România – noul hotspot al retailului de lux

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 28-03-2025

în: News

România

Piața europeană a retailului de lux a înregistrat o creștere mai moderată în 2024, după avansurile semnificative din perioada post-pandemică. În acest context, România se evidențiază ca o piață cu un potențial important de dezvoltare pe acest segment, deși disponibilitatea spațiilor comerciale adecvate reprezintă o provocare, potrivit unui raport Cushman & Wakefield.

Vânzările de bunuri de lux în Europa au crescut cu 4% în 2024, comparativ cu 2023, un ritm mai lent față de creșterile de 7%, respectiv 23% din 2023 și 2022. Această încetinire indică o normalizare a pieței după perioada de creștere accelerată. 

În 2024, s-au deschis mai puține magazine noi (83) pe marile artere comerciale europene, față de 107 în 2023, principalele piețe de lux rămânând Paris, Milano și Londra.

În Europa Centrală și de Sud-Est, Praga s-a remarcat prin deschiderea a 5 magazine de lux în 2024. În România, Calea Victoriei are potențialul de a deveni o destinație importantă pentru brandurile de lux, mai ales în contextul investițiilor în renovarea clădirilor istorice. 

Branduri precum Louis Vuitton și Zegna au deschis deja magazine în locații premium din această zonă. Alte branduri precum Dior, Hermes, Chanel și Guerlain sunt așteptate să se alăture, în urma renovării Palatului Știrbei de către Hagag Development Europe.

Raluca Zlate, Senior Consultant Retail Agency Cushman & Wakefield Echinox, a explicat: „Analiza evoluției performanței principalelor branduri de lux prezente în România arată că în perioada 2019 – 2023 vânzările cumulate ale acestora au crescut cu 120%, în condițiile în care în această perioadă deschiderile de noi magazine nu au fost semnificative. Cu toate acestea, piața este departe de a-și fi atins potențialul, iar crearea unui mediu propice pentru dezvoltarea acestor branduri este esențială pentru a atrage nume noi în piață. Ne referim aici la spații de retail moderne, dar adaptate cerințelor operatorilor din retailul de lux”.

Disponibilitatea redusă a spațiilor comerciale premium a încetinit ritmul de deschidere a noi magazine la nivel european, iar pe marile artere de lux, rata de neocupare a scăzut sub 5%.