Energy Expo - Join the revolution

Petite Helena, vinul care începe cu inocență, zâmbete și fluturi!

Scris de Ozana Mazilu
Publicat la data de: 06-03-2020

în: Lifestyle

Iată că a venit și momentul special despre care discutam în întâlnirile noastre anterioare cu Livia Gîrboiu, și anume acela de a vorbi despre cea mai însorită gamă de vinuri a Cramei Gîrboiu – Petite Helena.

Fiind vorba despre o afacere de familie, invariabil, viața personală se împletește într-un mod armonios cu activitatea de zi cu zi. Iar dacă schimbările și evoluția sunt o constantă în activitatea acestei afaceri, iată că ele nu au ocolit nici viața personală, întrucât, de curând, Livia Gîrboiu, director executiv Crama Gîrboiu, a întâmpinat venirea pe lume a fetiței sale, Elena: „Privesc cu emoție în urmă la momentul în care am hotărât să onorez acest eveniment special din viața noastră printr-o gamă de vinuri care să îi poarte numele. Ce repede trece timpul!”.
Din punct de vedere al caracteristicilor „tehnice”, Petite Helena este un cupaj bine conturat din soiurile Chardonnay (30%), Chardonnay Barrique (30%) și minunata Șarbă (40%). Pe lângă aromele specifice datorate fermentării și maturării în baricuri noi de stejar franțuzesc, ca vanilie, scorțișoară, cuișoare, cei de la Crama Gîrboiu au dorit ca vinul să aibă prospețimea, cât și mineralitatea specifică zonei Cotești. Din acest motiv, au mers pe un procentaj mai mare de vin realizat în stilul reductiv, ca notele secundare să nu acopere aromele primare ale strugurelui. Astfel, există fructe exotice ca papaia, ananas și fructul pasiunii, pere zemoase și coajă de lime, completate de note inconfundabile de petale de trandafir specifice soiului Șarbă.
Vinul este unul corpolent, cu o aciditate pe măsură, alcool bine integrat și un post gust persistent și revigorant. Echilibrat, intens și onctuos, cu o explozie de arome. Plecând de la strugure până la vinul din sticlă, întreg procesul tehnologic a fost unul specific vinurilor premium, cu o influență minimă asupra tipicității de soi.
Terroir-ul este cuvântul cel mai adesea folosit în domeniul viticol pentru a descrie echilibrul. Un vin de terroir, după cum ne spune și definiția: în ce măsură clima (în cazul nostru, temperat-continentală), solul (cernoziom), terenul (plan, cu o expunere solară foarte bună, altitudine de 160-200 de metri) și tradiția milenară a vrâncenilor de a produce vinuri de calitate își pot pune amprenta asupra vinurilor produse de familia Gîrboiu. Acesta creează unicitatea pe care o căutăm cu atâta entuziasm în fiecare sticlă de vin, pentru că nu este suficient să produci doar un vin bun.


Însă munca reală a început când cei de la Crama Gîrboiu și-au propus să realizeze un vin unic, nemaiîntâlnit în România. Au cochetat cu zeci de vinuri până au ajuns la acest blend. Măiestria este să folosești potențialul fiecărui soi pentru a crea un cupaj cu mult mai bun decât participanții.
Caracteristicile fiecărui soi îi conferă unicitate, cât și abilitatea de a se înrudi. Ca regulă de bază, cei de la Crama Gîrboiu au evitat întotdeauna să asambleze vinuri cu arome primare asemănătoare sau vinuri care canibalizează. Nimic mai ușor… într-un final, au redus probele la șapte cupaje de excepție. „De îndată ce l-am avut în pahare, am știut cu toții că este vinul perfect pentru micuța mea Elena! O reprezintă pe ea, ne aduce mândrie cramei și, sperăm noi, satisfacție maximă consumatorului. Pentru că el este cel mai în măsură să privească obiectiv acest vin și să ne spună o părere sinceră, printr-o epuizare rapidă a stocului existent”, explică Livia Gîrboiu.
În schimb, povestea din spate este plină de emoție și personalitate, întocmai micuței Elena. Astfel, Livia și-a dorit foarte mult să concretizeze o gamă care să portretizeze o frântură din lumea plină de culoare a copiilor. A gândit o imagine și o formă de prezentare adecvate, care să îmbrace frumos potențialul soiurilor și să transmită, încă de la nivel vizual, notele diafane, dar pregnante ale acestui asamblaj superpremium: „Cred cu tărie că Petite Helena se încadrează perfect între gamele Cramei Gîrboiu, reușind, în egală măsură, să transmită un mesaj luminos, vesel, așa cum ne dorim cu toții să ne gândim la copilărie”.
Misiunea sa este, de asemenea, una foarte specială: aceea de a contura încrederea pe care o așezăm cu prudență în noua generație. Este un mesaj la care Livia ține foarte mult și se bucură că are ocazia să îl transmită și să îl sublinieze într-o manieră atât de optimistă.

Livia Gîrboiu

De-a lungul timpului, la Crama Gîrboiu s-a sedimentat prețuirea față de tradiții și valori, ele regăsindu-se în mare parte în activitatea lor, însă, de data aceasta, au simțit bucuria de a aduce în prim-plan importanța noii generații. „După anii petrecuți în mijlocul echipei, în vie sau alături de dragii noștri clienți, îndrăznesc să afirm că noul și arhaicul pot face casă bună. Într-o afacere de familie, cum este aceasta, consider că este de o importanță covârșitoare să privim cu încredere și înspre tendințele, inovațiile și ideile venite din partea tinerilor. Sunt recunoscătoare posibilităților pe care le-am putut dezvolta de-a lungul timpului și îmi place să cred că am căpătat maturitatea și flexibilitatea necesare de a le transmite mai departe fiicei mele”, afirmă cu încredere Livia. Pentru că succesul Cramei Gîrboiu, afacerea de familie, constă în puterea de a însufleți spiritul antreprenorial, cât și dragostea față de vin și oameni. Pe lângă timpul necesar, dar și resursele de a forma o echipă unită și performantă la cramă, următoarea provocare a familiei sunt noii membri care să preia la un moment dat frâiele afacerii.
Așadar, Petite Helena are o încărcătură cu totul deosebită, pozitivă, transgenerațională și foarte valoroasă pentru fondatoare. Livia Gîrboiu spune că reprezintă o bucurie cristalizată pe care i-o va arăta cu mândrie Elenei, la timpul potrivit.


Fiind o ediție limitată, și ambalajul a fost conceput întocmai, cele 8.000 de sticle de vin fiind scoase la vânzare într-o cutie metalică ornamentată meticulos și care păstrează elementele de grafică ale etichetei. Astfel, fiecare sticlă este numerotată printr-o banderolă atașată pe capișonul sticlei de vin, pentru un plus de eleganță. Vinul este unul superpremium, destinat segmentului HORECA, principalul motiv fiind numărul limitat de sticle realizat din recolta anului 2018.
Un alt motiv pentru care recomandăm Petite Helena este potențialul de învechire. V-am povestit în edițiile anterioare cât de important și cât de greu este să creezi vinuri de colecție. Timpul își pune amprenta nu numai asupra noastră, ci și asupra licorii bahice din sticlă. Astfel, acest asamblaj are tot ce îi trebuie unui mare vin: aciditate ridicată, corp pe măsură, influența inconfundabilă a baricului nou de stejar franțuzesc, cât și un nivel al alcoolului care să le susțină pe toate în timp. Bineînțeles, condițiile de păstrare specifice sunt obligatorii!
Ca element de noutate, cei de la Crama Gîrboiu își doresc pe viitor să introducă informații legate de perioada optimă de consum. Vin cu o garanție din partea producătorului, că vinul respectiv, pe lângă faptul că este unul de consum, are și un potențial precizat de maturare în sticlă.
„Noi suntem convinși că această gamă va fi o surpriză plăcută pentru consumatori și ne face o mare plăcere să împărțim astfel bucuria pe care fetița mea, Elena, a adus-o în viețile noastre”, afirmă Livia.
Petite Helena este, de fapt, o declarație de dragoste miniaturală și, pe această cale, vă invităm să celebrați Elenele din viața voastră cu un vin pe măsură!

Energy Expo 10-13 octombrie