Cătălin Botezatu nu mai are nevoie de nicio prezentare. Celebrul designer ne-a uimit în nenumărate rânduri cu colecțiile lui fabuloase, dar și cu aparițiile de neuitat. Adorat de unii, blamat de alții, designerul nu a lipsit niciodată de pe scena publică și a răspuns întotdeauna cu sinceritate provocărilor și întrebărilor adresate de jurnaliști. Șarmant și cuceritor, Cătălin ne-a invitat să-l redescoperim în lumea lui fascinantă și a făcut dezvăluiri despre modă, iubire, dar și proiecte de viitor.
Pe Cătălin Botezatu ca designer, antreprenor și influencer îl știe toată lumea. Ce nu știm despre Cătălin Botezatu, omul?
Cătălin Botezatu este un om ca toți ceilalți, cu aceleași probleme, indiferent că am un alt statut social sau că am statutul de persoană publică. Omul Cătălin Botezatu este un om la fel de simplu, cu sentimente, care plânge, care râde, care la sfârșitul unei zile are satisfacții sau poate nu, care nu se poate exterioriza așa cum își dorește, pentru că, din păcate, publicul nu-și dă seama că e tot om și din această cauză nu își permite să fie altfel în fața lor decât așa cum ei îl percep, cu o aură specială, un om care pare tot timpul fericit, deși nu este așa. Sunt un om care vibrează, care iubește, care trăiește clipa. Un om care dorește să facă lucruri speciale pentru oameni speciali.
Știm că moda este marea ta dragoste, dar a existat și altă meserie pe care ți-ai fi dorit să o practici?
Într-adevăr, moda este marea mea dragoste, dar atunci când eram tânăr mi-am dorit să urmez o altă carieră. Deși am terminat Liceul de Matematică, secția Matematică-Fizică, și am susținut un examen la Politehnică pentru secția Energetică Nucleară, mi-am dorit foarte mult să fiu actor, drept pentru care am încercat trei ani la rând să intru la UNATC. Însă pe vremea aceea erau doar trei locuri disponibile și sute de concurenți pe un loc. Și, cu toate că m-am meditat în acest sens cu oameni celebri, cum ar fi Florin Piersic, oameni care mă ambiționau și îmi spuneau că sunt foarte bun, din păcate nu am reușit să îmi îndeplinesc visul și am renunțat după trei ani de zile. După Revoluție, îmi amintesc că regretatul Dem Rădulescu mi-a spus să merg la UNATC pentru că este nevoie de o figură și o personalitate ca ale mele, dar era prea târziu pentru că îmi găsisem deja rostul într-o altă direcție, și aceasta era moda.
Pe lângă visul de a deveni actor, mi-am dorit să devin și avocat, dat fiind faptul că am terminat Facultatea de Drept. Deși sunt lipsit de diplomație – ceea ce poate nu este bine pentru un avocat –, mi-aș fi dorit să devin un avocat celebru care, cu siguranță, ar fi pledat pentru nevinovăția oamenilor într-un mod corect.
Industria modei a fost și este într-o continuă schimbare, însă în ultimii ani, așa-numitul fenomen fast fashion a luat amploare. Ce părere ai despre aceste schimbări?
Da, în ultimii ani, industria modei a luat amploare, dar a luat amploare și într-un sens negativ pentru că apar – ca în orice domeniu, chiar și cel muzical – tot felul de designeri care se cred mari, dar care sunt, bineînțeles, meteorici, designeri care își prezintă colecțiile pe ici-colo și au impresia că se pot numi creatori de modă. Cei care contează sunt cei care se implică în industrie, care au fabrici, care merg la târguri, care trăiesc efectiv din asta, și sunt mulți care au reușit (de la încălțăminte la haine) să îmbrace vedete internaționale. De asemenea, mai sunt și cei care pot spune că se regăsesc în consumatorii de modă de stradă.
În ceea ce privește schimbările, eu sunt de părere că, dacă nu va fi o criză – deși, din păcate, cred că aceasta va veni –, lucrurile vor avea o ascensiune fabuloasă, pentru că deja suntem foarte mulți designeri care ne-am impus pe podiumurile internaționale și românii au demonstrat tot timpul că sunt buni. În ceea ce mă privește, dacă stau să dau timpul înapoi, acum 15-20 de ani cuceream podiumuri internaționale la Paris, New York și nu numai. Mă pot lăuda că am prezentat colecții la New York de peste 20 de ori, iar în SUA am avut peste 40 de show-uri în cele mai importante orașe. Deci, da, se poate!
Ești foarte prezent pe platformele de social media. Crezi că au influențat acestea industria modei? Și, dacă da, în ce mod?
Da, sunt prezent pe social media, mai ales pe Instagram, pentru că trebuie să fac asta. Trebuie să îmi informez publicul despre ceea ce fac, despre joburile pe care le am sau, acolo unde e cazul, despre brandurile a căror imagine sunt. Într-adevăr, platformele de social media influențează foarte mult industria fashion pentru că oamenii se informează atât de pe Facebook, cât și de pe Instagram. Nu mai este ca înainte, să îți fie greu să găsești pe cineva, și aici mă refer la creatorii de modă. Din punctul meu de vedere sunt foarte utile aceste platforme de social media.
De o perioadă lungă de timp participi la Paris Fashion Week în fiecare an. Cum ai regăsit evenimentul după pandemie? Ai observat schimbări?
Așa este. Particip, de mult timp, de două ori pe an la Paris Fashion Week și am avut șansa ca alături de colegi de-ai mei, precum Clara Rotescu, să facem adevărate show-uri la Paris, în locații premium, precum hotelul Ritz. Noi am avut șansa ca și în timpul pandemiei să avem la dispoziție saloanele din Ritz pentru buyeri. Este adevărat că nu au mai fost atât de mulți, dar au fost prezenți, mai puțin cei care veneau de pe alte continente. Pe vremuri erau buyeri din SUA sau Orientul Mijlociu, însă pandemia i-a făcut să ajungă mai greu în Europa din cauza restricțiilor. Iar în ceea ce privește show-urile, ultimele pe care le-am organizat au fost fantastice, chiar și cele făcute în ultima perioadă a pandemiei.
S-a modificat percepția sau mentalitatea pasionaților de modă în ultimii doi ani?
Nu sunt schimbări, din contră. După pandemie, buyerii au năvălit și putem spune că nu am făcut față comenzilor pe care le-am luat la Paris.
Foarte multe branduri de renume au creat colecții NFT. Te gândești să te îndrepți în această direcție?
O să fii surprinsă de răspuns, dar am deja o colecție de NFT-uri. Una a apărut, iar cealaltă, o altă platformă de NFT-uri, o să apară în maxim o lună de zile. Va fi o surpriză și sper să fac o figură frumoasă cu ele.
Creezi piese vestimentare atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Pentru care dintre aceste două categorii îți este mai ușor să îți găsești inspirația?
Creez outfituri atât pentru femei, cât și pentru bărbați, dar nu pot spune că iubesc mai mult o anumită categorie. Este adevărat că rochiile (și haute couture-ul în general) sunt mai tentante pentru mine și îmi oferă o gamă mai largă în ceea ce privește inspirația, pentru că acolo e vorba de show, de un concept întreg, începând de la muzică, regie, scenografie, coafuri pe care întotdeauna le realizez cu bunul meu prieten Laurent Tourette, până la accesorii și, nu în ultimul rând, alegerea materialelor și a modelelor. Dar și la bărbați, în ultimii cinci-șase ani, putem spune că lucrăm pe produse tip couture. Realizăm costume de ceremonie care sunt lucrate manual, cu fir de aur și argint și cu pietre prețioase. Avem deja o astfel de clientelă sofisticată, care își dorește să arate într-un anume fel.
Ce te inspiră atunci când concepi o colecție?
Inspirația ți-o poți găsi în orice. Inspirația unei colecții poate pleca de la o stare personală, de la o melodie pe care o asculți, de la un peisaj, de la un film pe care îl vezi. Orice poate să devină inspirație, dar, bineînțeles, aceasta trebuie pusă în scenă, pe produs, o pui pe baza trendului actual. Personal, atunci când lucrez la o colecție, cel mai mult mă inspiră femeile. Mă gândesc la o anumită tipologie de femeie, cu toate că inspirația poate veni de oriunde, chiar și dintr-o stare mai puțin bună pe care o am. Uite, de exemplu, când am fost mai nefericit sau nu aveam cea mai bună stare de spirit, am creat colecții predominant negre. De asemenea, am avut o perioadă în care am mers la diverse vrăjitoare, ceea ce m-a inspirat să creez o colecție superbă numită Witches, după care, când mi-am dat seama că doar Dumnezeu este cel care te poate ajuta, am creat Angels. În perioada în care am studiat budismul, am creat Buddha Bar Collection. Și lista continuă. Te poți inspira din orice și cred că aș avea idei pentru încă 100 de ani de acum încolo.
Cât a durat cel mai mult realizarea unei colecții?
Nu pot să spun cât durează realizarea unei colecții pentru că la mine se lucrează încontinuu. Termin o colecție și încep alta. De obicei, la fiecare șase luni realizez o colecție nouă.
Care este piesa vestimentară ce nu ar trebui să lipsească din garderoba unei femei? Dar din garderoba unui bărbat?
Din garderoba feminină nu trebuie să lipsească niciodată un sacou, care se poate asocia cu o fustă sau cu un pantalon. Acesta este de preferat să fie negru, dar poate fi și colorat. De asemenea, nu trebuie să lipsească o rochie simplă, cu decolteu tip barcă, la baza gâtului, care poate fi asociată cu niște perle sau cu niște accesorii foarte simple, care te scot oricând din impas. Totodată, orice femeie trebuie să aibă în garderobă jeans, o geacă, tricouri simple care pot fi purtate la o ținută sport. În plus, doamnele care sunt mai plinuțe trebuie să aibă în garderobă produse care să ofere o oarecare lejeritate, confecționate din materiale fluide, precum mătăsurile, voalurile. În același timp, nu trebuie să lipsească o pereche de pantofi stiletto sau niște balerini eleganți, precum cei de la Chanel, care sunt clasici.
În ceea ce privește garderoba unui bărbat, de aici nu trebuie să lipsească jeansul, o cămașă clasică, un sacou, pe care îl poți duce și în zona casual. De asemenea, fiecare domn ar trebui să aibă un smoching negru, tip tuxedo, care poate fi purtat la orice eveniment de tip ceremonie, nuntă, botez. Și, bineînțeles, cămășile pentru butoni, mai ales dacă lucrați la un birou sau aveți o funcție de conducere. Însă cei care ocupă funcții importante sau activează în lumea politică trebuie să fie atenți la ce costume își aleg și trebuie să poarte întotdeauna ciorapi lungi, aceia tip italienești, până în apropierea genunchiului. Totodată, bărbații trebuie să fie atenți la modul în care asociază pantofii la costum. Și, nu în ultimul rând, trebuie să aibă în minte că unui bărbat din lumea politică nu îi este permis să poarte alte accesorii în afară de butonii de la cămașă, ceas și verighetă.
Cum reușești să menții echilibrul între viața profesională și cea personală?
Întotdeauna am încercat să îmbin utilul cu plăcutul. Am călătorit în toată lumea și de multe ori am filmat sau am realizat ședințe foto, iar apoi am mers și am vizitat diverse locuri pe care nu le văzusem. Îmi place să călătoresc, dar în ultima perioadă am combinat shooting-urile foto și prezentările de modă cu o zi-două de relaxare.
Știm că ești pasionat de călătorii. Care a fost destinația ce te-a impresionat cel mai mult?
Sunt multe destinații care m-au impresionat și nu mă pot opri la una singură. De exemplu, Islanda este o țară în care am fost de cinci ori și în care m-aș întoarce oricând. De asemenea, îmi place foarte mult Argentina, care este superbă. Cascada Iguazu, pe care puțini o cunosc, este una dintre cele mai frumoase căderi de apă din lume. Apoi ar fi insula Bali unde am fost de 11 ori, Maldive și Bora Bora. Egiptul este una dintre țările care m-au fascinat dintotdeauna. Chiar mă gândeam atunci când eram copil și citeam despre această țară și despre istoria ei dacă voi ajunge vreodată acolo. Ei bine, prima dată când am ajuns în Egipt am marcat și o premieră absolută, fiind primul creator din lume căruia i s-a permis să facă un shooting foto la celebrele piramide și la Sfinxul din Cairo, dar și o prezentare de modă la Templul din Karnak. Acestea sunt destinațiile pe care le pot revedea oricând cu mare plăcere și le recomand.
Ce rol joacă iubirea în viața ta?
Iubirea joacă un rol foarte important în viața mea. Din punctul meu de vedere, după sănătate, iubirea este cea mai importantă. Nu poți trăi fără iubire. Chiar dacă sunt momente în care ești singur, iubirea înseamnă totul. Este acel ingredient fără de care nu îți poți continua viața într-un mod firesc. Indiferent că te canalizezi pe un anume tip de iubire, iubirea pentru semenii tăi, pentru părinți, care este necondiționată, iubirea pentru pasiunile pe care le ai, pentru joburile pe care le ai, totuși, iubirea adevărată pentru persoana corectă există. Dacă ea lipsește o perioadă prea mare din viața ta, spiritul tău și tot ceea ce este mai frumos înăuntrul tău încep să moară.
Care este cea mai mare temere a ta?
Nu știu dacă mai am temeri, pentru că până acum am trecut prin atâtea lucruri, încât nu îmi mai este teamă de nimic. În trecut îmi era frică de moarte. Însă având în vedere toate experiențele prin care am trecut, am început să mă gândesc că toate aceste încercări au fost date de Dumnezeu ca să vadă cât pot să duc, să îmi dea și mai multă putere, să mă motiveze și mai mult. De aceea consider că a avea temeri nu e neapărat normal. Mă consider un om foarte puternic și atunci nu am temeri.
Ai vreun motto care te reprezintă sau care îți ghidează pașii?
Da, pot să spun că am mai multe mottouri. Cel mai important este acela că mă consider acel cal pur-sânge, de cursă lungă, care niciodată nu aleargă pentru a câștiga o cursă, ci pentru a-și întreține forma. Sau mai am o vorbă: „Cine mă place, mă cumpără, cine nu, mă vinde”.
Cum se vede luxul prin ochii unui designer?
Indiferent la ce nivel te afli, luxul nu înseamnă neapărat cufere pline cu aur sau locuințe și palate. Luxul poate fi o clipă de fericire alături de persoana iubită, într-un câmp de maci sau de lavandă. Un lux poate fi o stare atât de frumoasă care să te facă să nu îți mai dorești altceva. Degeaba ai bani, mașini, case, conturi în bancă, dacă nu îți poți oferi adevăratul lux pe care, practic, orice om normal pe lumea asta îl poate avea, și anume șansa de a avea lângă tine o persoană iubită și să găsești acea locație despre care vorbeam.