TOP 10 Cele mai scumpe lucruri din lume în 2023

Scris de Alexandra Popescu
Publicat la data de: 07-01-2024

în: Vip

Top

Probabil că acest top se va păstra și în 2024, poate doar cu mici schimbări, dar cu siguranță că locul întâi va fi același, dacă oamenii de știință sau extratereștrii nu ne vor cadorisi cu un nou element sau o Lume Nouă, în afara planetei noastre. La o primă vedere, iată câteva recorduri de preț, cu care v-ați întâlnit și pe această pagină în ultimul an:The Merge by Pak, un proiect NFT creat de artistul anonim Pak, s-a vândut pe Nifty Gateway în decembrie 2021 pentru 91 de milioane de dolari; Ferrari 250 GTO din 1963, unul dintre doar 36 produse vreodată, s-a vândut cu 70 de milioane de dolari; numele de domeniu CarInsurance.com s-a vândut cu 49,7 milioane de dolari. Lista lucrurilor scumpe este nesfârșită și aproape fiecare industrie are un articol care se va vinde sau a fost vândut anterior cu multe milioane de dolari.

Locul 1 în acest top este ocupat de… Antimaterie! Cel mai scump „lucru” de pe Terra costă 62,5 Trilioane USD per gram. Adică 5000 USD pentru un microgram. Ultima sumă se poate aplica doar dacă procedeele de obținere se vor îmbunătăți în scurt timp, așa cum speră oamenii de știință. Deși aceștia au reușit deja să capteze antimaterie, ei au produs acest element în cantități relativ mici din razele cosmice și cu ajutorul acceleratoarelor de particule. Cu toate acestea, este încă imposibil să știm cu siguranță cum se poate continua producția de antimaterie. Se prefigurează rezultate financiare spectaculoase pentru fizicienii care vor reuși acest lucru.

Locul 2 este ocupat de Stația Spațială Internațională, care are prețul estimat la 150 miliarde de dolari. Stația Spațială Internațională (ISS) este cel mai scump lucru din univers cunoscut de oameni până acum. ISS a fost pe orbită de peste 20 de ani și a costat peste 150 de miliarde de dolari pentru a fi dezvoltată. De asemenea, costurile de operare se ridică la suma miliardelor. NASA cheltuiește în jur de 3,1 miliarde de dolari anual pentru programul stației spațiale. De asemenea, cheltuiește 1,3 miliarde de dolari anual pentru operațiuni și cercetare. Stația spațială necesită, de asemenea, încă 1,8 miliarde de dolari pentru transportul echipajului și al mărfurilor. În termeni mai simpli, ISS costă între 88 000 și 164 000 USD de persoană pe zi pentru a funcționa. Cine a zis că astronauții nu valorează miliarde? Oare cât costă asigurarea acestora?

Pe locul al treilea avem lucruri mai pământești, respectiv marine: Yachtul History Supreme, al cărui preț se ridică la valoarea de 4,8 miliarde USD. History Supreme este un super iaht construit de designerul de iahturi de lux din Marea Britanie Stuart Hughes. Evident, este cel mai scump iaht din lume, cu un cost raportat de peste 4,8 miliarde de dolari. History Supreme are o lungime de 30,48 metri  și este construit dintr-o combinație de materiale scumpe, adică aur, platină și alte metale prețioase.

Pe locul al patrulea ne întâlnim cu o proprietate imobiliară: Antilla House – 2 miliarde USD. Casa Antilia este cea mai scumpă reședință privată de pe Pământ. Miliardarul indian Mukesh Ambani a cheltuit peste 2 miliarde de dolari pentru a construi clădirea cu 27 de etaje. Casa are multe caracteristici care o fac și mai scumpă. De exemplu, are un garaj și parcare cu șase etaje, heliport și mai multe piscine și grădini. În plus, casa se află pe Altamount Road din Mumbai, despre care se crede că este una dintre cele mai scumpe străzi din India. Nu în cele din urmă, casa are cel puțin 600 de angajați pentru întreținerea acesteia.

Am tot scris despre locul al cincilea: pictura Salvator Mundi a lui Loenardo da Vinci – (doar) 450 milioane USD.  Pictura Salvator Mundi a lui Leonardo Da Vinci s-a vândut în 2017 la casa de licitații Christie’s pentru un preț record de 450,3 milioane de dolari. Se crede că este ultima lucrare cunoscută a lui Da Vinci aflată în proprietate privată iar raritatea sa a făcut din aceasta o piesă foarte căutată.

Iată și restul Topului nostru, cu mențiunea că dacă vor interveni schimbări, le veți descoperi la timp pe această pagină: Locul 6: Dream Jet, BBJ 787 – 239 milioane USD; Locul 7: Lasvegas.com – 90 milioane USD; Locul 8: Diamantul Pink Star – 71,2 milioane USD; Locul 9: Ceasul Hallucination de la Graff Diamonds – 55 milioane USD și Locul 10: Rolls-Royce Boat Tail – 28 milioane USD. Și pentru a vă oferi și mai multă informație interesantă, în Topul orașelor cele mai scumpe ale anului 2023, conduc Hong Kong, Zurich și Singapore. București ocupă Locul 142 din 227. Nu e rău, deloc, nu?! Sau…