Chef Richard Abou Zaki: „Tehnologia este fundamentală în viața mea, iar smartwatch-ul este un fel de gardian pentru mine”

Scris de Luxury
Publicat la data de: 04-06-2024

în: The Famous

Chef Richard Abou Zaki

La doar 27 de ani, Richard Abou Zaki este unul dintre cei mai renumiți bucătari din lume. Stabilit în Italia încă de când era copil, a avut curajul de a explora și a se dezvolta în permanență. A ajuns să gătească pentru personalități precum regina Elisabeta a II-a, Barack Obama sau Harry Styles. În prezent, chef Richard Abou Zaki conduce nu mai puțin de cinci restaurante, unul dintre ele cu o stea Michelin, și a devenit jurat al emisiunii „Chefi la cuțite”. Conceptul Dare To Explore, sub care s-a lansat noul HUAWEI WATCH 4 Pro Space Edition, i se potrivește de minune. Chef Richard ne vorbește în acest interviu despre cum se îmbină pasiunea de a găti cu tehnologia, planurile sale și, nu în ultimul rând, vine cu sfaturi prețioase pentru pasionații de bucătărie din România.

Cum ai descoperit pasiunea ta pentru bucătărie?
Am descoperit-o de când eram mic. De fapt, îmi place să spun că m-am născut cu ea și am dezvoltat-o pe parcurs. Ea a fost mereu în mine! Am început să gătesc de la 8 ani, pentru că mama mea muncea la fabrică, iar eu stăteam mai mult singur pe-acasă. Am crescut cu pasiunea aceasta, iar visul meu a fost să fiu bucătar. Mi-am dedicat toată viața acestei pasiuni.

Într-o industrie culinară atât de competitivă, ce elemente crezi că au contribuit cel mai mult la succesul tău? Cum ai obținut steaua Michelin?
Industria culinară a crescut foarte mult în ultimii ani. Călătorind prin lume, mi-am dat seama cât de mult a evoluat cultura gastronomică și ce cote înalte a atins. Cred că succesul vine din calitatea ideilor și determinarea cu care lupți pentru a le implementa. Ăsta cred că este punctul meu forte. În plus, cu fiecare business pe care îl fac încerc să transmit un mesaj și asta cred că este important pentru oameni, pentru că simt că își doresc să cunoască și să descopere. Bucătăria este un mare gest de pasiune și dorința de a transmite ceva prin ceea ce pui într-o farfurie.

Mi-aduc aminte când am deschis Opera, oamenii care gustau din ramenul nostru închideau ochii și chiar aveau impresia că sunt în Tokyo. Asta e puterea bucătăriei!
Steaua am obținut-o în 2021 și a fost unul dintre cele mai emoționante momente din viața mea. Nu mă așteptam să mi se întâmple asta la 24 de ani! Au fost luni grele, foarte stresante, eram puțini oameni în bucătărie, acum suntem de trei ori mai mulți, munceam enorm, dar toate eforturile, calitatea muncii și atenția pentru detalii ne-au adus aici.

Chef Richard Abou Zaki

Cum te asiguri că îți menții nivelul de energie și concentrare ridicat în bucătărie?
Eu vorbesc mult cu mine, sunt un perfecționist, îmi analizez mereu acțiunile și încerc să fac apoi mai bine. Mă gândesc mereu cum pot să evoluez. Cu energia asta cred că m-am născut, cu flacăra asta care arde atât de puternic. Pe fiica mea o cheamă Carlotta Fiamma. „Fiamma” în italiană înseamnă „flacără” și mereu sper să aibă o pasiune care să ardă în interiorul ei, așa cum mi se întâmplă mie.

Concentrarea vine de la sine. Am lucrat șapte ani într-un restaurant cu 3 stele Michelin, iar de trei ani am propriul restaurant cu stea Michelin. Nu poți să faci asta fără un focus maxim!

Pentru ce personalități cunoscute ai gătit de-a lungul timpului?
Pentru multă lume. Harry Styles, Barack Obama, însă amintirea despre care vorbesc cel mai des este masa pregătită pentru regina Elisabeta. A rămas pentru mine un moment memorabil.

La nivelul nostru nu există diferență între clienți. Indiferent pentru cine gătești, totul trebuie să fie impecabil.

Cum se desfășoară o zi din viața lui Richard Abou Zaki? Ai timp să faci tot ceea ce îți propui?
Nu cred că mai are nimeni timp să facă tot ceea ce își propune. Ce pot să vă spun e că încerc să fiu cât se poate de organizat, să aloc timpi preciși pentru fiecare acțiune în parte, ca să pot acoperi cât mai multe lucruri.

Chef Richard Abou Zaki

Diminețile seamănă între ele. Nu sar niciodată peste micul-dejun, un cappuccino și o brioșă, iar apoi trec câte o jumătate de oră pe la fiecare restaurant, ca să văd cum stau lucrurile, să salut oamenii. Restul zilei mi-l petrec la Retroscena, pregătesc service-ul de seară, mă gândesc la noi farfurii și proiecte.

Ce activități îți aduc relaxare și echilibru în timpul liber?
Îmi place tenisul, dacă am timp. În rest, poate pare ciudat, dar mă relaxează să descopăr noi restaurante, noi experiențe culinare. Eu sunt o fire care nu poate sta foarte mult timp degeaba. După o săptămână în care nu fac nimic, simt că o iau razna. Echilibrul meu vine din bucuria de a face și de a descoperi.

Cum te ajută tehnologia în viața de zi cu zi? Cum integrezi gadgeturile în viața ta?
Tehnologia este fundamentală în viața mea. Telefonul este biroul meu mobil, este locul în care îmi organizez munca, îmi notez ideile, îmi fac planurile. Smartwatch-ul este un fel de… gardian pentru mine. Sau aș putea să îl numesc asistent. În momentul de față mă ajută să am mai mare grijă de mine.

Cum reușești să menții un echilibru sănătos între viața ta profesională agitată și nevoile tale personale, precum somnul și starea de sănătate, într-un domeniu atât de dinamic precum industria culinară?
Când mă culc, îmi ia minim jumătate de oră să mă liniștesc și să adorm, pentru că am mereu prea multă adrenalină. Viața mea e foarte agitată și tocmai acesta a fost unul dintre motivele pentru care am ales un smartwatch, pentru a încerca să rămân în niște parametri OK pentru mine, pentru starea mea de bine și de sănătate. Simt că ăștia sunt anii mei, îmi place enorm ceea ce fac și nu pot să mă opresc.

Ce părere ți-a făcut HUAWEI WATCH 4 Pro Space Edition după ce l-ai testat? Ce funcții ai folosit?
Mi-au plăcut foarte mult atenția pentru detalii și aspectul elegant, care pe mine mă cuceresc întotdeauna. Funcția de Health Glance este „focusul” meu în această perioadă, pentru că aș vrea să văd cam pe unde mă situez și ce pot să fac să mai ameliorez lucrurile.

Care sunt viitoarele tale planuri și proiecte în domeniu?
La începutul lunii mai am deschis restaurantul cu numărul cinci, Shark, care este chiar pe malul mării. Avem cinci restaurante pe o rază de trei kilometri, ceea ce pentru mine este o reușită imensă. Sunt opțiuni pentru orice tip de client, cu orice fel de buget.

Tot pe plan profesional, încă descopăr ce înseamnă bucătăria combinată cu televiziunea. Emisiunea „Chefi la cuțite” este pentru mine o provocare imensă pentru că trebuie să învăț un domeniu nou. Descopăr ce presupune un show de cooking, mă implic 100%, e un consum emoțional intens, oameni care se bazează pe noi, orgolii care trebuie apărate. Îmi place foarte mult!

În ce direcții crezi că vor evolua bucătăria românească și industria HoReCa din România în următorii ani?
Pe mine mă bucură deschiderea pe care românii o au pentru a încerca lucruri noi. „Chefi la cuțite” a fost pentru mine și o oportunitate de a le arăta oamenilor altceva, ceva altfel în bucătărie. Știam că un show de asemenea amploare îți oferă această posibilitate și am vrut să profit de ea. Îmi place că și în România oamenii văd în mâncare și o experiență, o experiență pe care o trăiesc și cu mintea, nu doar cu stomacul.

Cu toate acestea, evoluția pentru mine înseamnă și puterea de a-ți păstra tradiția. Nici în bucătărie nu trebuie să uităm niciodată cine suntem, de unde venim. Rădăcinile noastre trebuie să rămână acolo, noi doar le adaptăm zilelor în care trăim.

Cum crezi că pasiunea ta pentru explorare și inovație în bucătărie se potrivește cu spiritul campaniei HUAWEI WATCH 4 Pro Space Edition, Dare To Explore?
Ne place să explorăm, să fim mereu cu un pas înainte și iubim atenția pentru detalii. Suntem chiar foarte asemănători! „Acest smartwatch a fost conceput pentru a excela, nu doar pentru a rezista.” Când am citit asta despre HUAWEI WATCH 4 Pro Space Edition, mi-am dat seama că este, practic, descrierea mea. M-am născut pentru a excela, nu doar pentru a trăi.

Chef Richard Abou Zaki