Un proiect complet de amenajare interioară va îmbunătăți experiența de locuire într-o reședință de lux și va crește valoarea de piață a proprietății, susține arhitectul și designerul Irina Pătășanu. În interviul acordat LUXURY Magazine, aceasta vorbește despre tendințele din industria designului interior și importanța unei relații de încredere și seriozitate între designer și beneficiar, pentru un rezultat de excepție.
Care sunt cei mai importanți pași în realizarea și implementarea unui proiect de design interior? Cum gestionați relația cu beneficiarul lucrării pentru a obține un rezultat de calitate într-un interval de timp rezonabil?
Aș putea spune că toți pașii în realizarea unui proiect de design interior sunt importanți. După cunoașterea beneficiarului și stabilirea aspectelor financiare și juridice prin semnarea contractului, un pas important îl reprezintă realizarea brief-ului și stabilirea bugetului alocat amenajării. De multe ori, beneficiarul se ferește să dea o sumă exactă, însă acest aspect este vital în organizarea și realizarea unui proiect viabil și a unui concept pe care să îl putem respecta pe tot parcursul proiectului.
Urmează propunerea proiectului tehnic prin variante de compartimentare și mobilare a spațiului dat, iar după stabilirea celei mai bune soluții, de comun acord, urmează propunerea conceptului și realizarea simulărilor 3D. După aprobarea acestuia de către beneficiar, trecem la pregătirea desenelor tehnice pentru mobilierul customizat, unde este cazul, cererea de oferte furnizorilor, vizite în showroom-uri de specialitate și lansarea comenzilor.
În etapa de implementare a proiectului, coordonăm lucrările prin vizite pe șantier, iar la final, alegem accesoriile și decorațiunile ce completează întregul concept al proiectului.
Despre relația dintre designer și beneficiar, ce vă pot spune este că ea trebuie să fie una bazată pe încredere, seriozitate, comunicare și înțelegere de ambele părți. Pentru a putea obține un rezultat de calitate într-un interval de timp rezonabil este nevoie și de implicarea beneficiarului în a răspunde prompt și deschis sugestiilor noastre, iar acest lucru mie îmi place să îl aduc în discuție din faza incipientă a colaborării noastre pentru a nu exista neînțelegeri pe parcurs.
Ce tendințe ați observat pe piața locală din punct de vedere cromatic, dar și la nivelul materialelor și texturilor preferate din proiectele în care ați fost implicată recent?
Ceea ce am observat în ultimul timp în materie de tendințe este că beneficiarii noștri se împart în două direcții.
Una dintre ele este spre o amenajare „safe”, cu o paletă cromatică neutră, texturi și materiale naturale, nuanțe și tonuri elegante prin simplitatea pe care o denotă, crearea unui ambient cât mai luminos și iluzia unui spațiu cât mai generos. La aceste amenajări ne jucăm cu alăturarea diferitelor materiale, mizând pe senzația palpabilă pe care ne-o oferă atingerea lor.
Cea de-a doua direcție pe care am observat-o recent este dorința beneficiarilor de a experimenta. Mă bucură nespus când întâlnesc oameni care au curajul de a-și trăi ideile prin intermediul casei lor. Spun „curaj” pentru că nu toți se simt confortabil sau știu să trăiască într-un astfel de spațiu. Aici întâlnim o paletă cromatică diversificată, alăturări de materiale și texturi cu pattern-uri diferite, ceva ce la prima vedere poate părea că nu funcționează, însă dozate în proporții corecte, ele creează un ambient plăcut și special în același timp.
Separat de aceste două direcții ale preferințelor din punct de vedere cromatic, dar și la nivelul materialelor și al texturilor, am observat la absolut toți beneficiarii dorința acestora de a avea natura aproape. Acest lucru se reflectă atât prin alegerea imprimeurilor, a decorațiunilor, îmbrăcarea unui perete în tapet sau placarea acestuia cu lemn, cât și prin deschiderea beneficiarilor la a achiziționa mai multe plante de interior.
Cum percep proprietarii locuințelor de lux importanța unui proiect de amenajare interioară?
Când vorbim despre o locuință de lux, ne duce cu gândul atât la suprafața imobilului, cât și la zona în care se află. În general, proprietarii locuințelor de lux sunt mai deschiși spre o amenajare interioară completă, de la A la Z, deoarece realizează că un proiect unitar creat pe baza unui concept construit special pentru ei și spațiul lor aduce un mare plus atât spațiului, cât și valorii imobilului în discuție.
Fenomenul work-from-home s-a dezvoltat masiv în ultimele luni, iar în tot mai multe locuințe se adaugă și funcția de birou pentru acasă. Aveți soluții de design pentru acest tip de proiect?
Este adevărat, în ultima perioadă, din cauza situației globale în care ne aflăm cu toții, fenomenul work-from-home s-a dezvoltat foarte mult și în țara noastră. Până acum, tendința beneficiarilor era să-și separe cât mai mult spațiul de lucru față de spațiul de locuit, însă în momentul actual, integrarea funcției de birou pentru acasă a devenit obligatorie, aș putea spune.
Soluții există atât pentru spațiile generoase (prin alocarea unei încăperi întregi funcțiunii de birou), cât și pentru spațiile în care nu beneficiem de o suprafață foarte generoasă (prin amenajarea unui colț al living-ului, de obicei, gândit astfel încât să nu fie nici foarte vizibil, nici să nu perturbe restul activităților ce au loc în proximitatea sa). De obicei, pentru integrarea spațiului de lucru în locuință ne orientăm spre mobilier personalizat, astfel încât să eficientizăm la maximum spațiul disponibil, mai ales dacă această funcțiune nu a fost prevăzută din proiectarea inițială a suprafeței locuinței.
Cum v-ați descoperit pasiunea pentru design interior? Care sunt provocările și beneficiile activității în această industrie?
Pasiunea mea pentru pictură a fost prima despre care îmi amintesc. Nimic nu mă făcea mai fericită decât să-mi petrec timp pictând. Ulterior, aceasta s-a dezvoltat în pasiune pentru arhitectură și apoi pentru designul de interior, amplificându-se din timpul facultății, când am realizat că nu este de ajuns să creezi o construcție sau să gândești un concept, ci este necesar să gândești totul până în cel mai mic detaliu, iar detaliile, în opinia mea, chiar fac diferența.
Provocările pot fi multe și diverse, de la faptul că un procent mare al populației încă nu știe sau nu înțelege rolul nostru ca specialiști în domeniu și de ce este benefic pentru ei să angajeze un designer de interior, până la provocările punctuale ce intervin pe șantiere, unde se întâmplă să ne lovim de mentalități învechite și de lucrul făcut fără pasiune.
Beneficiul principal pentru mine îl reprezintă satisfacția profesională pe care o am după fiecare proiect în care îmi văd beneficiarii mulțumiți, fericiți și entuziasmați de rezultatul muncii mele. Această satisfacție este motivul pentru care iubesc această meserie și îmi doresc mereu să mă documentez, să evoluez și să creez.
Cum ați descrie luxul în materie de design interior și cum se raportează clienții români la lux în materie de locuințe?
Percepția mea asupra luxului în designul interior nu este reprezentată de opulența aceea palpabilă de care știm cu toții sau prin achitarea unei sume foarte mari de bani doar pentru că „așa se poartă” și „așa am văzut la X”, ci prin disponibilitatea și curajul de a-ți amenaja spațiul fix așa cum simți, cum îți dorești, prin curajul de a-ți asuma alegerile și de a trăi cu ele.
Pentru majoritatea beneficiarilor pe care i-am avut în segmentul high-end, luxul s-a transpus atât prin calitatea spațiului pe care l-am avut de amenajat (aici mă refer la apartamente cu suprafețe generoase în zona de nord a Bucureștiului), cât și prin alegerea finisajelor de o calitate superioară. În general, aceștia sunt clienții care știu că, odată ce investesc în calitate, au doar de câștigat de-a lungul timpului.