Monica Munteanu: „O femeie puternică este o femeie care știe să își arate slăbiciunile”

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 23-04-2024

în: The Famous

Monica Munteanu

Monica Munteanu este un profesionist experimentat în domeniul PR & talent management, dar și omul din spatele multor celebrități autohtone și campanii de succes. Dincolo de strălucire și farmec, Monica își dezvăluie lumea polivalentă plină de dinamism, în care rolul de mamă se împletește perfect cu cel al femeii de afaceri, oferind o privire rară într-o industrie captivantă. În acest interviu exclusiv aveți ocazia de a o descoperi pe femeia a cărei viziune asupra luxului transcende granițele convenționale și de a afla despre momentele definitorii care i-au modelat dezvoltarea atât pe plan personal, cât și profesional.

Cum este femeia Monica Munteanu dincolo de cariera de PR & talent manager?
Cred că cel mai greu ne este să vorbim despre noi. Dar, dacă ar fi să aleg un singur cuvânt ca răspuns la întrebare, acela ar fi MAMĂ. Femeia din mine, dincolo de carieră, are o identitate puternică de mamă. Iubire cu grijă. Empatie. Un echilibru frumos pe care Universul a avut grijă să îl pună pe celălalt taler al balanței, ca un contrapunct al tuturor responsabilităților din carieră care cer să fiu fermă, atentă, uneori chiar autoritară. În timpul meu liber, în spatele cortinei, pot fi doar mamă.

Cât de greu este pentru o femeie să reușească în domeniul afacerilor?
Mai greu decât pentru un bărbat, din câteva motive simple pe care le-am descoperit în etape diferite ale vieții.

Primul a fost prejudecata. Prejudecata că, dacă ești tânără, frumoasă și poate ai și părul blond, cam asta e tot și nu valorezi neapărat ceva din punct de vedere profesional. Asta era prin anii 2002-2004. Între timp, prejudecata e pusă la colț, suntem în epoca non-discriminării, a incluziunii. Eu am prins alte vremuri. Și n-au fost ușoare. Am avut o singură șefă în viață (am fost angajată 11 luni în total, toată viața mea, într-o altă companie decât cea proprie). Îi mulțumesc astăzi pentru că greșelile ei m-au învățat să fiu liderul care sunt azi.

Al doilea motiv a fost maternitatea. Maternitatea în viața unei femei aduce în prim-plan alte preocupări decât cele profesionale. Devine o slăbiciune a carierei. Dar una atât de frumoasă!

Altfel, o femeie poate reuși uneori mai ușor în domeniul afacerilor decât mulți bărbați. Avem o intuiție minunată, prezență plăcută și multe lucruri care ajută în business. Dar aș încheia cu o replică idealistă: toți avem aceleași șanse, important e ce facem cu ele.

Cum ai descrie o campanie de PR de succes și care sunt elementele-cheie ale unei strategii de PR ce aduc rezultatele dorite?
O campanie de PR de succes aduce awareness pozitiv, poate și puțină educație în domeniul respectiv, iar în mod ideal se suprapune și pe factorul de eficiență/conversie. Elementul-cheie rămâne felul cum e livrat mesajul, povestea. Restul sunt de o importanță secundară și le găsim în manual.

Monica Munteanu

Care este campania ta de PR preferată din toate timpurile?
Campania mea preferată este campania făcută pentru #spitalepublicedinbaniprivati de către Codin Maticiuc, împreună cu Anghel Damian, Adrian Silișteanu și mulți alții, pentru construcția noului corp de spital pentru copii și adolescenți de la „Alexandru Obregia”. La egalitate cu ea este campania pentru noua carte a lui Mihai Bendeac, „Jurnalul unui Burlac II. Dragă Mihai”, o carte care construiește un spital, pentru că fondurile rezultate din ea vor merge către aceeași cauză.

Și da, am răspuns la întrebare într-un mod subiectiv, pentru că îmi doresc enorm ca oamenii să cunoască aceste inițiative.

Care sunt trendurile actuale atunci când vorbim despre campanii de PR și la ce să ne așteptăm în 2024?
Trendul principal în PR pentru 2024 este introducerea AI ca instrument. Tehnologia are un salt continuu în ultimii ani și își pune amprenta în toate domeniile.

Pe lângă PR specialist, ești și talent manager. Care sunt cele mai mari provocări pe care le-ai întâmpinat în relația cu vedetele?
Prima și cea mai importantă provocare este să le păstrezi încrederea în tine. E un mediu care vine cu multe presiuni, cu mulți alți factori. Și tu trebuie să rămâi reperul lor principal, ca să îi poți manageria corect. Ceea ce pe termen lung devine complicat. Pentru că un artist mereu găsește o jucărie nouă și atractivă, iar alte opinii pot deveni rapid valide și parte din strategia ta comună cu artistul.

A doua provocare este să îi ții departe de controversă. Pentru că ei, declarat sau nu, adoră controversa. Majoritatea. Și atunci își provoacă contexte pe care tu, ulterior, vei ajunge să faci PR de criză.

Sunt multe alte provocări. Ele apar zilnic (uneori noaptea, no office hours in this business…), dar în contrapartidă cu ele apar și multe momente foarte frumoase atunci când lucrezi cu artiști, cu oameni creativi. Recompensele sunt multe și extrem de frumoase. Nu aș schimba nimic din viața mea și din situațiile dificile prin care a trebuit să trec alături de oamenii pe care îi reprezint.

Îți poți aminti un moment anume care ți-a influențat creșterea și evoluția ta ca femeie?
Momentul care mi-a schimbat viața este momentul în care am devenit mamă. Odată cu asta apare o evoluție bruscă. Din aventuriera care făcea sărituri cu parașuta și călca accelerația mașinii, într-o femeie responsabilă, cu ambiții mult mai clar definite, cu planuri. Cu o misiune și o viziune.

Ador să îmi amintesc cum eram înainte să îi am pe ei, dar mă iubesc mult pentru cum sunt acum.

Monica Munteanu

Cum ai caracteriza o femeie puternică?
O femeie puternică este o femeie care știe să își arate slăbiciunile. Care nu proiectează o imagine perfectă permanent. Care răspunde uneori cu „Nu știu” sau „Am greșit”. Femeia puternică nu e ideală. Femeia puternică are defecte, dar a învățat deja să și le accepte, să și le recunoască ei și celor din jur și, desigur, lucrează permanent la a fi cea mai bună versiune a ei.

Femeia puternică e empatică. Are autoritate, dar știe să ierte. Nu e o slăbiciune să treci peste lucruri. Femeia puternică cedează uneori. Pentru un bine mai mare. La sfârșitul zilei, între a avea dreptate și a avea pace, femeia puternică alege pacea. Așa o văd eu. Așa sunt eu.

Care sunt valorile după care te ghidezi atât în viața profesională, cât și în cea personală?
Prima valoare este una simplă. Să las o urmă de bine și frumos în urma pașilor mei. Uneori nu îmi iese, e uman. Dar cred că pot mereu să recuperez în următoarea instanță. Nu trebuie să rămânem limitați de o situație, de un moment. Putem mereu să schimbăm ceva. Sau chiar tot.

Corectitudine. Empatie. Sunt lucruri simple. Ele au ajuns la rang mare pentru că oamenii le transformă în discurs, într-o raritate. Eu cred că e doar normalitate să avem aceste valori. Cu ele am crescut. Cu ele îmi cresc copiii.

Care este cea mai mare realizare a ta de până acum?
Personal, faptul că am doi copii de care sunt extrem de mândră. Profesional, faptul că am reușit să contribui semnificativ la carierele unor oameni pe care îi reprezint și că mentorez câteva cariere tinere ale oamenilor din echipa mea. E focusul meu principal să fac asta în următorii ani.

Care este cea mai mare frică a ta?
Cea mai mare frică a mea este să nu mai fiu utilă. Să nu mai fiu iubită. Să rămân singură.

Cred că, practic, am dat un răspuns identic cu 90% din planetă. Dar asta îmi e frica. Declinul e frica oricui. Singurătatea. Uitarea oamenilor.

Care este viziunea ta asupra luxului?
Am zis-o chiar într-un interviu, la o gală LUXURY Magazine. Pentru mine, cel mai mare lux este TIMPUL. Timpul este luxul suprem. Esteticienii se chinuie să dea timpul înapoi; de altfel, întreaga medicină. Timpul e singurul lucru pe care, odată ce îl cheltuim, nu mai putem face altul în locul lui. Orice altceva poate fi înlocuit sau multiplicat.

Viziunea mea despre lux este că felul cum alegi să îți petreci timpul te poziționează acolo sau nu. Formele materiale ale luxului nu au aceeași unicitate pe care o are timpul. Timpul e luxul suprem. În rest, sunt doar trenduri generate de campanii bune de PR…