Diamantul De Beers Cullinan Blue a fost vândut cu 57,5 milioane de dolari

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 29-04-2022

în: News

De Beers Cullinan Blue

Un colecționar tocmai a dat un sens complet nou expresiei „to feel blue”, după ce a scos la licitație cel mai mare diamant albastru din lume. De Beers Cullinan Blue cântărește 15 carate și a fost vândut pentru un preț record.

De Beers Cullinan Blue, un diamant tăiat în trepte de 15,10 carate, a fost vândut miercuri la Sotheby’s din Hong Kong unui cumpărător anonim prin telefon, potrivit casei de licitații. Bijuteria, singurul diamant albastru de peste 15 carate care a apărut vreodată la licitație, avea o estimare ridicată înainte de vânzare de 48 de milioane de dolari. Însă acesta a trecut pe sub ciocan cu aproape 10 milioane de dolari în plus: 57.470.391 de dolari.

Prețul de vânzare de 57,5 ​​milioane de dolari a fost atins după un război de opt minute între patru potențiali cumpărători. Cifra plasează De Beers Blue cu puțin sub recordul pentru cel mai scump diamant albastru vândut vreodată la licitație, deținut de Oppenheimer Blue de 14,62 carate, care a câștigat 57.541.779 de dolari în 2016.

De Beers Cullinan Blue

Diamantul a fost descoperit în mina Cullinan din Africa de Sud în aprilie 2021 și a primit cele mai înalte clasamente pentru fiecare dintre standardele după care este evaluată calitatea unui diamant colorat, potrivit Sotheby’s. Institutul Gemologic al Americii a calificat-o „albastru viu fantezist”, cea mai bună gradare de culoare posibilă, care a fost acordată pentru cel mult 1% din diamantele albastre trimise grupului.

Diamantele albastre sunt printre cele mai rare dintre toate diamantele colorate, nuanța lor fiind de obicei rezultatul oligoelementelor de bor din rețeaua cristalină a diamantului. Diamante de alte culori pot fi găsite în minele din întreaga lume, dar majoritatea diamantelor albastre provin din aceeași mină Cullinan din Africa de Sud.