A. Lange & Sohne 1 Perpetual Calendar: Complicații spectaculare și abordări diferite

Scris de Andrei Dimulescu
Publicat la data de: 20-01-2022

în: Watches

Noul membru al titratei companii germane pune accentul pe principala sa complicație, evident, Calendarul perpetuu. Integrarea acestei complicații pe cadranul impunător al colecției Lange 1 a fost posibilă prin adăugarea unui cerc periferic pentru marcarea lunilor calendaristice, creat special pentru acest design. Ceasul este realizat din aur roz, cadranul acestuia este de culoare gri-argintiu, cu excepția unei ediții speciale, formate din 150 de piese, acestea având cadranul din aur roz. O altă complicație spectaculară este afișajul pentru Fazele Lunii, care integrează și indicatorul de zi/noapte într-un mod armonios.

A. Lange & Sohne 1 Perpetual Calendar

A. Lange & Sohne 1 Perpetual Calendar

Cu exact 20 de ani în urmă, A. Lange & Söhne a prezentat Langematik Perpetual, primul ceas de mână cu calendar perpetuu din istoria mărcii. A fost urmat de alte șapte modele, mai ales în combinație cu alte complicații precum cronograful, tourbillon-ul sau ambele.

În afară de principiul clasic cu afișaje calendaristice controlate de un sistem de came cu 48 de pași, Lange 1 Tourbillon Perpetual Calendar, introdus în 2012, a folosit o abordare diferită, care a fost adoptată acum și de noul model. Pentru a integra ansamblul de funcții de calendar în arhitectura excepțională de cadran descentrată a lui LANGE 1, fără a compromite echilibrul armonios al afișajelor, complicația pentru Fazele Lunii a fost implementată cu ajutorul unui inel la periferia cadranului, care avansează o dată pe lună. Acest design înlocuiește principiul clasic de control, cu ​​o came în 48 de pași. Inovația a contestat ingeniozitatea inginerilor lui Lange deoarece avansând inelul la sfârșitul lunii, mecanismul necesită mult mai multă forță decât soluțiile tradiționale.

Afișajul lunii cu soluția inelului periferic este completat cu afișajul datei de dimensiuni mari, o caracteristică Lange, afișarea retrogradă a zilei din săptămână și indicarea anului bisect. Calendarul avansează instantaneu și afișajele sunt întotdeauna clar lizibile. Ele pot fi modificate colectiv sau individual. Odată setat corect, mecanismul este programat pentru a indica în mod fiabil fiecare schimbare a lunii, până în anul 2100.

Calendarul perpetuu este complicația centrală a Lange 1 Perpetual Calendar, de unde și numele, evident, dar cum scriam și mai sus, nu este singura. Ceasul plusează la capitolul complicații elaborate, o calitate a mărcii germane, cu un afișaj cu Fazele Lunii, la rândul său cu indicator zi/noapte integrat.

Combinația dintre afișajul fazelor lunii cu un indicator pentru zi/noapte are două straturi. Aceasta constă în primul rând dintr-un disc ceresc, integral fabricat din aur, cu o gradație albastră. Apoi este completat de o mișcare  derevoluție completă în jurul propriei axe la fiecare 24 de ore. Pe acest fundal, luna – fie pe alb, fie din aur roz – își realizează orbita sinodică în 29 de zile, 12 ore, 44 de minute și 3secunde, cu o asemenea precizie încât durează 122,6 ani până este necesară o corecție, de numai o zi. Cu debutul în 2016 al afișajului combinat în Lange 1 Moon Phase, luna apare pe un baldachin monocrom albastru deschis în timpul zilei și pe un cer înstelat albastru închis noaptea.

Embleme ale calității marca Lange

Calendarul Perpetuu Lange 1 are un diametru al carcasei de 41,9 milimetri și o grosime de 12,1 milimetri. Este disponibil în două versiuni. Carcasa este din aur roz, cu un cadran din argint solid, de culoare gri și – într-o ediție limitată de 150 de ceasuri – cu carcasă din aur alb și cu cadran solid din aur roz. Ultima combinație de materiale a fost prezentată de A. Lange & Söhne inițial în 2019, în modelul Datograph Perpetual Tourbillon, de asemenea, un model în ediție limitată. Indicatoarele și aplicele din aur roz, auriu și din rodiu completează designul armonios. În varianta cu aur roz, indicatoarele pătrate pentru ore de pe scala minutelor sunt și ele luminoase, la fel precum marcatoarele minutelor. Versiunea alb-aurie are o curea din piele, de culoare maro închis, modelul roz-auriu venind cu o curea din piele, cu o nuanță cromatică extrem de interesantă, roșu-maro.

Mecanismul cu întoarcere automată L021.3 este cel de-al 67-lea calibru realizat in-house de A. Lange & Söhne. Este bazat pe calibrul L021.1 al lui Lange 1 Daymatic și a fost dotat cu un mecanism de întoarcere dezvoltat în premieră. Caracteristicile sale tehnice includ rotorul unidirecțional, din aur de 21 de carate, cu o masă centrifugă suplimentară din platină; o rezervă de funcționare de 50 de ore și un balansier cu came, care rulează cu o frecvență de 21.600 de semioscilații pe oră.

Multe dintre emblemele de calitate ale lui Lange pot fi admirate prin capacul carcasei, realizat din cristal de safir: platinele și podurile din argint german netratat și decorate cu nervuri de tip Glashütte, cinci „chatons” de aur fixate cu șuruburi din oțel albăstrite  și gravate manual și un rcomutator de echilibru cu arcul, folosit pentru reglarea ritmului.

Ca întotdeauna, părțile mecanismului, care este asamblat de două ori pentru o fiabilitate desăvârșită, sunt finisate manual după cele mai stricte standarde Lange. Materialele, arhitectura și finisajele artizanale confirmă faptul că în ceea ce privește designul unic și perfecțiunea mecanică, acest ceas este perpetuu din toate punctele de vedere. Ceasurile A. Lange & Sohne sunt disponibile în România prin intermediul Orologeriei Galt Enescu.

A. Lange & Sohne 1 Perpetual Calendar

A. Lange & Sohne 1 Perpetual Calendar

A. Lange & Sohne 1 Perpetual Calendar