„Un pas mic pentru domeniul vitivinicol românesc, un pas mare pentru Crama Gîrboiu”, Livia Gîrboiu

Scris de Ozana Mazilu
Publicat la data de: 09-08-2019

în: Lifestyle

Domeniul vitivinicol este unul relativ nou, o piață încă în creștere în România, și consumatorul este, de cele mai multe ori, neinformat. Din păcate, la noi, statul este total lipsit de interes și promovarea la nivel internațional lipsește cu desăvârșire. În acest context, câțiva producători locali reuşesc să treacă peste piedici, să se impună și să creeze un brand.

Se lucrează încă din 2005 la ceea ce se numește „Crama Gîrboiu”, o afacere de familie cu respect față de natură și tradiție. Situată în vastul areal viticol Cotești, Crama Gîrboiu a reușit să pună Vrancea pe harta vinurilor premium, atât prin soiuri locale ca Şarba și Feteasca Neagră, cât și prin seriozitate, produse de calitate și constanță. În fiecare an, Crama Gîrboiu și-a propus să îmbunătățească calitatea, să exploateze cât mai „smart” arealul viticol și să impresioneze prin vinuri de excepție.  
Pentru a ține pasul cu tendințele internaționale, bineînțeles că este nevoie de îmbunătățiri. Cei de la Crama Gîrboiu lucrează deja de ceva timp la schimbarea strategiei de la volum la premium. Venind din Vrancea, ideea de a produce cantitate este îmbrățișată de majoritatea producătorilor și ei nu mint când recunosc că și lor le-au trebuit ani să înțeleagă exact ce vor, să se poziționeze pe o nișă și să-și îndrepte eforturile spre ceea ce au știut dintotdeauna că reprezintă Crama Gîrboiu. Nu a fost ușor, iar cel mai greu pas a fost să motiveze personalul, să creeze această dependență față de produs.

Anul 2019 este unul al investițiilor
Crama Gîrboiu a demarat un nou proiect, de 2,3 milioane de euro, prin accesarea fondurilor europene pentru modernizarea combinatului. Toată investiția este cu accent pe vinul premium, pe spumantizare, fermentare și maturare în baricuri de stejar franțuzesc, cât și pe modernizarea liniei de îmbuteliere.
De departe, cea mai importantă achiziție este cea a baricurilor de stejar, 350 la număr, de la producători de renume, ca Taransaud Tonnellerie d’Excellence, Seguin Moreau și Kadar, atât pentru fermentarea vinurilor albe „sur lie”, cât și pentru maturarea vinurilor roșii premium. Crama Gîrboiu activează pe o piață unde consumatorul apreciază din ce în ce mai mult vinurile mature, de calitate. Pentru a finaliza această parte a cramei a fost nevoie și de o investiție într-o sală specială de baricuri cu climatizare și condiții de umiditate stricte.

Prinde contur turismul oenologic
Pentru cei de la Crama Gîrboiu, și turismul oenologic este un sector de interes. Aceștia au creat un circuit pentru cei care vor să viziteze crama sau să-și aprofundeze cunoștințele în domeniu, sub îndrumarea oenologului lor.
Vizita bifează sectoare ca plantația nouă de viţă-de-vie, procesarea strugurilor, partea de fermentare/stocare, laboratorul de analize, linia de îmbuteliere, sala de baricuri, cu accent pe sala de degustare și magazinul specializat de vinuri, de unde pasionații își pot achiziționa vinul preferat degustat. Pentru programări și mai multe informații, puteți accesa site-ul www.cramagirboiu.ro, cu certitudinea că o ieșire la cramă este o experiență unică, plăcută, ce trebuie savurată alături de prieteni și familie.
Începând cu producția 2019, spumantul Cuartz (metodă Charmat – Prosecco) va fi realizat 100% la crama de la Dumbrăveni, actualmente acesta fiind singurul vin spumant de Cotești și primul creat din soiul local Fetească Albă.
În ultimii trei ani, cei de la Crama Gîrboiu au profitat de măiestria celor din zona Valdobbiadene (Veneto, Italia) pentru a spumantiza vinul lor, chiar cu riscul unor costuri ridicate; acum, este timpul să demonstreze că și specialiștii lor sunt cel puțin la fel de buni.
Tot în anul 2019, Crama Gîrboiu are pregătite pentru lansare două vinuri din gama Super Premium, respectiv Constantin, un omagiu adus fondatorului Constantin Gîrboiu, și Petite Helena, menit a celebra venirea pe lume a celui mai nou membru al familiei.

Bacanta – opulența gustului bine definit
Accentul și interesul, în continuare, sunt pe creșterea gamei de vinuri Bacanta, vinuri premium realizate după cele mai înalte standarde de calitate, destinate în exclusivitate sectorului HORECA. Fiecare vin își aduce contribuția la succesul cramei prin unicitatea procesului de producție, cât și prin caracteristicile organoleptice de excepție. Se experimentează atât în plantațiile de viță-de-vie, cât și în cramă. „Nu deținem adevărul absolut, nu avem o lungă și vastă experiență de generații în domeniu, dar vă garantez că ne dăm tot interesul să producem vinuri cât mai complexe, să surprindem consumatorii noștri prin calitate”, spune Livia Gîrboiu, director executiv, Crama Gîrboiu.

Doar cei mai buni struguri ajung Bacante
Pentru această gamă, strugurii sunt culeși și selectați manual, mustul este obținut prin presare gravitațională (must răvac de cea mai înaltă calitate), apoi fermentat cu drojdii selecționate în tancuri de inox, cât și în baricuri de stejar franțuzesc pentru producția vinurilor albe. Clarificarea se face prin metode naturale, cu albuș de ou și clei de pește. Sună destul de neobișnuit, dar acestea sunt folosite încă din cele mai vechi timpuri în zone de renume ca Bordeaux.
Odată ajuns în baricuri, vinul se liniștește, profită de micro-oxigenare, învăluit de arome complexe de lemn, urmându-și drumul spre îmbuteliere.

Baricul în sine contribuie considerabil la unicitatea vinurilor Bacanta
Fie că vorbim de Fetească Neagră (singurul vin din regiunea Moldovei cu +90 de puncte, conform prestigiosului ghid Gault&Millau) sau de Merlot Barrique, de Sauvignon Blanc Fumé, Rosé Barrique sau Chardonnay (unul dintre cele șase vinuri premiate cu medalia de aur la prestigiosul Concours Mondial de Bruxelles 2018), fiecare vin din această gamă a luat într-un fel sau altul contact cu baricul, fie prin fermentare, maturare scurtă sau de lungă durată. Note inconfundabile de vanilie, anason, cuișoare, în special condimente dulci, ciocolată, tabac și piele, odată cu învechirea în sticlă. Vinurile se rotunjesc, capătă complexitate, se catifelează și se îmbogățesc cu un post gust lung și persistent. 
Nu am reușit să vă convingem? Aceste aspecte sunt larg discutate și promovate de producătorii de vin? Atunci, luați seamă că terroir-ul Crama Gîrboiu de la Cotești este unul cu adevărat de excepție, se bucură de o expunere perfectă, de o mineralitate unică în partea de sud-est a României și de oameni valoroși care își pun amprenta în fiecare zi asupra brandului.

Acestea sunt doar o parte din aspectele care fac din Bacanta un vin unic, special!