Bollinger – Desăvârșirea tradiției Champagnoise

Scris de Ozana Mazilu
Publicat la data de: 07-08-2018

în: Lifestyle

De la rolul jucat de Roger Moore și până la cel al lui Daniel Craig, pentru James Bond doar ea devine însăși eticheta gratificării de sine, recunoscând-o în propria sa cronologie prin laurii recoltelor de referință, onorându-și inamicii cu însăși prezumția de a putea distinge un an bun. Dar avansând de la cea mai flatantă ficțiune spre realitate, casa Bollinger ascunde propriii săi eroi, ce au triumfat prin devotamentul față de rafinamentul și exuberanța cu care doar șampania poate cuceri. 

Văduvă la doar 42 de ani, în plin război – destinul meschin în care va fi aruncată Lily Bollinger n-o va opri spre a fi ulterior elogiată drept cel mai bun conducător care să onoreze Casa ajunsă în mâinile sale ca moștenire de la socri. Fiică adoptivă a podgoriilor din Champagne, scoțianca adorată pentru personalitatea sa încă mai spumoasă decât vinurile îngrijite în cramele sale va promova regiunea ca nimeni alta!  

Sinteză a trei decenii sub cârma sa, cu doar doi ani înainte de retragerea ca manager în 1971, ea va comanda colecția Vieilles Vignes Françaises, poezie în arome pentru nostalgia secolului al XIX-lea. Și dacă e să ne aventurăm spre epoca pe care o dorea omagiată, găsim alianța pe care contele Hennequin de Villermont o va realiza în 1829 cu Jacques Joseph Bollinger și Paul Renaudin, pentru ca podgoriile stăpânite în Aÿ să aibă ca rod cele mai bune vinuri pe care, spre resemnarea sa, rangul aristocratic nu-i permitea să-și aștearnă numele. Un asemenea tezaur era totuși lăsat pe mâini bune, fiica sa alegându-l drept soț tocmai pe Jacques Joseph Bollinger, flăcăul cu un nemaivăzut fler în vânzări. Și sub o asemenea viziune, Casa ajunge a căpăta, în 1884, sigiliul de Furnizor Oficial al Coroanei Britanice, înmânat de însăși regina Victoria. 

Mergând înapoi spre epoca lui Lily, Casa avea definitorie alchimia pe care pinot noir-ul o realiza într-o proporție de 65% cu 35% chardonnay, într-o maturare de cinci ani pentru Grande Année și chiar până la 25 de ani pentru Récemment Dégorgé.  

Emblematic rămânea totuși sortimentul Special Cuvée, un superb melanj între rodul fiecărui an, cu mix de rezerve, maturate minim trei ani.  

O abnegație spre perfecțiune aduce Casei marca Entreprise du Patrimoine Vivant, prin care Franța recompensează excelența în savoir faire-ul artizanal. 

Ca inspirație stau astăzi 174 de hectare de podgorii, între care 50 grands crus și 80 premiers crus. Și anual, două milioane de sticle, dincolo de 700.000 magnums de rezervă, sunt onorate de un asemenea angajament al savorii!  

 

Text: Diana Șerpoianu