Staruri și ceasuri – Parteneriate celebre în filme de succes

Scris de Alexandra Popescu
Publicat la data de: 04-02-2023

în: Watches

Am mai scris de-a lungul timpului despre duouri celebre pe marele și micul ecran, despre parteneriate și legături strânse între starurile cinematografiei și branduri de ceasuri poate la fel de faimoase. De la Omega Seamaster Planet Ocean 600M al lui Daniel Craig, la toate ceasurile Agentului 007, care au cuprins și Rolex și Seiko de-a lungul anilor, sau la celebrul Hamilton Ventura, preferat de Elvis Presley, dar și de creatorii francizei „Men in Black”. Am ales pentru articolul de față colaborări mai noi, mai actuale, despre care credem cu tărie că vor avea, peste ani, același statut de cult pentru iubitorii de filme și ceasuri deopotrivă.

„Apocalypse Now”: Marlon Brando și Rolex GMT-Master & Martin Sheen și Seiko Prospex

Unul dintre rolurile definitorii pentru cariera marelui Marlon Brando, cel al colonelului Walter E. Kurtz, rămâne în istoria cinematografică și datorită ceasului Rolex GMT-Master Reference 1675.

„Acest ceas este ca un tanc”, a scris Brando într-un bilețel atunci când i-a dăruit ceasul fiicei sale, Petra Brando Fischer, în anii ’90, drept cadou de absolvire a facultății. „Poți face orice vrei cu el și va continua să funcționeze. Vreau să-l ai ca să-ți amintească de cât de mândru sunt de tine.”

Rolex GMT-Master Reference 1675, care a părăsit fabrica în 1972 înainte de a intra în posesia lui Brando, este fabricat din oțel inoxidabil și nu a fost niciodată lustruit. Are toate curbele originale și marginile ascuțite pe care le avea inițial, cu o excepție esențială, de importanță istorică: Brando însuși a gravat cuvintele „M. Brando” pe spatele ceasului.

Când Petra a absolvit facultatea, Brando i-a oferit ceasul împreună cu o scrisoare adresată „Petrei (fata visurilor)” și ea a păstrat acest cadou câțiva ani înainte de a-l dărui soțului ei, Russel, în noaptea nunții lor, în 2003. După ce cuplul a vândut ceasul, o parte din încasări au fost direcționate către Fundația Brando Fischer, o organizație caritabilă care oferă sprijin financiar copiilor afectați de abuz, neglijență, sărăcie sau dizabilități. În cadrul unei licitații-spectacol, ceasul a fost vândut pe 10 noiembrie 2019 cu suma de 1.952.000 de dolari, de către casa de licitații Phillips, în New York.

Vânzarea a fost însoțită de două scurte eseuri retrospective despre Brando, scrise de prietenii săi, Al Pacino și Martin Sheen, acesta din urmă jucând, de asemenea, în „Apocalypse Now”. Cei doi actori au rememorat impactul pe care Marlon Brando l-a avut în viața lor, ca actor exemplar, activist și prieten.

Replica orologeră dată în film de Martin Sheen a fost un Seiko 6105. Considerat drept ceasul de scufundări Seiko suprem, 6105 are în spate multă istorie reală, care a dus la alegerea sa ca ceas al căpitanului Willard. Practic, în timpul războiului din Vietnam, a fost un model extrem de popular în rândul militarilor americani atât pentru stilul său, cât și pentru durabilitate. Deși ceasul a fost, cu siguranță, alegerea logică pentru personaj, merită aplaudată includerea piesei de către regizorul Francis Ford Coppola, întrucât demonstrează cât de importante pot fi micile detalii pentru puterea de durată a unui film – „Apocalypse Now” fiind, evident, unul dintre cele mai bune. Este greu să găsești un exemplar original al acestui ceas, dar Seiko a construit relativ recent o reiterare a acestuia cu un mecanism modern – Seiko SRP777K1 –, model pe care brandul îl comercializează și în prezent.

„Batman Trilogy”: Christian Bale și Jaeger-LeCoultre Reverso

În universul DC, Bruce Wayne este unul dintre cei mai bogați oameni din lume. Așa că te-ai aștepta ca cineva cu un venit disponibil aproape infinit să aibă cel puțin o înțelegere decentă a stilului opulent. Și dacă te uiți la Trilogia „Dark Knight” a lui Christopher Nolan, vei găsi această confirmare. Purtat atât în ​​„Batman Begins”, cât și în „The Dark Knight”, Jaeger-LeCoultre Reverso Grande Taille este ceasul de mână ales de Wayne. Dar brandul orologer high-end nu este preferat doar de Batman-ul interpretat de Christian Bale, ci a fost etalat pentru prima dată de Val Kilmer în „Batman Forever”. De fapt, au existat ediții speciale ale câtorva ceasuri LeCoultre lansate special pentru aparițiile lui Kilmer și Bale.

Cât despre ceasurile din Trilogie, ei bine, în „Batman Begins” și „The Dark Knight”, Bruce Wayne (interpretat de Christian Bale) poartă un Jaeger-LeCoultre Reverso Grande Taille, în timp ce în „The Dark Knight Rises” poartă un JLC Reverso Grande Date.

La proba de actorie a plauzibilității orologere, Reverso bifează toate căsuțele. Subestimat, dar rafinat, acesta este ceasul perfect potrivit pentru Wayne – un miliardar playboy care cu siguranță nu are nevoie să-și etaleze statutul. Poate că Batman preferă accesoriile mai bizare, însă alter egoul său civil este adeptul unei ținute mai sobre.

În același timp, însă, Reverso este recunoscut și ca un ceas sportiv. În anii 1930, a fost conceput pentru a rezista rigorilor unui sport ca poloul, grație ingeniosului design al carcasei cu sistem rabatabil.

Bruce Wayne întruchipează o psihodramă cu un singur personaj. Un singuratic înstărit, cu un trecut dureros, care și-a asumat o identitate impozantă pentru a se răzbuna pe lumea criminală care i-a ucis părinții. „El este exponentul dezvoltării posttraumatice”, spune psihologul clinician Robin Rosenberg, care a scris o carte întreagă pe acest subiect, „What’s the Matter With Batman?: An Unauthorized Clinical Look Under the Mask of the Caped Crusader”.

Wayne are literalmente două fețe, la rândul său: chipul public și cel de-al doilea sine al său ca justițiarul cu mantie. Cele două fațete ale modelului Reverso – cadranul deschis și spatele închis al carcasei – reflectă această dualitate de caracter.

În acest sens, este ceasul ideal pentru orice personaj profund retras și secretos. În sezonul 2 din „Mad Men”, de exemplu, și Don Draper a purtat un Jaeger-LeCoultre Reverso Classique, o alegere potrivită pentru un tip cu discernământ, dar plin de ascunzișuri.

Jaeger-LeCoultre are o prezență notabilă în producții cinematografice de marcă, printre care „The League of Gentlemen” (1960); „The Thomas Crown Affair” (1999) – Jaeger-LeCoultre Reverso Duo; „Bad Teacher” (2011) – Jaeger-LeCoultre Scott Delacorte; „Batman Begins” (2005) – Jaeger-LeCoultre Reverso; „Fast & Furious 6” (2013) – Jaeger-LeCoultre Deep Sea Chronograph și…

„Doctor Strange”: Benedict Cumberbatch și Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin Perpetual

DC nu este singurul univers de benzi desenate cu personaje care adoră creațiile Jaeger-LeCoultre. Marvel îl are pe al său împătimit al ceasurilor în faimosul „Doctor Strange” interpretat de Benedict Cumberbatch – ceea ce are logică dacă te gândești că personajul este în esență un vrăjitor cu capacitatea de a controla fluxul timpului. Acest superb ceas cu faza Lunii – care este încă în producție în diferite stiluri – poate fi văzut și în film, dar apare și în materialele de promovare. În ceea ce privește ceasurile emblematice din filme, acesta se situează cu siguranță printre cele mai adecvate personajului care le poartă. Deși, sincer, ceasul este o operă de artă superbă chiar și fără respectiva asociere.

Benedict pare să aibă o mare pasiune pentru orologerie, astfel că este unul dintre cei mai importanți ambasadori ai mărcii din Le Sentier. Elvețienii au realizat adevărate filme artistice de scurt metraj cu celebrul actor, care a urmat chiar cursuri de ceasornicărie și promovează această nobilă și magică artă.

„Bullet Train”: Brad Pitt și Breitling AVI Ref. 765 1953 Re-edition & co-stars

O ecranizare a celui mai bine vândut volum japonez, filmul prezintă povestea a cinci asasini rivali cu obiective conflictuale, dar interconectate, care ajung să se lupte între ei, în mod spectaculos, în interiorul strâmt al unui tren de mare viteză. Cu atât mai captivant, filmul pune în scenă o serie de ceasuri notabile, purtate de Pitt și colegii lui de platou, Aaron Taylor-Johnson și Joey King.

Personajul lui Brad Pitt în „Bullet Train”, Ladybug, este văzut purtând un Breitling AVI Ref. 765 1953 Re-edition. Pitt, care este ambasador al mărcii Breitling din anul 2000, etalează ceasul de aviație și pe afișul filmului. E adevărat că actorul trebuie să poarte un Breitling prin obligație contractuală, dar acesta chiar este un ceas de pilot foarte drăguț, cu un cadran lizibil mare, un bezel fixat cu șuruburi și o carcasă de 41 de milimetri. Este ceasul acela de nădejde care își va găsi locul în aproape orice colecție și va arăta bine asociat unei game largi de ținute, cu excepția celor mai formale.

Colegul lui Pitt în film, Aaron Taylor-Johnson, care joacă rolul unui asasin rival, Tangerine, poartă un cu totul alt gen de ceas, sub forma unui Rolex Oyster „Bubbleback” Perpetual, cu un cadran de tip „California” din anii 1940. Modelul a fost botezat „Bubbleback” de către colecționari din cauza carcasei înșurubate cu boltă înaltă, care adăpostea rotorul noului mecanism „perpetuu” cu întoarcere automată.

În anii ’80 și ’90, Bubbleback-urile obțineau sume mai mari la licitație decât modelele Daytona, dar s-au demodat pe măsură ce trendul ceasurilor mai mari a acaparat piața. Dar întrucât ceasurile mai mici și mai neobișnuite devin tot mai populare, Bubbleback-urile ar putea avea parte de o revenire în forță. Aspectul ceva mai elegant și mai vintage al unui Bubbleback nici că ar putea fi mai diferit de cel al unui ceas sport din oțel. În film, Tangerine poartă un pardesiu în carouri și un costum cu dungi din trei piese – exact genul de ținută care merge perfect cu acest gen de ceas.

Personajul Lemon, interpretat de actorul Brian Tyree Henry, poartă un model Apple watch, deși în viziunea unor site-uri care analizează plasările de produse din filme, ar fi vorba de un smartwatch Sony. Evident, internetul este în flăcări pe acest subiect.

Nu în cele din urmă, Joey King, care îl interpretează pe Prince, afișează un Cartier Tank Solo, un ceas care pur și simplu transcende timpul și va arăta întotdeauna șic, indiferent dacă este purtat de un „Prince” sau o „Princess”.

„John Wick”: Keanu Reeves și Carl F. Bucherer Manero & co-stars, featuring Charlize Theron în „Atomic Blonde”

Ceasurile Carl F. Bucherer Manero apar de-a lungul întregii francize a filmului „John Wick”, iar „Chapter 3 – Parabellum” nu a făcut decât să ducă mai departe tradiția.

Brandul a fost prezent pe 9 mai 2019, la New York, pentru premiera globală a filmului. Producătorul de ceasuri Carl F. Bucherer a fost și el acolo, din moment ce îl susținuse pe Chad Stahelski, regizor și prieten al brandului, cu cea mai recentă realizare a sa. După ce au apărut în primele două producții „John Wick”, ceasurile Casei cu sediul în Lucerne arată din nou ora în „John Wick: Chapter 3 – Parabellum”, de data aceasta la încheietura lui Laurence Fishburne, Halle Berry și Keanu Reeves.

Modelul clasic atemporal, cu cadran alb și curea din piele neagră, este inspirat de designul anilor 1960 – aceeași decadă care a dat naștere îndrăgitului Ford Mustang al lui John Wick. Cu o carcasă din oțel inoxidabil cu diametrul de 38 de milimetri, ceasul este întotdeauna gata de acțiune datorită calibrului său automat fiabil. În plus, rezerva de putere de 42 de ore înseamnă că superstarul Keanu Reeves, alias John Wick, l-ar putea scoate de la mână o vreme fără probleme – nu că ar avea prea mult timp să se odihnească… Dar atunci când o face, se întâmplă să își cumpere, de pildă, un ceas Carl F. Bucherer, iar aceasta este o informație oficială, de pe website-ul brandului.

Personajul lui Halle Berry, Sofia, combină feminitatea cu acțiunea. Nu e de mirare că Manero Peripheral i se potrivește atât de bine. Ceasul elegant cu 60 de diamante pe bezel este o veritabilă capodoperă. Impresionanta carcasă din oțel inoxidabil, cu un diametru de 40 de milimetri, ascunde calibrul automat CFB A2050, care este echipat cu un rotor periferic – punând în evidență caracterul inovator și inconfundabila măiestrie a ceasornicarilor casei Carl F. Bucherer.

Atât în „John Wick”, cât și în „Fast & Furious 6”, Patravi TravelTec și alte modele Carl F. Bucherer sunt purtate într-un mod foarte „masculin”. În filmul „Atomic Blonde” al lui David Leitch, însă, cu Charlize Theron ca protagonistă, cuvintele de ordine sunt subtilitatea și discreția, deși ceasul deține, practic, rolul principal!

Dacă am încerca să stabilim un numitor comun pentru aceste exemple cinematografice, în ceea ce privește plasarea de produse, am ajunge probabil la o dualitate extraordinară, născută dintr-o afinitate pentru brand și o relație privilegiată cu șeful acestuia la vremea respectivă, Sascha Moeri.

„Interstellar”: Matthew McConaughey și Hamilton Khaki Pilot Day Date/Hamilton Khaki Field „Murph”

Epicul film științifico-fantastic al lui Christopher Nolan nu ar fi același fără ceasul de mână al lui Joseph Cooper (Matthew McConaughey), Hamilton Khaki Field, poate cel mai bun exemplu de product placement din istoria marketingului orologer. Cu puțin timp înainte de a părăsi Pământul (și galaxia noastră) ca pilot al navei spațiale Endurance, Cooper i-a dat ceasul ca amintire fiicei sale de 10 ani, „Murph”. Mai târziu, el folosește ceasul din interiorul unui „tesseract” extradimensional pentru a comunica cu ea în diferite perioade de timp prin manipularea secundarului dispozitivului, folosind codul Morse pentru a transmite datele cuantice colectate care vor duce în cele din urmă la exodul și supraviețuirea umanității.

Ceasul a devenit cunoscut de fanii filmului sub numele de „Murph watch” și a fost lansat ulterior de Hamilton în 2019, după o așteptare febrilă din partea admiratorilor. Hamilton are un parteneriat de lungă durată cu Hollywood-ul, subsemnatul fiind chiar invitat, în anul de grație 2008, la Behind the Camera Awards, unde am avut șansa să îi văd de aproape pe Harrison Ford, Lucy Liu, Anne Hathaway și chiar Christopher Nolan, la Chinese Theatre, într-o gală în care marile nume de pe afișe au premiat oamenii din spatele camerelor de vederi, valoroșii profesioniști care apar pe genericele de final ale filmelor – o inițiativă demnă de toată lauda.

Galerie Foto