Cel mai rapid și luxos SUV din lume? Noul Bentayga Speed!

Scris de Andrei Dimulescu
Publicat la data de: 03-03-2019

în: Auto

În cazul în care vă întrebați care este cel mai rapid și luxos SUV din lume, acum aveți răspunsul – cel puțin, până când un alt SUV îl va detrona, la rândul său. În luna februarie, Bentley Motors a prezentat detaliile complete ale celui mai rapid SUV din lume. Bentayga Speed dispune de o versiune îmbunătățită, de 635 de cai-putere, a renumitului motor W12 de 6 litri, care oferă o viteză maximă de 306 km/h, ajungând de la 0 la 100 km/h în doar 3,9 secunde.

Proiectat și realizat în Marea Britanie, noul Speed este cel mai puternic și mai performant Bentayga de până acum. Acesta se bazează pe îndelungata tradiție a modelelor Speed, care a luat naștere odată cu Bentley Continental GT, în 2007, și împinge limitele performanței Bentayga și mai departe, de când și-a revendicat, anul trecut, recordul la categoria SUV-uri de serie în cadrul uimitorului Pikes Peak International Hill Climb.

Lux autentic și în habitaclu

La interior, Bentayga Speed introduce o nouă temă de design. Aceasta include accente artizanale elegante, o nouă cusătură de contrast în formă de diamant, sigle Speed discrete, praguri metalice iluminate marcate cu Speed, precum și utilizarea materialelor Alcantara, specifice mașinilor sport, pentru prima dată pe un Bentayga.

La fel ca în cazul tuturor modelelor Bentayga, noul Speed cu tracțiune integrală este echipat cu diferențial cu blocare electronică și dispune de opt moduri dinamice de conducere. Recalibrarea modului de rulare Sport oferă un stil de condus mai alert, în timp ce sistemul de evacuare mai mare și suspensia mai fermă sporesc implicarea șoferului.

Clienții pot personaliza mașina după propriile preferințe, cu o gamă largă de opțiuni exclusiviste. Printre acestea se numără frânele ceramice, scaunele frontale reglabile în 22 de poziții, cu funcție de masaj, panourile din fibră de carbon de pe bord, ecranele pentru scaunele din spate (RSE) și iluminatul ambiental.

Apogeul luxului și performanței unui SUV

Noul model duce abilitățile extraordinare ale Bentayga la cote și mai înalte, sporind puterea maximă de la 608 cai-putere pe modelul W12 de 6 litri twin-turbo la 635 de cai-putere pe noul model Speed. Accelerarea fără efort se datorează cuplului de 900 Nm.

Cu performanță, confort și manevrabilitate excepționale, viteza maximă este, de asemenea, crescută de la 301 km/h la 306 km/h în noua versiune Speed, în vreme ce timpul de accelerare de la 0 la 100 km/h este redus de la 4,1 secunde la 3,9 secunde. 

Modelul de top al gamei Bentayga, versiunea Speed, permite patru moduri de conducere – Dynamic Drive: pe de o parte Comfort, iar pe de altă parte Bentley Sport, cu opțiunea Custom pentru clienții care preferă propriile setări de conducere. 

Special pentru modelul Speed, modul Sport a fost recalibrat pentru a îmbunătăți răspunsul motorului W12 și al transmisiei automate cu opt viteze, precum și al suspensiei și al sistemului Bentley Dynamic Ride. Efectul este un mod de condus mai dinamic și mai interesant. 

Bentley Dynamic Ride este prima tehnologie de control antiruliu activ, electric, din lume, care utilizează un sistem de 48 V. Acest sistem contracarează instantaneu forțele laterale de rulare în curbe și asigură o suprafață maximă de contact pentru anvelopă pentru a oferi o stabilitate de top în cabină, confort și o manevrabilitate excepțională. 

O mai robustă evacuare în timpul demarării și la trecerea într-o treaptă de viteză inferioară, dublată de o setare mai fermă a suspensiilor îmbunătățesc și mai mult experiența de condus. Sistemul de tracțiune integrală permanentă al automobilului Bentayga oferă o manevrabilitate de top indiferent de suprafața de rulare, în timp ce frânele ceramice puternice sunt disponibile opțional. 

Frânele ceramice ale lui Bentayga Speed sunt cele mai mari și mai performante frâne montate vreodată pe un Bentley, asigurând un cuplu maxim de frânare de 6.000 Nm, și sunt proiectate pentru a rezista la temperaturi de până la 1.000 °C. De asemenea, economisesc mai mult de 20 de kilograme din greutatea totală a automobilului, comparativ cu frânele metalice. 

Adevărata prezență Bentley la drum 

Bentley Bentayga a fost creat cu măiestrie, cu o execuție elegantă și atemporală. Acum, postura atletică a SUV-ului este amplificată de designul special gândit al modelului Speed, cu elementele inferioare în culoarea caroseriei. Inscripțiile Speed discrete și elegante împodobesc marginile inferioare ale celor două portiere din față. Numai la acest model, grilele frontale sunt închise la culoare, subliniind performanța mașinii. 

Stopurile și farurile fumurii sunt o altă caracteristică specifică modelului Speed. Acestea sunt completate de un nou design al jantelor de 22 de inchi cu zece spițe, disponibile în trei finisaje – argintiu, fumuriu sau negru, pentru orice client care optează pentru pachetul Bentley Black Specification.

Lux artizanal și design britanic autentic

Realizat artizanal în Crewe, Anglia, habitaclul Bentayga este o mostră de design britanic modern la superlativ. Bentayga Speed introduce un nou interior în două culori, special conceput pentru a evidenția liniile unice de design. Elementul-cheie al interiorului este utilizarea materialului Alcantara pentru prima dată într-un Bentayga. 

Alcantara este un material foarte plăcut la atingere, care este adesea folosit pe mașinile de înaltă performanță – a fost utilizat anterior de Bentley pe modele precum Continental Supersports. În funcție de preferințe, clienții pot opta totuși pentru piele pe Bentayga Speed, fără alte costuri. 

Liniile de design sunt evidențiate prin accente construite elegant în jurul portierelor și mânerelor, pe marginea pernelor scaunelor, a suporturilor lombare și pe consola inferioară. Cusătura de contrast este disponibilă pentru toate modelele Bentayga. Pe modelul Speed, această opțiune este extinsă pentru a include motivul diamantului pe suporturile pernelor, pe partea superioară a spătarului, pe interiorul ușilor și pe panoul din spate al oricărui Speed cu patru locuri în loc de cinci. 

În timp ce clienții Bentayga au opțiunea de a adăuga aripile Bentley brodate în partea superioară a spătarului scaunelor, pe noile modele Speed, acestea au fost înlocuite cu sigla Speed ori cu unele cusături de contrast sau la culoare. O insignă metalică Speed înfrumusețează plinta laterală de pe partea pasagerului, în vreme ce pragul metalic iluminat și marcat cu Speed întâmpină pasagerii în habitaclul cu adevărat luxos. Ca de obicei, Bentley ne oferă o mașină venită parcă din viitor, cu standarde de o calitate excepțională, care lasă deocamdată concurența mult în urma sa.

Energy Expo 10-13 octombrie