Claudiu Râpan: „Nu îmi place să mă amestec în mulțime”

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 04-04-2023

în: The Famous

Claudiu Râpan

Claudiu Râpan este un jurnalist cu experiență, care și-a descoperit dragostea pentru presă de la o vârstă fragedă. Pasionat de sport, dar și de tehnologie, Claudiu a reușit să îmbine cele mai mari iubiri ale sale și să le transforme într-o meserie, trăindu-și astfel visul din copilărie. Ambițios și motivat, prezentatorul emisiunii „Doza de IT” ne-a povestit despre meseria de jurnalist, despre tehnologie, dar și despre planurile și pasiunile sale.

Ești un jurnalist cu experiență, dar cine este Claudiu Râpan, omul din spatele reflectoarelor? Povestește-ne puțin despre tine.

E greu să mă gândesc la mine ca fiind Claudiu Râpan, omul din fața reflectoarelor. Sunt doar eu – și probabil asta mă ajută să nu mi se urce prea mult la cap! (Râde – n.red.) Sunt o persoană normală, ca oricare alta, cu pasiuni și hobby-uri diverse și care își trăiește viața așa cum știe mai bine. Iar chestiunea cu experiența mă flatează. Nu mă consider neapărat experimentat, că mă face să mă simt deja bătrân. Prefer să spun că sunt cât de cât trecut prin industria asta și că încă mai am foarte multe de învățat despre presă, din toate punctele de vedere. De fapt, asta e și cel mai important în viață și în carieră: să înveți din reușite, dar mai ales din eșecuri.

Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru jurnalism?

Nici n-aș ști de unde să încep… De când eram mic, eram plimbat de tatăl meu cumva în acest domeniu, în special cel al TV-ului. Astfel mi s-a format o curiozitate din ce în ce mai mare despre presă și am vrut să aflu cât mai rapid în ce constă mai exact acest domeniu. Încă din perioada în care eram în școala generală, atunci când mă întreba cineva ce vreau să mă fac când o să fiu mare, răspunsul era unul singur: jurnalist sportiv. Plăcându-mi foarte mult sportul, dar mai ales fotbalul, am vrut să îmbin aceste pasiuni într-una dintre cele mai frumoase meserii din lume. Dacă talentul nu prea m-a ajutat să ajung fotbalist, am ales acest drum, vis pe care mi l-am și îndeplinit atunci când am lucrat la Gazeta Sporturilor.

Știu că ai fost jurnalist sportiv, iar acum ești un jurnalist specializat pe zona de tehnologie. Ce te-a determinat să faci această schimbare?

Schimbarea a venit cumva natural. Una dintre celelalte mari pasiuni ale mele au fost calculatoarele și mai tot ce se poate încărca sau băga în priză. De aceea, atunci când am avut oportunitatea de a schimba domeniul de activitate, am ales mai mult cu capul. Sigur, sportul e foarte frumos, și tot ce ține de el, însă lumea gadget-urilor m-a cucerit definitiv odată ce am mai înaintat în vârstă. Să ai ocazia să te joci cu toate telefoanele, laptopurile, consolele etc., uneori chiar înainte să apară pe piață, este una dintre cele mai mari plăceri pe care mi le aduce această meserie.

Claudiu Râpan

De curând ai lansat emisiunea „Doza de IT”. Cum a luat viață acest proiect?

Acest proiect a luat viață datorită faptului că TVR avea nevoie de o emisiune nișată pe tehnologie. Având în spate și experiența revistei connect, am reușit să aducem la viață, așa cum trebuie, viziunea noastră și să oferim publicului generalist de care se bucură Televiziunea Națională cele mai noi și mai interesante informații din acest domeniu. Cred cu tărie că vom reuși în ceea ce ne-am propus și lucrăm săptămânal să fim cât mai buni în ceea ce facem.

Care sunt trendurile majore în tehnologie în 2023?

2023 se anunță a fi un an foarte interesant, în care industria crypto va reveni, cel mai probabil, pe culmile pe care a fost în anii trecuți. De asemenea, vom vedea și creșteri foarte mari în tot ceea ce înseamnă echipamente de colaborare, de la device-uri pentru săli de conferințe la cele pentru săli de clasă, pentru că tot ce mișcă în corporații, dar și în sistemul educațional, pe alocuri, are tendința să se îndrepte spre un scenariu hibrid. Totodată, vom vedea, zic eu, și o creștere pe piața de produse smart home, odată ce acestea vor deveni din ce în ce mai populare.

Cum influențează tehnologia societatea contemporană?

Tehnologia a influențat mereu, de-a lungul istoriei, societatea în care trăim. Poate mult mai mult ca alte aspecte. Să ne gândim, doar, cum arătau viețile noastre înainte să existe telefoanele mobile sau rețelele sociale. Iar toate acestea au apărut în ultimele decenii. Gândiți-vă numai câte s-au schimbat în ultimii 100 de ani, câte invenții au apărut, care au schimbat complet stilul nostru de zi cu zi, prioritățile noastre, locurile noastre de muncă… Aș zice că, odată cu fiecare avans tehnologic, societatea merge mai departe și se adaptează noilor tendințe, iar asta se vede cel mai clar în jurul nostru.

Smartphone-uri, streaming, plată contactless… Care crezi că va fi următorul lucru important în ceea ce privește tehnologia, care va schimba viața de zi cu zi?

Cred că se vor schimba foarte multe odată cu evoluția inteligenței artificiale. De la mașini care se conduc singure, la automatizările industriale. Cu siguranță va exista un impact destul de semnificativ pe piața muncii, însă odată ajuns la o maturitate necesară, un sistem AI are capacitatea de a face munca a 100 de persoane în câteva fracțiuni de secundă. Cred că aici este cheia avansului nostru ca specie, în următoarele decenii, și aici se va miza foarte mult. Desigur, sunt destul de entuziasmat și de întoarcerea omului pe Lună și de tot ce face Elon Musk, dar și NASA pentru îndeplinirea acestui obiectiv. Mai ales dacă ești fan al călătoriilor spațiale, se anunță o perioadă foarte interesantă pentru noi toți!

Având în vedere că ești jurnalist în industria tech, care este tehnologia care te încântă cel mai mult și pe care o utilizezi zilnic?

Nu cred că aș putea să trăiesc fără telefon, asta e clar. Absolut totul se întâmplă aici, de la planificarea programului zilnic, la comanda de mâncare, taxiuri sau schimb de mailuri. Cred că nimeni nu mai poate trăi fără așa ceva, abia apoi vin restul… Fără telefon m-aș simți cumva incomplet, iar asta nu e tocmai OK. Chiar am ca obiectiv personal, pentru 2023, reducerea timpului pe care îl petrec în fața ecranelor, însă de multe ori nu am de ales, mai ales prin prisma meseriei mele.

Dacă nu ai fi fost jurnalist, ce altă carieră ți-ai fi dorit să ai?

Aici am un răspuns foarte simplu: sunt sigur că aș fi fost pilot de aeronave. Am fost extrem de pasionat în copilărie și adolescență de avioane, pasiune care mi-a rămas și acum. Din păcate, însă, n-a fost să fie pentru mine, dar cine știe, poate pe viitor voi avea ocazia să încerc și așa ceva. Cred că nu e niciodată prea târziu să îți urmezi visurile, iar vârsta n-ar trebui să reprezinte o barieră, ci un atu. Mi-ar plăcea tare mult să pot ajunge să am acest hobby în viitorul mai mult sau mai puțin apropiat.

Claudiu Râpan

Ai un model care te inspiră?

Chiar dacă multă lume îl taxează destul de tare în ultima vreme, idolul meu este și va rămâne Elon Musk. Nu pot să spun că sunt de acord întru totul cu orice ar face, însă multe persoane uită lucrurile bune pe care le-a realizat patronul din prezent al Twitter. Mulți sunt orbiți de ura pe care i-o poartă, dar aceștia scapă rapid din vedere că omul acesta a reușit să revitalizeze complet industria automobilelor electrice și autonome, de asemenea, una care părea moartă și-ngropată, dar cumva a reușit să ne entuziasmeze pe toți, iarăși, de călătoriile spațiale. Cu SpaceX a reușit să ofere omenirii prima rachetă complet reutilizabilă, Falcon 9, și să reducă semnificativ cheltuielile de aprovizionare a Stației Spațiale Internaționale.

Cum te relaxezi în timpul liber? Ce hobby-uri ai?

Îmi place foarte mult gaming-ul. Îmi place să-mi petrec timpul liber urmărind diverse competiții sportive sau jucându-mă pe PlayStation sau PC. Poate părea pueril pentru unii, însă efectele benefice sunt destul de mari. De exemplu, puterea de concentrare și timpul de reacție sunt antrenate intens în timpul unei partide competitive. Nici măcar nu contează jocul. Asta ca să nu mai vorbesc de modul de relaxare, de deconectare. Câteodată, pur și simplu vrem să ne luăm mintea de la problemele cotidiene, iar gaming-ul este o soluție extrem de bună, pe care o recomand oricui.

Ce reprezintă luxul pentru tine?

Nu cred că m-am gândit niciodată la asta. Luxul, pentru mine, reprezintă în primul rând bunul-simț. Capacitatea de a sta în banca ta și de a-i lăsa pe alții să te scoată în evidență. Deși vedem extrem de multe exemple de așa-zis „lux”, care epatează cu diverse haine, mașini sau ceasuri, practic fac absolut totul pentru a ieși în evidență cu ceva. După părerea mea, luxul reprezintă o stare de spirit, prin care tu ești deja convins că ai acaparat atenția, fără să trebuiască să te dai în stambă. E capacitatea de a aprecia frumosul fără să îți pese prea tare ce cred alții despre tine. Înseamnă să-ți cumperi lucruri calitative, premium, scumpe, pentru confortul tău personal și nu din dorința de a te vedea altcineva în acea ipostază. De aceea voi aprecia mereu persoanele cărora nu le lipsește nimic, care știu să trăiască așa cum trebuie și știu să se bucure de banii lor, dar în același timp știu să fie și discrete.

Care este cea mai mare frică a ta?

Cred că cea mai mare frică a mea este cea de mediocritate. Mi-e frică că va veni o zi în care nu voi mai căuta să mă îmbunătățesc constant, iar atunci voi ști că probabil am nevoie de o schimbare de macaz. Nu îmi place să mă amestec în mulțime și mereu caut să ies cumva din zona de confort pentru a avea parte de experiențe care să mă dezvolte, mai ales pe plan profesional.

Ce planuri ai pentru perioada care urmează?

Nu îmi place să îmi fac prea multe planuri, pentru că nu știi niciodată ce îți rezervă viitorul. Astăzi poți fi pe cai mari, mâine poți să pici de foarte sus. Cred că cel mai important lucru în viață este să știi să lași loc de bună ziua. În rest, îmi doresc ca „Doza de IT” să ajungă cât mai sus și în cât mai multe case, pe cât mai multe televizoare.