Angela Gheorghiu, cap de afiș pentru noua producție „La bohème”, la Teatro Massimo di Palermo

Fotografii: Rosellina Garbo 2021

Scris de Andrei Dimulescu
Publicat la data de: 14-12-2021

în: It happened

Soprana Angela Gheorghiu este marele star în distribuția spectacolelor cu „La bohème” de la, o producție nouă a celebrei opere compuse de Giacomo Puccini.

Cele trei spectacole în care apare marea soprană, pe 4, 7 și 10 decembrie, au fost toate sold out, sala Teatro Massimo Palermo fiind ocupată în proporție de 100%, pe baza certificatelor verzi și în condițiile purtării obligatorii a măștilor de protecție.

Distribuția spectacolelor este completată de tenorul român Ștefan Pop, în rolul lui Rodolfo. 

Noua producție, în regia lui Mario Pontiggia, cu costume semnate de Francesco Zito, este cea mai recentă din lunga serie de producții inaugurate, de-a lungul carierei sale, de Angela Gheorghiu, printre care Traviata, Tosca sau La Rondine de la Royal Opera House Covent Garden coproductie Metropolitan Opera din New York si Opera din San Francisco, Adriana Lecouvreur coproducție Royal Opera House Londra, Opera Bastille din Paris, Wiener Staatsoper, Faust de la Royal Opera House Covent Garden din Londra coproducție cu Opéra de Monte-Carlo si Pagliacci Royal Opera House Londra coproducție cu Opera din Los Angeles

 

„Mă interesează întotdeauna să fac ceva nou, un spectacol proaspăt, mai ales când în distribuție am prieteni și conaționali foarte talentați,” spune Angela Gheorghiu. „Producția de la Teatro Massimo di Palermo este una elegantă și ofertantă, care pune în valoare spiritul partiturii lui Puccini și respectă parfumul vremurilor boeme. M-am bucurat să pot relua unul dintre rolurile mele preferate pe scena din Palermo și voi fi fericită să duc această producție în turneu în Japonia, anul viitor, în luna iunie.”

Marea soprană a fost primită cu multă căldură și cu ovații la scenă deschisă de publicul din Palermo. Mimì, din „La bohème”, este unul dintre rolurile pe care Angela Gheorghiu și le-a asumat și le-a redefinit, de-a lungul carierei sale internaționale strălucite, de peste trei decenii.

Soprana Angela Gheorghiu este un superstar al operei internaţionale. Născută la Adjud, a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, sub îndrumarea profesoarei Mia Barbu. Angela Gheorghiu şi-a făcut debutul internaţional în 1992, la Royal Opera House Covent Garden, în „La Bohème”, la Metropolitan Opera din New York şi la Opera de Stat din Viena. 

 

De atunci, Angela Gheorghiu a cântat în toate marile scene din lume, la New York, Philadelphia, Londra, Paris, Milano, Salzburg, Berlin, Barcelona, Tokyo, Roma, Seul, Veneţia, Atena, Monte Carlo, Chicago, Sao Paolo, Los Angeles, Lisabona, Valencia, Palermo, Amsterdam, Kuala Lumpur, Zürich, Vienna, Shanghai ,Sydney şi multe altele pe toate cele 5 continente.

 

Pentru cariera sa extraordinară, Angela Gheorghiu a primit mai multe distincţii, printre care La Medaille Vermeille de la Ville de Paris şi titlurile de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor și Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor, acordate de Guvernul francez. 

 

Angela Gheorghiu este Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte din Iaşi, al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și al Universității București. În 2010, a fost decorată cu Ordinul „Steaua României” în grad de Comandor – cea mai înaltă decoraţie acordată de către Președinția României, iar doi ani mai târziu a primit Medalia „Nihil Sine Deo” din partea Regelui Mihai I al României, pentru promovarea valorilor culturii româneşti în străinătate. 

 

În 2015, Angela Gheorghiu a primit European Cultural Award pentru Muzică, la Dresda, cu ocazia celebrării a 25 de ani de la unificarea Germaniei. Anul 2018 i-a adus Angelei Gheorghiu echivalentul Grammy-ului francez, premiul Victoire d’Honneur pentru întreaga carieră.

 

Energy Expo 10-13 octombrie