Sotheby’s scoate la licitație peste 350 de obiecte de colecție ale marilor sportivi în valoare de 12 milioane de dolari

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 22-03-2024

în: News & Features

Sotheby's

Sotheby’s este obișnuită să facă istorie, iar acum, pentru prima dată, renumita casă de licitații va organiza evenimentul inaugural Săptămâna sportului, care va cuprinde obiecte de colecție ale celor mai mari sportivi din lume.

Programată să înceapă pe 5 aprilie, seria va include șase licitații live și online în New York. Casa de licitații are peste 350 de piese de colecție sportive care vor fi scoase la licitație de la superstaruri precum Michael Jordan, LeBron James, Kobe Bryant, Wayne Gretzky și Muhammed Ali. În lot sunt incluse de la tricouri purtate în meciuri la adidași emblematici, cu estimări cuprinse între 500 și 6 milioane de dolari.

„Piața artefactelor sportive unice se bucură de o creștere fără precedent, deoarece colecționarii continuă să urmărească cele mai valoroase obiecte, având o dorință deosebită de a le achiziționa pe cele care sunt” noi pe piață. Suntem încântați să aducem o serie complet nouă acestei comunități pasionate, care este curatoriată cu accent pe o gamă largă de obiecte de colecție purtate la meciuri din cele mai memorabile momente din istoria sportului și pe atleții – atât din trecut, cât și din prezent – care au avut un impact notabil asupra sportului lor”, a declarat Brahm Wachter, șeful departamentului de obiecte de colecție moderne de la Sotheby’s.

Printre cele mai importante elemente ale Săptămânii sportului se numără pantalonii purtați de Ali în timpul meciului legendar Thrilla din Manila în anul 1975. Semnați de celebrul boxer și inscripționați de asistentul său, Drew „Bundini” Brown aceștia vor ajunge la un preț cuprins între 4 și 6 milioane de dolari.

Dacă sunteți un fan al baschetului, cel mai râvnit obiect scos la licitație de către Sotheby’s este echipamentul Air Jordan 11 din finala NBA din 1996, purtat de renumitul baschetbalist Michael Jordan în timpul meciului. Adidașii, care sunt cotați între 200.000 și 400.000 de dolari, au fost dăruiți individual unor foști fotbaliști de la Seattle Supersonics. De asemenea, veți avea ocazia să licitați pentru adidas Top Ten kicks ale lui Bryant, pe care acesta le-a purtat pe parcursul sezonului său de debutant, și pentru tricoul său de la Los Angeles Lakers din primul meci al finalei NBA din 2009, care este estimat la un preț cuprins între 1,5 și 2,5 milioane de dolari. Un tricou al lui Lakers pe care James l-a purtat în timpul meciului în care a stabilit recordul de 38.000 de puncte marcate este, de asemenea, pus la bătaie pentru 500.000 de dolari, alături de tricoul pe care l-a purtat la NBA All-Star 2024, care ar putea ajunge la 300.000 de dolari.

În plus, tricourile pe care Steph Curry și Sabrina Ionescu le-au purtat în timpul concursului de trei puncte din acest an sunt disponibile pentru licitație. De asemenea, sunt puse la bătaie tricoul lui Wayne Gretzky, purtat în timpul unui meci al echipei St. Louis Blues din sezonul 1995-1996 (estimare între 400 și 500.000 de dolari), tricoul lui Ernie Banks, care a marcat al 500-lea său home run (estimare între 300 și 500.000 de dolari), și tricoul lui Jordan, semnat și purtat în timpul unui meci „Shattered Backboard”, din 1985. În total, se estimează că întregul lot se va vinde cu peste 12 milioane de dolari.