Ammar Alnahhas: „Ideile vin admirând tot ce este frumos în jurul nostru”

Scris de Ovidiu Posirca
Publicat la data de: 19-12-2019

în: Art & DesignNews

Artistul Ammar Alnahhas a început să realizeze picturi și sculpturi când se afla în țara sa natală, Siria. Între timp, s-a stabilit în București și continuă să aibă o activitate prolifică, având expoziții în ultimii ani atât în țară, cât și în străinătate. Ammar vorbește, în interviul acordat LUXURY Magazine, despre sursele de inspirație, cromatica picturilor și planurile sale în lumea artistică.

Ce a declanșat apropierea dumneavoastră de universul picturii și al sculpturii?
Încă din copilărie am iubit arta și arhitectura, totodată adorând pictura și culoarea. Poate că natura deșertului a rafinat cromatica pe care o folosesc în operele mele. În continuare, am absolvit Facultatea de Arte Plastice, în cadrul Universității Damasc din Siria.

Sunteți mai întâi un sculptor sau un pictor?
Arta, pentru mine, este frumusețe și aparține tuturor disciplinelor. Am absolvit Departamentul de Sculptură și am organizat mai multe expoziții în interiorul și în afara Siriei. Pot aminti de expoziția de sculptură din cadrul Centrului Cultural Cervantes, din Madrid, Spania. În România, majoritatea colegilor mei sunt în domeniul picturii, aproape din toate zonele țării.

Ce motive sunt prezente cu preponderență în operele dumneavoastră?
Dorind să stimulez expresivitatea, majoritatea simbolurilor din tablourile mele sunt inspirate din sate și istoria lor. Peștele reprezintă sensul vieții, iar păsările poartă mesaje. Dintre tablourile mele, aș aminti de Femeile lui Gilgamesh, Muzica din Ninive, Mozaicul Mesopotamiei, Dervish, Ultima Cină, Arca lui Noe, Icoana de Pește. Elemente din România sunt incluse în tablourile cu orașele Sibiu și Sighișoara, dar și cu bărcile din Delta Dunării.

Ați absolvit Facultatea de Artă Fină în cadrul Universității din Damasc, Siria, și ați avut o activitate artistică intensă și în țara natală. Între timp, v-ați stabilit în România, unde ați continuat să creați și să expuneți lucrări. Cum a evoluat stilul dumneavoastră având în vedere expunerea la lumea din Orientul Mijlociu și la cea din Europa?
Artistul explorează în permanență și experimentează prin propria viziune pentru a-și transmite mesajul artistic. Am prezentat teze din Siria și Orient, cu accent pe istorie și mitologie. În România, atelierele mele cu prietenii mei artiști români au perfecționat studiul aprofundat al culorii și prin schimbul de opinii artistice și expoziții comune.

Cum vă găsiți sursele de inspirație și cum ați descrie procesul prin care ajungeți de la idee la o pictură sau o sculptură?
Ideile vin admirând tot ce este frumos în jurul nostru, însă depinde și de alegerea artistului. Mie îmi pasă foarte mult de culorile din tablou și raportul dintre distribuirea masei cu golul în sculptură.

Ce registru cromatic folosiți în picturi și cât de des experimentați utilizarea de noi culori în lucrări?
În majoritatea picturilor orientale create de mine este folosit roșul, dar și auriul și albul. Picturile inspirate din România sunt apropiate de culorile regiunii. De exemplu, în Deltă, nuanța albastră a turcoazului a fost folosită pe larg. 

Ce planuri aveți în continuare în universul artistic?
Arta nu are limite, așa că în permanență există multă cercetare și experimentare, aspecte importante pentru un artist. În prezent, lucrez la mai multe expoziții de artă în Europa.

Cum ați descrie scena artistică din România acum față de momentul în care ați ajuns prima dată în țară?
Sigur că există o diferență. Am cunoscut și m-am ocupat de artiști de-a lungul timpului. Am călătorit prin România și am vizitat numeroase sate, unde am descoperit priveliști deosebit de frumoase. Acestea au fost surse de inspirație pentru tablourile mele.