BMW i Ventures investeşte în compozite de înaltă performanţă realizate din fibre naturale

Scris de Andrei Dimulescu
Publicat la data de: 11-04-2022

în: AutoNews & Features

BMW Group îşi intensifică implicarea în domeniul producţiei durabile, eficiente din punct de vedere al resurselor, a componentelor automobilelor realizate din materiale naturale. BMW i Ventures, fondul de investiţii al producătorului auto premium, investeşte acum în compania elveţiană de tehnologie curată Bcomp, principalul producător de compozite de înaltă performanţă din fibre naturale. În acelaşi timp, cele două companii îşi consolidează parteneriatul şi pe partea de motorsport, Bcomp fiind acum partener oficial al BMW M Motorsport cu noul model de curse BMW M4 GT4. În plus, BMW Group Research şi Bcomp stabilesc şi o colaborare de dezvoltare cu obiectivul de a utiliza o proporţie mai mare de materii prime regenerabile pentru componentele viitoarelor modele de automobile.

 

Soluţiile de armare de ultimă oră ale Bcomp au fost implementate pentru prima dată de BMW M Motorsport în Formula E din 2019. O conductă de răcire din in folosită pe BMW iFE.20 a făcut din aceasta prima maşină de curse BMW cu piese construite din fibre vegetale regenerabile. Între timp, soluţiile de ranforsare powerRibs™ şi ampliTex™ dezvoltate de Bcomp şi realizate din materiale compozite naturale au fost folosite în turismele BMW M Motorsport din DTM pentru a înlocui anumite componente din plastic armat cu fibră de carbon (CFRP). Astfel de progrese subliniază rolul vital al BMW M Motorsport ca laborator de tehnologie pentru BMW Group, care acum continuă colaborarea  pentru BMW M4 GT4. Luând ca bază experienţa dobândită pe circuit, aceste tehnologii noi de materiale îşi vor găsi drumul şi în modelele BMW M şi BMW M Performance Parts. „Dezvoltarea durabilă a produselor devine din ce în ce mai importantă şi în universul motorsportului”, spune Franciscus van Meel, preşedintele Consiliului de Administraţie al BMW M GmbH. „Aşa că suntem încântaţi să avem Bcomp alături ca partener oficial BMW M Motorsport pentru proiectul BMW M4 GT4.”

 

Inspirată de nervurile frunzelor, tehnologia de armare powerRibs™ dezvoltată de Bcomp maximizează rigiditatea cu adaos minim de masă prin crearea unei structuri 3D pe o parte a unui element de înveliş cu pereţi subţiri. Acest lucru permite o scădere a cantităţii de material de bază utilizate, reducând astfel masa, costurile şi consumabilele în producţie. Armăturile ampliTex™ adaugă un strat vizibil de fibre de in ca înlocuitor neutru din punct de vedere al carbonului pentru materialul de acoperire convenţional. Combinarea celor două materiale face posibilă reducerea cantităţii de plastic folosită pentru panourile interioare cu până la 70% şi, în acelaşi timp, reducerea emisiilor de CO2 cu până la 60%. Rezultatul sunt componente pentru automobile sustenabile. Suplimentar, prin modul în care aceste  componente reacţionează la impact au avantajul suplimentar de a creşte siguranţa faţă de compozitele tradiţionale. Compozitele din fibre naturale se pot folosi şi cu accesorii clasice pentru motorsport, cum ar fi cele din gama BMW M Performance Parts.

 

Colaborarea de dezvoltare dintre BMW Group Research şi Bcomp funcţionează şi la utilizarea de noi soluţii de materiale durabile pentru viitoarele modele de producţie. Dezvoltarea unor astfel de materiale inovatoare constituie un element-cheie al strategiei de sustenabilitate a BMW Group, care urmăreşte să reducă emisiile de carbon pe ciclul de viaţă al automobilelor cu peste 40% până în 2030, comparativ cu nivelul din 2019.

 

Folosirea de materii prime regenerabile şi fibre naturale, cum ar fi cânepa, kenaf sau inul, minimizează consumul de materie primă, obţinând totodată o reducere a masei de până la 50% faţă de materialele convenţionale. La rândul său, acest lucru contribuie la reducerea consumului de energie al automobilelor în care sunt utilizate. În plus, materialele naturale reduc valoarea calculată a CO2, deoarece plantele lor originale au absorbit CO2 în timp ce au crescut şi au eliberat oxigen.

 

În prezent, fibrele naturale se dovedesc foarte potrivite pentru a fi utilizate în părţile vizibile şi panouri din interiorul automobilelor. „Pentru a reduce emisiile de carbon în întreaga sa flotă, BMW Group nu se concentrează doar pe faza de utilizare, ci acordă atenţie şi proceselor de economisire a energiei în timpul producţiei”, explică Florian Preuß, vicepreşedinte executiv BMW Group pentru dezvoltare completă a automobilelor. „Selecţia şi compoziţia materialelor inovatoare reprezintă un pas important aici, pe măsură ce ne îndreptăm către neutralitatea climatică.”

 

BMW Group investeşte de câţiva ani în cercetare şi dezvoltare în domeniul materialelor regenerabile pentru a îndeplini obiectivele climatice şi a redefini standardele pentru o calitate premium durabilă. În timp compania urmăreşte să stabilească o formă completă de dezvoltare durabilă a produselor, să utilizeze responsabil resursele şi să se transforme într-o economie circulară. BMW Group îşi uneşte forţele cu companii start-up atent selectate şi furnizori de materiale cu experienţă pentru a lucra la materiale de pionierat pentru viitor.

 

Despre BMW i Ventures

BMW i Ventures este fondul de investiţii al BMW Group, care investeşte bani şi resurse în companii start-up din domeniile transportului, producţiei, lanţului de aprovizionare şi dezvoltării durabile. Fondul a făcut numeroase investiţii de succes de-a lungul anilor în companii precum Bright Machines, Blackmore, Chargepoint, Graphcore, Urgent.ly, Proterra, PureCycle, Solid Power, Tekion, Turntide, Xometry şi multe altele. BMW i Ventures investeşte în toate etapele, de la bază până la companii în creştere, cu accent pe Series A/B.

 

Despre Bcomp

Bcomp™ este o companie elveţiană de tehnologie curată şi un agent ESG care dezvoltă şi vinde soluţii ultrauşoare durabile. Tehnologiile sale brevetate de armare pe bază de fibre naturale ampliTex™ şi power-Ribs™ reduc impactul asupra mediului într-o gamă largă de aplicaţii de înaltă performanţă, de la interioare auto până la cele mai înalte niveluri din motorsport, de la yachting de lux la sport, infrastructură, industrie aerospaţială şi chiar spaţiu. Echipa Bcomp oferă clienţilor săi asistenţă tehnică de ultimă oră, de la idee până la piesa finală, din sediul central din Fribourg. Mai multe informaţii: www.bcomp.ch.