Cessna Citation Longitude, super-midsize jet cu tehnologie și confort la un preț competitiv

Scris de Luxury
Publicat la data de: 10-04-2020

în: AviațieNews

Cessna

Textron Aviation promite începutul unei noi dimensiuni în călătoriile de business după livrarea primului model de avion privat Cessna Citation Longitude. Având capacitatea de a efectua zboruri transatlantice în confort maxim pentru până la 12 pasageri, avionul iese în evidență și prin costul competitiv la nivel de exploatare, ceea ce-l transformă într-un „must-buy” în segmentul super-midsize.

Producătorul spune că a creat noul business jet cu un design axat pe experiența de pilotare, pe confortul pasagerilor, la care se adaugă o performanță bună în operare. „Longitude este cel mai bun model Citation care a zburat până în prezent”, susține Ed Wenninger, pilot-șef în cadrul diviziei de inginerie a zborurilor de testare la Textron. El adaugă faptul că motoarele turbofan Honeywell HTF7700L oferă putere și manevrabilitate foarte bună aeronavei.

Avionul a obținut certificarea de tip FAA, care a inclus teste intensive la nivel structural, de componente, dar și de operaționalizare în zbor. Flota experimentală pentru noul model a cumulat aproape 6.000 de ore de zbor. Totodată, aeronava a încheiat cu succes și un zbor global de 31.000 de mile nautice.

Experiență de înaltă clasă

Longitude are una dintre cele mai studiate experiențe la bord și ridică așteptările pasagerilor din categoria super-midsize. Interiorul bespoke confortabil oferă un spațiu generos pentru picioare, niveluri sonore ale cabinei care sunt aproape de două ori mai scăzute decât în cazul celui mai apropiat concurent, pe lângă altitudinea mică garantată în cabină.

Scaunele complet versatile sunt proiectate și fabricate în unitățile proprii ale companiei. Tehnologia intuitivă din cabina de ultimă generație permite pasagerilor să gestioneze anumite elemente legate de confort și divertisment de pe orice dispozitiv mobil, maximizând conectivitatea și productivitatea în zbor.

Producătorul garantează silențiozitatea pe toată durata călătoriei, în realizarea acestui avion fiind consultați specialiști în acustică aflați în coordonare cu celelalte echipe de ingineri. Astfel, cabina este îndeajuns de silențioasă pentru relaxare sau pentru conversații lipsite de efort între pasageri.

„Deseori, aeronavele sunt proiectate să fie silențioase în principal în timpul călătoriei pe distanțe lungi”, spune Gonzalo Mendoza, inginer-șef de acustică la Textron Aviation. „Longitude este foarte silențios în acea fază, dar este la fel și în timpul urcării, al zborului cu viteză mare și al coborârii. A fost făcut să fie silențios de la bun început, nu a fost modificat pentru a fi mai silențios după ce a fost proiectat.”

Concluzia este că avionul are un nivel al zgomotului de 67 de decibeli în cabină, valoare similară cu cea din interiorul unei mașini de lux care merge pe autostradă.

Cu patru pasageri la bord, avionul poate acoperi până la 3.500 de mile nautice, suficient pentru un zbor rapid transcontinental.

Cei de la Textron Aviation afirmă că unul dintre punctele forte ale noului avion îl reprezintă partea de mentenanță și costurile inerente. Potrivit companiei, Cessna Citation Longitude are nevoie de revizii la intervale de 800 de ore de zbor sau 18 luni, fiind astfel cu 60% mai eficient, din acest punct de vedere, decât alți jucători din piață.

Avionul are o lungime de 22,3 metri și o cabină cu înălțimea de 1,8 metri. Viteza maximă de croazieră este de 895 km/h, având la bord 12 pasageri și până la 500 de kilograme de bagaje. Totul la un preț de aproximativ 27 de milioane de dolari.

Textron are în plan să-și extindă capabilitățile pe nișa avioanelor private și negociază în prezent preluarea diviziei de business jet-uri a conglomeratului canadian Bombardier. Printre avioanele dezvoltate de Bombardier se numără Learjet 75, Challenger 650 și gama Global. Recent, Bombardier a lansat Global 7500, modelul cu cea mai mare autonomie din lume, care poate găzdui la bord până la 19 pasageri.

În 2019, Textron Aviation a livrat 71 de avioane și pentru acest an se așteaptă la venituri de aproximativ 14 miliarde de dolari, în creștere ușoară față de anul precedent.

Energy Expo 10-13 octombrie