Bombardier Global 8000 cu viteza de Mach 0,94 este cel mai rapid business jet din lume

Scris de Alexandra Popescu
Publicat la data de: 30-10-2023

în: Aviație

Global 8000

Avionul privat Global 8000 este nava-amiral pentru o nouă eră, în care cea mai mare viteză, cea mai mare autonomie de zbor și cea mai lină călătorie converg într-un singur business jet cu fiabilitate dovedită și cu cea mai robustă și mai bine dotată cabină din branşă.

Bombardier Global 8000 – cel mai rapid avion de pasageri din lume – este de așteptat să intre în serviciu în 2025. O iterație a avionului – vehiculul de testare Global 7500 – a atins nivelul supersonic în teste. Bombardier Global 8000 va avea o viteză maximă de Mach 0,94 – cel mai rapid timp în aviația de afaceri.

Global 8000 se mândrește, aparent, cu cel mai sănătos ambient și cu cea mai lină călătorie (poate lua până la 19 pasageri și are o autonomie de 14.800 de kilometri). Cei de la Bombardier au urcat pe scena The European Business Aviation Convention & Exhibition de la Geneva pentru a anunța faptul că vor merge mai departe cu Global 8000, care este o actualizare a lui Global 7500.

Global 8000

Oficialii companiei canadiene au mai declarat că Global 8000 va folosi același fuzelaj ca și Global 7500. Global 8000 este destinat să înlocuiască total în cele din urmă Global 7500, a precizat Eric Martel, președintele și CEO-ul Bombardier.

Reputata publicație de profil Aviation Week notează că: „Global 8000, la 78 de milioane de dolari, va fi cel mai rapid din clasa sa, spun oficialii, urmând a intra în uz în 2025”. Publicația a mai specificat că „actualizările vor fi disponibile pentru clienții Global 7500 începând cu anul 2025, la centrele de service Bombardier”.

Reprezentanții Bombardier au susținut că, într-un zbor de testare și demonstrație, piloții de testare au spart în mod repetat bariera sunetului cu viteze ce au trecut de Mach 1,015. Compania mai spune că aceste teste s-au petrecut cu aeronava folosind combustibil durabil pentru aviație, ceea ce este o premieră pentru o aeronavă din categoria Transport. „Global 8000 va fi cel mai rapid avion civil de la Concorde încoace”, au declarat fără rezerve cei de la Bombardier.

Global 8000

Totul pentru confortul pasagerilor

Bombardier Pũr Air dispune de un filtru HEPA de nivel sanitar spitalicesc, care captează până la 99,99% din particule, inclusiv virusuri, alergeni și bacterii. Are, de asemenea, un filtru de cărbune activ care elimină compușii organici volatili (COV), mirosurile și gazele.

Scaunul Nuage reprezintă prima arhitectură nouă de scaune din ultimii 30 de ani, cu prima poziție „aşezat” cu gravitaţie zero din industrie, concepută pentru bunăstarea fizică și confortul absolut al pasagerilor.

Sistemul de iluminat Soleil de la Bombardier este primul sistem de iluminat al cabinei bazat pe ritm circadian din aviație, integrat complet în sistemul de management al zborului, cu o funcție revoluționară de simulare dinamică a luminii naturale, care poate ajuta la combaterea oboselii cauzate de decalajul de fus orar. Adică o promisiune de a vă scăpa de neplăcutul jet lag!

Revoluționarul sistem de management al cabinei nice Touch este proiectat exclusiv pentru aeronava Global 8000. Elegant și intuitiv, controlul tactil OLED unic al sistemului nice Touch vă permite să reglați o serie de setări ale cabinei rapid și confortabil.

Rămâneți aproape de oricine și orice cu ajutorul conexiunii la internet Ka-band, care operează la nivel mondial. Oferind cele mai rapide viteze de internet la nivel global din industrie, vă permite să descărcați, să transmiteți în flux, să desfășurați conferințe video și să partajați conținut la fel de simplu în aer precum la sol.

Experiența de zbor este îmbunătățită și mai mult cu televizorul 4K de 55 de inchi disponibil – cel mai mare din industrie. Bucurați-vă de o experiență home theater de top, cu o calitate uimitoare a imaginii și un sunet captivant, grație sistemului audio l’Opéra de la Bombardier, care oferă prima tehnologie de sunet centrată pe scaun.

Global 8000

Dispariția clasei de lux pe avioanele comerciale?

Se pare că Global 8000 este doar una dintre multele evoluții ale numeroaselor eforturi de a crește viteza aeronavelor de pasageri la mai mult de două decenii după ce Concorde s-a retras la pensie.

Anul trecut, United Airlines a anunțat că ar putea oferi rute supersonice încă din 2029, după ce a încheiat un acord pentru cumpărarea a 15 avioane supersonice. De asemenea, ei raportează că „Boom Supersonic, cu sediul în Colorado, a finalizat testele la sol pe X-B1, prototipul pentru avionul său Overture, conceput pentru a găzdui între 65 și 88 de persoane, care își propune să zboare pe mai bine de 500 de rute, în principal transoceanice, care vor beneficia de vitezele de Mach 2,2 ale aeronavei”.

Unii cred că astfel de evoluții ar putea însemna sfârșitul cabinelor First Class pe avioanele comerciale. Pe măsură ce zborul cu avionul privat devine din ce în ce mai bun și pe măsură ce clasa Business devine din ce în ce mai asemănătoare cu clasa întâi, argumentul este că tot mai puțini oameni vor avea motiv să rezerve locuri speciale chiar în partea din față a avionului.

Și pentru că totul pe lumea aceasta are un preț, potrivit celor de la Bombardier, noul aparat de zbor va costa 78 de milioane de dolari – cu 3 milioane de dolari mai mult decât Global 7500. Este suficient să accesați website-ul oficial al companiei cu sediul în Montreal pentru a-l cumpăra!

Global 8000