Licitație și Expoziție Ans Azura cu focus pe artiști români din perioada avangardei și post-modernismului

Scris de Andrei Dimulescu
Publicat la data de: 04-10-2022

în: News

ANS AZURA, platforma digitală dedicată artei din Centrul și Estul Europei și Orientul Mijlociu, lansată în 2021 de Andreea Stănculeanu și Suzana Vasilescu, anunță prima licitație ce aduce în atenție artiști români consacrați, alături de artiști din regiunea CEE. Reunite sub numele Romanian Artists in the Spotlight – Art in Central and Eastern Europe o parte dintre lucrările listate în premieră la o licitație publică au fost expuse într-un vernisaj privat adresat colecționarilor de artă. În perioada 28 septembrie- 6 Octombrie, în intervalul orar 11:00 – 19:00 expoziția este deschisă publicului. Începând cu data de 3 octombrie, ora 10 GMT + 2
(10 AM ora României) iubitorii și colecționarii de artă din întreaga lume vor putea începe să liciteze online selecția atent curatoriată, urmând ca în data de 6 octombrie de la ora 19 GMT +2 (7 PM ora României) să urmărească și să își adjudece loturile favorite în licitația condusă de Tom Best și transmisă LIVE pe
ansazura.com.

Licitație și Expoziție Ans Azura cu focus pe artiști români din perioada avangardei și post-modernismului

Licitația Romanian artists in the Spotlight – Art in Central and Eastern Europe continuă contextualizarea artei din regiunea CEE prin prezentarea celor mai importanți artiști români din perioada avangardei și post-modernismului. În selecția de lucrări evaluată la peste 1 milion de Euro și curatoriată de specialiștii Ans Azura se regăsesc piese importante semnate de Adrian Ghenie, Ștefan Câlția, Geta Brătescu, Alma Redlinger, Victor Brauner, Marcel Iancu, Mihai Olos, Max Hermann Maxy, Ovidiu Maitec, dar și artiști consacrați din regiune precum Mangelos, Edward Dwurnik, Diet Sayler, Janina Kraupe și mulți alții.

Licitație și Expoziție Ans Azura cu focus pe artiști români din perioada avangardei și post-modernismului

O piesă foarte rară prezentă în licitație este Compoziție semnată de Marcel Iancu în 1926 care pornește de la 30.000 Euro și este una dintre puținele lucrări din perioada românească a artistului, înainte de a pleca în Palestina  împreună cu familia sa, în 1941. Marcel Iancu a fost unul dintre cei mai importanți promotori ai artei de avangardă, alături de Victor Brauner, prezent deasemenea în selecția Ans Azura cu un desen excepțional realizat pentru prietenul său Andre Breton în 1948. Lucrarea a făcut parte din colecția lui Andre Breton și reprezintă un pictopoem dedicat lui Breton, având un preț de pornire de 8000 Euro. O altă lucrare ce intră în licitație începand de la 40.000 Euro este pictura din 1926 Natură moartă cu o păpușă de celuloid și fier de călcat semnată de Max Hermann Maxy. Lucrarea a facut parte din faimoasa colecție de artă aparținând fostului ministru al Afacerilor Externe al RDG, Lothar Bolz. Peste 60 de lucrări având prețuri de pornire între 1.000 Euro și 150.000 Euro sunt pregatite să fie licitate. Informații despre fiecare lucrare în parte pot fi parcurse aici.

Licitația Romanian Artists in the Spotlight – Art in Central and Eastern Europe transmisă LIVE pe 6 octombrie va fi condusă de Tom Best, unul dintre cei mai tineri comisari de licitații care a condus o licitație publică de seară în cadrul prestigioasei case de licitații Christie’s, locul în care și-a început cariera.

Licitație și Expoziție Ans Azura cu focus pe artiști români din perioada avangardei și post-modernismului

Ans Azura este spatiul digital care urmărește atragerea și implicarea următoarei generații de colecționari care poate proba, alături de și cu asistența echipei Ans Azura experiența extraordinară a formării unei colecții de artă. Platforma susține vizibilitatea practicilor artiștilor din Europa Centrală și de Est și își dorește să contribuie la recunoașterea relevanței acesteia la nivel internațional. Lucrările selecționate sunt prezente pentru prima dată într-o licitație organizată în Romania și au nivel de calitate muzeală. Echipa de specialiști Ans Azura are o experiență vastă și o reputație puternică, prețuiește calitatea mai presus de orice și operează cu angajamentul, în primul rând personal, de a oferi lucrări relevante in context locat, regional și internațional. Ans Azura crede în importanța artei din Europa Centrală și de Est si Orientul Mijlociu și lucrează la construcția unui ecosistem puternic și stabil, punând accent pe educare, apreciere și valorizare a unei colecții.