Bijuteriile Sicis – Basoreliefuri din micromozaic, prețioase și unice

Scris de Andrei Dimulescu
Publicat la data de: 20-01-2022

în: Jewels

Bijuterii contemporane din micromozaic și pietre prețioase realizate manual în Italia, aceasta ar fi descrierea scurtă pentru Sicis Jewels. În fapt, aceste bijuterii sunt microcosmosuri în sine, obiecte de podoabă care transcend către adevărate opere de artă. La finalul lunii octombrie am avut plăcerea să ne întâlnim în cadrul Orologeriei Galt Enescu cu Gabriella Lanfranchi, o veche prietenă a revistei noastre și a Orologeriei Galt, un specialist în domeniul bijuteriilor de lux. Alături de gemologul Giulia Nisoli, cele două ne-au purtat cu grație prin lumea bijuteriilor Sicis, în cadrul unui eveniment privat, în care am admirat complexitatea și frumusețea absolută a bijuteriilor Sicis.Bijuteriile Sicis – Basoreliefuri din micromozaic, prețioase și unice

Vorbim de bijuterii fermecătoare, în care creativitatea se îmbină cu tehnica într-un adevărat caleidoscop la propriu și la figurat de fragmente minuscule de minerale, aur și pietre prețioase.

 

Valoarea timpului prețios – Micromozaicul

Este o tehnică artistică născută la Roma, mai exact la Reverenda Fabbrica di San Pietro, în

a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Particularitatea micromozaicului este folosirea unor tăblițe de dimensiuni foarte mici, chiar mai mici de un milimetru, care sunt rezultatul unui procedeu laborios. Smalțul sau pasta de sticlă se topește la temperatură ridicată apoi se trage pentru a obține o tijă de grosimea și forma dorite.

Tijele sunt apoi tăiate în segmente mici. Maeștrii mozaicari au fixat una câte una, cu mâna, plăcile mici, pentru a obține modelul sau reprezentările hotărâte. Particularitatea bijuteriilor cu micromozaic sunt gama de culori, efectul tridimensional și unicitatea piesei. Ca rezultat al unui proces de producție manual, produsele nu sunt pe deplin reproductibile și devin ele însele opere de artă unice și mici.

 

Bijuteriile Sicis – Basoreliefuri din micromozaic, prețioase și uniceO moștenire prețioasă

În Roma papală din a doua jumătate a anului 1700 s-a dezvoltat o artă prețioasă și cu totul deosebită: cea a mozaicului minuscul: plăcile care oferă celui care le admiră o execuție extraordinară și perfectă: o miniatură perfectă de cioburi de sticlă colorată, combinate într-o eleganță fragilă. Marele se transformă în mic într-un fel de inversare fantastică. Ca paralelism, această imagine care acoperea anterior un perete întreg, se transformă într-o broderie subtilă, inserată într-o compoziție de grilă care se topește și încurcă, și obligă ochii să facă o călătorie mereu diferită.

Până în secolul al XVIII-lea, mozaicurile erau produse cu tehnica smalțului tăiat, din cauza fragilității acestuia. Smalțul, în forma unei pâini rotunde și compactă, a fost așezat pe o nicovală mică și ascuțită și apoi bătut cu patru lovituri de ciocan. Procedând astfel, s-au obținut fracturi regulate care, din când în când, au furnizat bucăți de smalț patrulatere, reduse progresiv la forma dorită.

În a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, odată cu inventarea filării pastei de sticlă, a fost posibilă crearea unor plăcuțe infinit mai mici. Prin această evoluție tehnică extraordinară a fost posibilă producerea micromozaicului. Smalțul este topit pentru a crea bețișoare lungi și subțiri. Micromosaic Masters taie apoi bastoanele datorită unor unelte speciale, respectiv datorită cleștilor și pilelor construite chair de acești maeștri mozaicari.

 

Tehnica „Malmischiati” – o inovație importantă

Ulterior, a fost dezvoltată o nouă tehnică: „Malmischiati”. Pentru prima dată, mai multe culori diferite au fost amestecate pentru a crea umbre infinite în cadrul acelorași plăcuțe, capabile să detecteze cele mai subtile schimbări de lumină.

Paleta de culori a devenit atât de ofertantă, până la zece mii de nuanțe diferite, încât mozaicul a putut imita și înlocui perfect picturile. Curând, având în vedere rafinamentul și virtuozitatea pe care aceste noi tehnici au putut să le dea, micromozaicul a fost folosit în decorarea obiectelor de zi cu zi, a accesoriilor deosebite și în cea mai înaltă expresie a sa, în adevărate bijuterii.

Reginele și femeile nobile s-au îndrăgostit de frumusețea rară a acestor bijuterii unice; astfel încât colecții întregi de bijuterii în micromozaic puteau fi găsite până la sfârșitul anului 1700 în toată Europa antică și în Rusia, pe care încă le putem admira la Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg și în Muzeele Vaticanului. Ocazional, aceste opere de artă ale bijuteriei merg în turneu la muzee de prestigiu din întreaga lume (Londra, New York, Tokyo etc.).

 

Bijuteriile Sicis – Basoreliefuri din micromozaic, prețioase și uniceAstăzi, Sicis Atelier, expresia modernă a unei tradiții de suflet

Din această tradiție străveche iese în evidență inspirația Maeștrilor în Micromozaic și aceasta la rândul său își găsește expresia materială în Atelierul Sicis. Deci, după secole, au loc drumuri culturale și creative neașteptate. Aurarii se întâlnesc cu Maeștrii în Micromozaic și astfel bijuteria este transformată într-o operă de artă la care își aduc contribuția creatoare mai multe meșteșuguri de tradiție. Sicis este o adevărată fabrică de artiști, suflători de sticlă, Maeștri Mozaicari, care inventează, reinterpretează, creează și cred în această magie. Cartea Sicis- The Grand Tour este prezentă pe websiteul oficial într-un format care permite răsfoirea acesteia, aici veți descoperi frumusețea sublimă a colecțiilor Destino Incantato, Calipso, Willow, Butterfly Romance, Lucea, Diamond, Damisa, Savane, Nebulosa, Arabesque, Fern, Lauro, Nuvola și multe altele, dar și ceasurile Sicis.

Bijuteriile Sicis – Basoreliefuri din micromozaic, prețioase și unice

O privire către viitor

Gioia Placuzzi reprezintă a doua generație a afacerii de familie, care s-a alăturat imediat după absolvirea Universității Bocconi din Milano în Afaceri și Management, dar fiind și specializată în Marketing și Strategie la Cass Business School din Londra. Urmând o pasiune personală (a absolvit la Gemological Institute of America din Londra) a avut intuiția pentru a dezvolta arta rafinată a micromozaicului într-o linie de bijuterie contemporană, recuperând o tradiție străveche datând de la sfârșitul secolului XVIII-lea. Așa s-a născut Sicis Jewels. După câțiva ani de intensă colaborare, în 2018 a devenit directorul de creație, cu scopul de a crește marca bijuteriilor Sicis, dar și a diviziei de orologerie cu același nume.

Deși magazinele de reprezentare sunt la Milan, Paris și Londra, nu trebuie să vă deplasați neapărat până acolo, bijuteriile Sicis sunt disponibile în România prin Orologeria Galt Enescu.

 

Mai multe informații pe: https://www.sicisjewels.com/