Cullinan Blue ar putea deveni cel mai scump diamant vândut la o licitație

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 17-02-2022

în: Jewels

Cullinan Blue

Dacă De Beers Cullinan Blue se vinde cu mai mult decât prețul estimat de 48 de milioane de dolari, acesta va deveni cel mai valoros diamant albastru care a fost vândut vreodată la o licitație.  

Această piatră superbă a fost descoperită pentru prima dată în aprilie 2021 la mina Cullinan din Africa de Sud, unul dintre puținele locuri din lume în care au fost găsite pietre albastre rare. New York Post a spus: „Diamantele albastre de orice fel sunt rare pe piață, dar acesta este unic. Nimic de un calibru similar nu a apărut la licitație în ultimii ani”, a declarat Patti Wong, președintele Sotheby’s Asia.

Sotheby’s va scoate diamantul la licitație în Hong Kong în luna aprilie. Potrivit unui comunicat de presă „bijuteria de 15,10 carate este, de asemenea, „cel mai mare diamant albastru tăiat în trepte, fără cusur intern”.

 

Cullinan Blue

Casa de licitații a subliniat, de asemenea, raritatea acestei pietre prețioase, deoarece doar cinci pietre prețioase de peste 10 carate au apărut vreodată la licitație. Dintre acestea, niciunul nu a trecut peste 15 carate. Această performanță se adaugă diamantului De Beers Cullinan Blue, făcând din bijuteria fără cusur un obiect rar. Cel mai scump diamant vândut la o licitație a fost Oppenheimer. A intrat sub ciocan pentru 57 de milioane de dolari la licitația Christie’s Magnificent Jewels din Geneva, în 2016.

Diamantul Cullinan Blue a fost achiziționat pentru 40 de milioane de dolari de către De Beers și Diacore. Maeștrii lor de tăiere au petrecut un an fațetând și șlefuind piatra de 15,10 carate într-un diamant perfect tăiat în trepte. Institutul Gemologic din America i-a oferit cel mai înalt grad posibil pentru diamantele colorate, acordat pentru mai puțin de 1% din diamantele albastre din lume.

„Oamenii au cunoștințe în prezent, colectează pe categorii și știu ce vor. Unii clienți se vor bucura să poarte diamantul, iar alții își doresc mândria de a-l deține. Este cel mai frumos diamant albastru pe care l-am văzut în cariera mea. Probabil nu voi mai vedea altul ca acesta”, a spus Patti Wong, președintele Sotheby’s Asia.