Un model BMW Seria 5 în scena de deschidere a piesei Macbeth

Spectacolul a avut loc la 7 decembrie şi a inaugurat sezonul la Teatro alla Scala din Milano

Scris de Andrei Dimulescu
Publicat la data de: 14-12-2021

în: It happened

La 7 decembrie, Teatro alla Scala din Milano a marcat revenirea publicului în seara de deschidere a stagiunii. Opera pusă în scenă a fost Macbeth de Giuseppe Verdi, dirijată de maestrul Riccardo Chailly, în regia lui Davide Livermore şi cu decoruri semnate de Giò Forma.

 

Cadrul dintr-o metropolă distopică, în haine contemporane, a făcut referiri la arhitectura metropolitană şi elemente de design celebre şi, de asemenea, un automobil modern – BMW Seria 5, pentru această ocazie cu aspect „all black”, pe care Macbeth şi Banco călătoresc la deschiderea tragediei când cele două personaje traversează pădurile Scoţiei într-o atmosferă întunecată de fulgere şi tunete.

 

Automobilul este protagonist şi în următoarele scene, când, prin imagini puternice, regizorul Davide Livermore face maşina să şuiere prin pădure într-o călătorie care prevesteşte atmosfera în stil „Inception” a lui Christopher Nolan.

La 7 decembrie, Teatro alla Scala şi-a sărbătorit a 70-a aniversare cu Macbeth, capodopera cu care Giuseppe Verdi îşi încheie tinereţea şi deschide noi orizonturi spre teatrul muzical. Spectacolul este regizat de maestrul Riccardo Chailly şi este ultima etapă în „trilogia de tinereţe” dedicată primei faze de producţie a compozitorului, după deschiderile de stagiune cu Ioana d’Arc, în 2015 şi Attila, în 2018. Cu Macbeth, Davide Livermore a devenit primul regizor care realizează spectacolul inaugural timp de patru stagiuni consecutive – decorurile au fost semnat de Giò Forma, costumele de Gianluca Falaschi, videoclipurile de D-wok şi luminile de Antonio Castro.

 

Pe scenă, o distribuţie de o excelenţă absolută a reunit unele dintre cele mai mari voci ale vremurilor noastre. Solista principală este Anna Netrebko, cea mai aplaudată şi căutată voce de pe scena internaţională, care a ajuns la cea de-a cincea reprezentaţie inaugurară de stagiune. Luca Salsi, unul dintre marii baritoni Verdi de astăzi, revine în rolul lui Macbeth, în timp ce Francesco Meli, un profesor de canto şi dicţie care la Scala a fost deja protagonistul extraordinar a opt personaje Verdi, îl interpretează pe Macduff. Banco este interpretat basul Ildar Abdrazakov, în timp ce şi alte personaje sunt jucate de voci importante precum cele ale lui Ivan Ayon Rivas şi ale Chiarei Isotton. Coregrafia este realizată de Daniel Ezralow, un protagonist al dansului şi divertismentului contemporan.