Gunoiul de grajd – noua sursă de energie verde pentru alimentarea de automobile electrice

Un parneriat între BMW of North America şi fermele de lapte

Scris de Andrei Dimulescu
Publicat la data de: 18-11-2021

în: Auto

BMW of North America şi California Bioenergy extind parteneriatul utilizând tehnologie inovatoare a produselor lactate pentru a furniza energie verde pentru încărcarea automobilelor electrice în California. Parteneriatul în creştere include acum Bar 20 Dairy, o fermă cu sediul în Kerman (California).

Fiind primul producător auto care a colaborat cu fermele de produse lactate în proiecte de energie regenerabilă, BMW of North America şi California Bioenergy (CalBio) au anunţat un parteneriat extins pentru a include Bar 20 Dairy, o fermă cu sediul în Kerman (California). Colaborarea îşi propune să alimenteze maşinile electrice din California cu energie curată şi să genereze aer mai curat în stat, utilizând cea mai recentă tehnologie de biodigerator pentru a crea energie regenerabilă, prin captarea metanului din gunoiul de grajd, care apoi să fie furnizată în reţeaua electrică.

De generaţie următoare şi inteligentă din punct de vedere climatic, tehnologia nouă a produselor lactate captează metanul din gunoiul de grajd şi îl transformă în energie regenerabilă fără ardere, compensând 100% emisiile de gaze cu efect de seră şi trimiţând energie regenerabilă înapoi la reţeaua electrică pentru a alimenta automobilele electrice într-un mod curat. De asemenea, va duce la reduceri critice de metan pentru a ajuta statul californian să-şi atingă obiectivele climatice pe termen scurt şi lung. Reducerile emisiilor de metan la fermă, atunci când sunt combinate cu generarea de energie regenerabilă, au ca rezultat reduceri ale emisiilor de carbon echivalente şi furnizarea de energie curată pentru peste 17.000 de automobile electrice pe an. De asemenea, proiectul va oferi beneficii locale semnificative privind calitatea aerului în California de Nord şi Centrală, în timp ce va promova obiectivele ambiţioase de transport curat ale statului.

„La BMW, continuăm să căutăm noi modalităţi de a aduce dezvoltarea durabilă în toate aspectele automobilelor noastre – inclusiv electricitatea care alimentează automobilele noastre electrice”, a declarat Adam Langton, director de servicii energetice şi electromobilitate conectată la BMW of North America. „Parteneriatul nostru cu CalBIO reprezintă o modalitate inovatoare de a ajuta la stimularea investiţiilor în energie regenerabilă, care nu numai că alimentează automobilele noastre cu energie curată, ci şi reduce emisiile de metan la fermele de lapte şi aduce o nouă sursă de venituri comunităţilor agricole. Sperăm să extindem acest model de gândire în viitor, aducând mai multe investiţii în biodigeratoare pentru fermele din SUA şi continuând să furnizeze energie curată conducătorilor de automobile electrice.”

Ceea ce face unic digeratorul de la ferma Bar 20 Dairy este modul în care tehnologia pilelor de combustie creează energie electrică regenerabilă foarte curată la faţa locului. Sistemul este eficient, producând de două ori mai multă energie electrică decât generatoarele convenţionale care folosesc aceeaşi cantitate de biogaz. Prin captarea metanului care altfel ar fi eliberat în atmosferă şi prin producerea eficientă a energiei electrice curate, regenerabile, proiectul este una dintre cele mai curate surse de energie din stat. Utilizarea combustibilului electric reduce emisiile de carbon, precum şi emisiile care produc smog şi alţi poluanţi care afectează calitatea aerului.

„Combinând cea mai bună tehnologie din Silicon Valley cu cea mai bună tehnologie din Central Valley, facem cu adevărat ceva special pentru California”, a spus N. Ross Buckenham, director executiv al CalBio. „Acest sistem foarte curat, alimentat cu biogaz, autogenerat din produse lactate, se extinde de la fermele de lapte mici, la cele mari. Suntem încântaţi să putem demonstra acum un sistem la scară mare capabil să genereze non-stop o sarcină de bază de un megawatt, care oferă rezistenţă reţelei şi îmbunătăţeşte considerabil calitatea aerului local, reducând în acelaşi timp emisiile de gaze cu efect de seră.”

Pe lângă beneficiile variate de mediu, parteneriatul aduce şi noi venituri fermelor familiale şi comunităţilor agricole prin această producţie de combustibil curat pentru transport. În cadrul programului Standardul de combustibil cu nivel redus de emisii de gaze de seră din California (LCFS), BMW generează credite de mediu cu fermele de lapte pentru aceste parteneriate, ambele împărţind valoarea acestor credite. Acest tip de aliniere inovatoare, intersectorială, nu numai că ajută comunităţile agricole cu noi venituri, dar serveşte şi ca model pentru a accelera adoptarea biodigeratoarelor la mai multe ferme din California şi nu numai. O idee excelentă și pentru România, având în vedere numărul în permanentă creștere al vânzărilor de automobile electrice.