Cea mai scumpă sticlă de whisky din lume: Macallan Valerio Adami 1926

Scris de Luxury
Publicat la data de: 28-11-2018

în: Vip

Descris drept „Sfântul Graal” al whisky-urilor, Macallan Valerio Adami 1926 a devenit de curând cel mai scump whisky din istorie. Evident, totul a fost decis în urma unei licitații, sticla fiind o adevărată piesă de colecție și, mai ales, o investiție.

Distilat în 1926, prețiosul whisky Macallan Valerio Adami a fost achiziționat în cadrul unei licitații organizate de prestigioasa casă Bonhams. Prețul la bătaia finală a ciocanului a fost de 700.000 de lire sterline, cu o „primă” de prioritate din partea clientului de 148.750 de lire sterline, un fel de garanție, dacă vreți.

Așteptările pentru această sticlă, extrem de rară, se situau în jurul sumei de 700.000 de lire sterline, cu un prag maximal estimat la 900.000 de lire. Ce face însă atât de valoroasă această sticlă? În primul rând raritatea sa, apoi caracterul vintage și, nu în cele din urmă, meșteșugul unic care a dus la desăvârșirea ei. Acest meșteșug unic este reprezentat mai ales de eticheta sticlei, realizată de cunoscutul artist italian Valerio Adami, reprezentant al curentului Pop Art, faimos printre altele și pentru realizarea copertei albumului „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” al celor de la The Beatles. Nu în ultimul rând, brandul are un cuvânt important de spus în această ecuație a evaluării.

Producătorul Macallan i-a angajat pe Adami și pe britanicul Peter Blake pentru a realiza etichetele unei ediții foarte limitate, de numai 24 de sticle. Cum era de așteptat, jumătate poartă eticheta Adami, în timp ce restul de 12 au un design semnat de Blake. În prezent, nu se știe în mod oficial câte asemenea „piese” din această ediție limitată mai există, cu conținut sau fără.

Licitația a avut loc la sediul Bonhams din Edinburgh, fericitul câștigător dorind să își păstreze anonimitatea. Descrierea oficială a produsului menționează că vârsta licorii este de 60 de ani, aceasta fiind creată în 1926 și îmbuteliată în 1986.

Reprezentantul casei de licitații, Martin Green, a declarat: „Sunt încântat de acest rezultat excepțional. Este o mare onoare să poți să stabilești un nou record mondial și, în mod particular, să realizezi acest lucru aici în Scoția, patria whisky-ului”. Recordul anterior, obținut în luna mai a acestui an, le aparține tot celor de la Bonhams; la vremea respectivă, o altă sticlă de Macallan Valerio Adami 1926 a fost vândută pentru suma de 814.081 de lire sterline. 

O legendă urbană spune că una dintre sticlele din această ediție limitată a fost distrusă în timpul unui cutremur în Japonia, în 2011, iar un alt zvon răspândește informația conform căreia cel puțin o sticlă a fost deschisă și băută …cu satisfacția de rigoare.