Livia Gîrboiu

„Femeia are această capacitate minunată de a transforma totul în frumos, de a crește afacerea ca o mamă grijulie și responsabilă, poate să insufle și să inspire”

Scris de Andrei Dimulescu
Publicat la data de: 31-03-2022

în: The Famous

Livia Gîrboiu

O femeie în lumea viticulturii poate părea încă o prezență exotică, dar activitatea caracterizată de maxim profesionalism și dedicarea cu care Livia Gîrboiu lucrează în cadrul afacerii de familie, alături de tatăl și fratele său, sunt exemplare. Am vorbit cu Livia, o prezență constantă în paginile revistei noastre, despre ce înseamnă să aduci o viziune feminină într-o industrie eminamente dominată de bărbați. Ideea de a oferi doamnelor și domnișoarelor vinuri feminine, precum Bacanta sau Livia, s-a dovedit a fi o mișcare strategică de marketing care a sporit mereu numărul de clienți, dar mai ales cliente. Nu în ultimul rând, Crama Gîrboiu câștigă medalie după medalie la concursurile internaționale și pune Coteștiul din nou pe hartă, ca destinație de turism viticol, unul dintre trendurile actuale în materie de călătorii.

Livia Gîrboiu

Cum s-a născut pasiunea pentru vin?
De mic copil am trăit prin viile bunicilor de la Cotești. Am fost implicată direct în toate procesele. Întreaga familie participa la activități ca: tăiat, legat, prășit, cules. Îmi aduc aminte cu cât entuziasm culegeam roadele toamna, ca mai apoi să presăm strugurii și să obținem vinul mult așteptat. Era o sărbătoare pentru întreaga familie. Bunicul meu era foarte iscusit într-ale vinului și obținea calitate chiar și în cei mai defavorabili ani. Fără nicio legătură directă, în anii studenției am revenit la această pasiune. În ultimul an de facultate am avut oportunitatea să urmez marketingul la James Madison University, Virginia, unde a trebuit să fac un banal proiect cu ce mi-aș dori să profesez pe mai departe. Și fără să clipesc, am povestit despre frumusețea meseriei de somelier. Ajunsă în țară, aveam să aflu că tatăl meu a cumpărat un domeniu și urma să ne dedicăm viața culturii vinului. O coincidență, nu? 

De ce tot mai multe femei sunt atrase de industria viticolă?
Pentru mine, venind din Vrancea, este cumva firesc. Județul are ca principală activitate agricultura, în special vița de vie. Este cel mai mare bazin viticol din România și oamenii întotdeauna au avut o legătură aparte cu pământul în părțile acestea de țară. Surprinderea mea este când întâlnesc femei care nu au avut de-a face cu acest domeniu și, totuși, au ajuns experte. Vinificatoare, laborante, somelieri, degustătoare de vin și nu numai – sunt câteva din specializările pe care femeile le preferă când vine vorba de orientarea profesională. Părerea mea este că acest domeniu e încă la început, în creștere – și de aici, interesul. Și de ce să nu recunoaștem… influența unei femei este binevenită. Ea are această capacitate minunată de a transforma totul în frumos, de a crește afacerea ca o mamă grijulie și responsabilă. Bineînțeles că aportul părții masculine este reprezentativ, dar femeia poate să insufle, să inspire. Regăsim influența femeilor până și în grafica etichetelor – suave, delicate, cu flori și culori atractive.

Livia Gîrboiu

Care este povestea vinului Livia, un vin eminamente feminin?
După ce am terminat combinatul de vinificație de la Dumbrăveni, am răsuflat ușurați pentru câteva luni. Apoi ne-am dat seama că greul de-abia urmează. Să produci un vin, să te identifici în piață și mai ales să creezi un brand care să dăinuie. Am încercat să urmărim trendurile, direcțiile și, la vremea respectivă, nu ne-am regăsit cu nimic. Suntem primii din România care am dat numele de familie afacerii, o mândrie pentru noi! Și atunci, într-un mic brainstorming, am ajuns, de comun acord, la concluzia că LIVIA este un nume ușor de reținut și care poate reprezenta cu succes un vin tânăr și fructat. Avem elemente îndrăznețe: o siluetă feminină stilizată (să ne legăm cumva de numele Livia), culoarea albastră (îndrăzneață) și fontul denumit „livia”. În urmă cu șase ani am făcut pasul de a trece de la clasicul dop de plută la inovatorul „screw cap”, tocmai în ideea de a prezenta și mai mult vinul Livia ca un vin proaspăt și fructat. 

Care este cea mai frumoasă amintire legată de Crama Gîrboiu?
Nimic nu se compară cu toamna la cramă. Am prins atâtea sezoane tomnatice superbe la Dumbrăveni, încât m-am îndrăgostit iremediabil de acest anotimp. Pe lângă abundența de fructe, peisajul cărămiziu și mirosul unic, toamna îți dă o stare de bine, o energie care îți inundă sufletul și inima. Atunci când te conectezi cu natura, simți o fericire care vine din interior și te împlinește. Există atâta putere într-un
apus… Este extraordinar când razele soarelui îți mângâie fața și, în același timp, savurezi vinul preferat. Totul învăluit într-o liniște deplină. Liniște în sensul în care doar vântul îți șuieră pe la urechi. Niciodată nu o să pot uita apusurile de toamnă de la Crama Gîrboiu! Sunt unice. Niciun bun material nu poate concura cu forța naturii. Vă invit pe această cale la cramă, să descoperiți frumusețea terroir-ului vrâncean.

Livia Gîrboiu

Care a fost cel mai dificil moment?
Până acum ceva zile, credeam că pandemia a fost cel mai dificil moment, dar bag de seamă că izbucnirea războiului la granițele României, de departe, este o provocare pentru noi. Panica în rândul oamenilor, cât și nesiguranța zilei de mâine se regăsesc pe deplin în scăderea vânzărilor. Mai ales că acest moment vine după doi ani de restricții și incertitudine. 

Perspectiva unui război anulează orice dorință de răsfăț. Ori, în România, vinul de cele mai multe ori nu este privit ca un aliment, ci mai degrabă ca o băutură ocazională. Se anunță un an dificil, dar sunt sigură că o să găsim oportunități și din această situație, așa cum am făcut și în anii de pandemie. Vinul bun trebuie să își găsească cumva drumul către pasionați. 

Livia Gîrboiu

Ce cadouri putem face aleselor din viața noastră, în materie de vin?
Sexul frumos, spre deosebire de bărbați, este foarte informat când vine vorba de vin. O femeie știe exact care îi sunt preferințele, dacă îi place vinul roșu, tânăr sau matur, astringent sau cu taninuri catifelate, corpolent sau poate mai fructat. Nu degeaba avem această preconcepție că este imposibil să satisfaci o femeie! (râde – n.red.) O să încerc să vin în ajutorul bărbaților cu mici sfaturi pentru a satisface și cele mai exigente gusturi. Nu dați niciodată greș cu o sticlă de vin cadou, mai ales când este oferită din dragoste. Vinul roșu transmite întotdeauna dorință și pasiune, și aici recomand vinul Bacanta. Vinul rosé este un gest de tandrețe întotdeauna apreciat de femei, pe când vinul alb fructat și onctuos este iubit și prețuit de femeile puternice. Indiferent de alegerea făcută, gestul va fi pe deplin apreciat. 

www.cramagirboiu.ro