Femeile vor controla active în valoare de 34 de trilioane de dolari în SUA până în 2030

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 11-12-2024

în: News & Features

femeile

În doar câțiva ani, femeile vor controla mai mulți bani decât au făcut-o vreodată. Până în 2030, se preconizează că femeile vor deține 34.000 de miliarde de dolari în Statele Unite, aproximativ 38% din toate activele investibile, a raportat luni Bloomberg. Acest lucru este conform datelor de la McKinsey & Company, care arată câștiguri masive față de 7,3 trilioane de dolari pe care femeile le controlau în urmă cu doar un deceniu.

„Femeile devin din ce în ce mai mult responsabilii financiari ai gospodăriilor datorită moștenirii, divorțului sau succesului în carieră și își asumă roluri de conducere în luarea deciziilor financiare”, a declarat pentru Bloomberg Casey Jorgensen, director al Dynasty Institute for Adaptive Leadership la Dynasty Financial Partners.

Tendința nu are loc doar în Statele Unite: În Europa de Vest, averile deținute de femei vor crește cu 45% până în 2030, de la aproximativ 4,6 trilioane de euro (4,9 trilioane de dolari) în prezent, potrivit McKinsey. Până atunci, se estimează că aceste active vor crește cu 8,1% pe an, față de doar 2,7% pentru bărbați. Dacă aceste cifre se mențin, femeile ar putea fi aproape de paritate cu bărbații în prima parte a următorului deceniu.

În general, femeile au ajuns să dețină din ce în ce mai mulți bani de-a lungul anilor. În prezent, există cel puțin 62 de femei miliardare, care dețin 11% din cele 9,9 trilioane de dolari contabilizate de Bloomberg Billionaires Index. Iar femeile cu averi foarte mari, cu 30 de milioane de dolari sau mai mult, au crescut de la 6,5 % din populația UHNW în 2010 la 11 % în 2023, potrivit datelor firmei de gestionare a averilor Julius Baer. Această cifră este departe de cea de acum 50 de ani, când femeile nu își puteau deschide singure nici măcar un card de credit sau un cont bancar.

Cu toate acestea, femeile tind să doneze mai mult decât bărbații, indiferent de vârstă sau de nivelul veniturilor. Având mai mulți bani în buzunare, este probabil ca femeile să doneze în număr mai mare în scopuri caritabile, acoperind categorii de la justiție socială la organizații religioase.

Din informațiile prezentate în articol, concluzionăm că femeile devin o forță economică tot mai semnificativă, cu un impact profund asupra modului în care sunt gestionate activele și distribuirea resurselor. Creșterea controlului financiar al femeilor, atât în SUA, cât și în Europa de Vest, reflectă nu doar schimbările sociale și economice, ci și potențialul lor de a influența în mod pozitiv domenii precum filantropia și justiția socială. Această transformare deschide noi oportunități pentru o economie mai echitabilă și sustenabilă, evidențiind importanța includerii perspectivelor feminine în luarea deciziilor financiare globale.