Record de vânzare în Europa:

„Doamna cu evantai” a pictorului Gustav Klimt – 108 milioane de dolari

Scris de Alexandra Popescu
Publicat la data de: 31-08-2023

în: Vip

Doamna cu evantai

Nu este încă Adrian Ghenie sau orice alt artist român în viață sau nu, deși ne dorim cu toții acest lucru, nu-i așa?… Europa are un nou rege al lumii artei, lucrarea „Doamnă cu evantai” a lui Klimt fiind vândută cu 108 milioane de dolari după un război al licitațiilor de zece minute.

Capodopera artistului austriac Gustav Klimt s-a vândut la sfârșitul lunii iunie pentru 85,3 milioane de lire sterline (108,4 milioane de dolari), devenind cea mai scumpă operă de artă vândută vreodată la licitație în Europa.

„Dame mit Fächer” („Doamnă cu evantai”) s-a vândut unui cumpărător prezent în sala Sotheby’s din Londra, pentru un preț „de ciocan” de 74 de milioane de lire sterline (94,35 milioane de dolari). Cifra finală mai mare include o taxă în plus față de prețul de vânzare, așa-numitul comision al cumpărătorului.

Doamna cu evantai

Prețul de vânzare a depășit cu mult estimarea de prevânzare de 65 de milioane de lire sterline (sau 80 de milioane de dolari). De asemenea, a doborât recordul anterior al unei licitații europene, de 104,3 milioane de dolari – 65 de milioane de lire sterline la acea vreme –, sumă plătită pentru sculptura lui Alberto Giacometti, „Omul care merge I”, tot la o licitație organizată de Sotheby’s, în 2010. Anterior, cea mai scumpă pictură vândută la licitație în Europa a fost „Bazinul cu nimfe” a lui Claude Monet, care a atins o sumă destul de frumușică, de 80,4 milioane de dolari, în 2008.

Piesa licitată pe 27 iunie a fost ultimul portret realizat de Klimt înainte de moartea sa, survenită în 1918. Ultima oară a fost vândută în 1994, la o licitație din New York, cu suma de 11,6 milioane de dolari.

Doamna cu evantai

Renumit pentru picturile sale îndrăznețe și nonconformiste, Klimt a fost o figură-cheie a modernismului artistic de la începutul secolului al XX-lea, iar lucrările sale s-au vândut pentru sume exorbitante. De pildă, „Portretul lui Adele Bloch-Bauer II” a obținut la o licitație din New York, în 2006, 87,9 milioane de dolari, iar peisajul „Pădure de mesteceni” s-a vândut, în cadrul unei licitații organizate de casa Christie’s anul trecut, pentru 104,6 milioane de dolari.

Se întâmplă să aveți vreo mătușă sau prieteni buni prin Austria? Poate n-ar fi rău să-i ajutați să își facă ordine și curățenie prin poduri și pivnițe – și, cine știe, cu puțin noroc, poate dați de vreo pictură uitată de-ale lui Gustav Klimt… iar restul ar putea fi o poveste incredibilă, o carte de succes sau un film de Oscar. Succes!