaxare mentală.

În schimb, noi, cei din domeniul HoReCa, mai găsim mici momente de relaxare la degustări de vin sau în cadrul unor noi experiențe culinare.

Ce reprezintă luxul pentru tine?
În momentul acesta, luxul este reprezentat de timpul de calitate petrecut cu familia. Atunci când avem ocazia, mergem împreună să experimentăm restaurante noi.

Care sunt planurile tale pentru perioada următoare?
Bineînțeles, planurile de viitor sunt legate de gastronomie și de experiențe noi. Îmi doresc să călătoresc în cât mai multe țări și să le descopăr cultura gastronomică, să pot experimenta alături de bucătari profesioniști cultura gastronomică a țării lor și să împărtășesc experiențele lor culinare.