O librărie realizată în spirală este principala atracție din China

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 16-12-2021

în: Art & DesignNews

librarie shenzhen-zhongshuge

O nouă librărie magnifică și suprarealistă și-a deschis porțile în China, invitând vizitatorii să facă o plimbare prin spațiu și timp. Concepută de X+Living, librăria Shenzhen Zhongshuge prezintă o scară masivă în spirală așezată lateral, care are rolul de raft funcțional, dar și de instalație de artă, fiind concepută pentru a transmite traiectoria istoriei și literaturii.

librarie shenzhen-zhongshuge

Inspirată de observația scriitorului rus Maxim Gorki – „cărțile sunt scara progresului uman”- instalația se întinde de la intrarea în magazin până la ieșire și este concepută pentru a servi drept raft pentru cărți. O masă strălucitoare este poziționată în centrul său pentru a indica „trecerea timpului”.

Potrivit X+Living, atunci când este privită dintr-un anumit unghi, instalația arată ca un cadran de ceas, cu balustrade care rulează de-a lungul scării. Acest lucru face aluzie la faptul „că aceasta este o scară a istoriei care a fost construită pe parcursul a nenumărate ore, dând sentimentul că istoria este împinsă în timp într-un ritm rapid”.

Interioarele sunt realizate cu grijă și, ca și cărțile, te teleportează într-un loc magic. Pardoseala acoperită cu gresie neagră reflectorizantă conferă instalației senzația unui lac liniștit. Nuanțele calde și strălucitoare de portocaliu și albastru încarcă spațiul cu nuanțe de vis. Chiar și mesele au picioare care se îmbină cu pardoseala creând astfel o iluzie de levitație.

shenzhen-zhongshuge

De asemenea, librăria Shenzhen Zhongshuge ce are o suprafață de 1.300 de metri pătrați are amenajată și o zonă de lectură pentru copii. În timp ce interiorul librăriei este enigmatic, camera copiilor este amuzantă și jucăușă. Aceasta încorporează o roată Ferris și un castel realizat din rafturi, ceea ce face ca această zonă să arate ca un parc de distracții. O fațadă mare de sticlă permite trecătorilor să aprecieze interiorul. În incinta librăriei există și spații dedicate pentru forumuri și conferințe.

shenzhen-zhongshuge

Noua librărie din China nu este prima lucrare de acest gen a designerilor de la X+Living, care anul trecut au deschis un magazin în orașul de coastă Ningbo, unde a fost utilizat un amestec inteligent de sticlă și lumină pentru a crea rafturi aparent infinite pline de cărți.

„În procesul de cercetare al fundalului cultural al acestui oraș, mi-am dat seama că aș putea proiecta un spațiu care ar putea deveni un simbol al Shenzhen-ului, incluziv și vibrant, aducând un omagiu tuturor celor care s-au străduit să facă istorie aici”, a declarat Li Xiang, designerul creativ al studioului.

Librăria Shenzhen Zhongshuge poate fi găsită în zona economică Qianhai a orașului Shenzhen.

Galerie Foto