10 lucruri pe care trebuie să le ştii despre ceasurile Rolex

Scris de Luxury
Publicat la data de: 16-02-2016

în: Jewels & Watches

Rolex-manufacture

1. Rolex foloseşte un oţel inoxidabil costisitor şi greu de manipulat. Începând cu anul 2003, casa orologeră elveţiană foloseşte 904L, un tip de oţel pe care puţine alte branduri le utilizează în fabricarea ceasurilor lor. Acesta este rezistent la coreziuni şi este mai dur decât celelalte tipuri de aliaje, însă cel mai important este că poate fi lustruit incredibil de bine dacă este lucrat într-un mod corespunzător. Primul ceas din oţelul de tip 904L a fost lansat în 1988, odată cu câteva versiuni ale modelului Sea-Dweller.

2. Rolex are propriile laboratoare de ştiinţă. Acestea reprezintă un departament intern de dezvoltare şi cercetare, dedicat descoperirii celor mai inovative tehnici de fabricaţie de către oameni de ştiinţă de înaltă calificare. Cele mai importante sunt laboratorul de chimie – care cercetează uleiurile şi lubrifiantii folosiţi în timpul procesului de fabricaţie şi camera de test – în care ceasurile sunt supuse uzurii simulate pentru a certifica rezistenţa.

3. Rolex are turnătorie proprie. În timp ce colaborează cu diverşi furnizori pentru oţel, Rolex produce aurul şi platina în-house. Utilajele din propriul atelier permit amestecarea metalelor ce se transformă ulterior în aur galben, alb sau roz de 18 carate, Rolex fiind singura companie orologeră deţinătoare de o turnătorie personalizată.

exploration_deepsea-challenge_engineering-challenge_0001_840x520

4. Ceasurile sunt individual testate în rezervoare sub presiune cu apă. În prima etapă, toate ceasurile Rolex sunt testate la presiunea cu aerul, apoi modele precum Submariner şi Deep Sea certifică rezistenţa la apă prin cele mai complexe metode. Acestea sunt plasate în rezervoare de mari dimensiuni umplute cu apă, iar după ce sunt scoase, sunt supuse unui procedeu de încălzire. Se verifică formarea condensului prin plasarea picăturilor reci pe cadran, apoi sunt scanate cu un senzor optic. Întregul proces durează nu mai puţin de o oră, la o presiune echivalentă cu 12.000 de metri adâncime.

5. Rolex colaborează cu o armată de gemologi. Rolul acestora este de a cumpăra şi testa prin raze X autenticitatea pietrelor preţioase precum dimantele, rubinele, smaralele ce prezintă decorul fiecărui ceas. Pentru a asigura calitatea absolută, fiecare lot de pietre este selecţionat şi verificat manual, iar setările personalizate sunt făcute de către bijutieri tradiţionali.

6. Mecanismele sunt asamblate şi testate manual. În ciuda zvonurilor, toate ceasurile Rolex sunt verificate, re-verificate şi apoi verificate din nou – manual. Într-adevăr, Rolex deţine cele mai sofisticate maşinării care ar putea permite asamblarea rapidă a tuturor mecanismelor din interiorul unui ceas. Însă aceastea sunt utilizate doar în momentul finisării prin presiune, pentru a asigura o calitate ce nu poate fi dovedită de puterea umană.

Atelier d'assemblage montres Rolex

7. Fabricarea unui ceas Rolex durează un an. Întregul proces de fabricaţie necesită destul de mult timp deoarece toate materialele sunt concepute in-house. Mai mult decât atât, după ce toate piesele sunt finalizate, acestea sunt asamblate manual şi testate individual, iar procesul de asigurare a calităţii este destul de intens. Desigur, casa orologeră ar putea accelera procesul, însă Rolex îşi doreşte să conceapă o revoluţie şi nu neapărat o evoluţie din fiecare model de ceas.

8.  Rolex are un sistem de securitate bine pus la punct. Rolex are o serie de controale de securitate extrem de meticuloase şi un seif situat la câteva etaje subterane. Toţi angajaţii prezintă o insignă de securitate, iar intrarea în fiecare departament se face pe baza scanării amprentelor şi a ochilor. Mai mult decât atât, fiecare element al ceasurilor Rolex are o serie unică înregistrată, iar transportul dintr-o locaţie în alta se face în camioane nemarcate, extrem de discrete şi cel mai probabil blindate.

Rolex-atelier-1

9. Tehnologia este punctul forte a casei orologere. Filosofia companiei Rolex este una extrem de pragmatică şi anume aceea de a delimita atribuţiile umane de cele tehnologice. Epicentrul automatizării este camera de alimentare Rolex unde coloane masive robotice stochează piesele sau chiar ceasurile. Ceea ce trebuie să facă un ceasornicar este să plaseze comanda printr-un sistem automatizat, iar piesele sunt livrate în aproximativ 6-8 minute. Acest procedeu este extrem de util în special în sarcinile repetitive sau detaliate care necesită coerență.

10. Rolex produce aproape totul in-house. Precum o companie integrată vertical, Rolex este un producător care investeşte în procese şi tehnici bine organizate. Aurul, brăţările, cadranele, ramele, mişcările – toate sunt produse în fabrica Rolex cu o calitate şi eficiență incredibilă. Singurul lucru pentru care acesta apelează la producători externi sunt safirele sintetice, însă cu siguranţă este un procedeu de scurtă durată. Acest lucru îi permite companiei să fie complet independentă, cu propriile instrumente şi tehnici ce nu pot fi replicate chiar dacă s-ar folosi o copie a utilajelor.

2rolex-watches