Încă din secolul al XVII-lea, deliciile tradiționale japoneze s-au remarcat în industria culinară la nivel global. Deşi bucătăria japoneză s-a inspirat din culturile vecine, mai ales cele din China şi Coreea, acest lucru nu a împiedicat-o să-şi dezvolte propria personalitate. Astfel, baza tuturor preparatelor din bucătăria japoneză rămâne orezul și peștele și, chiar dacă japonezii nu consumau în trecut aproape niciun alt fel de carne, acum sunt printre cei mai reputați producători de carne de vită din lume. Cu toate acestea, mâncarea tradițională japoneză cunoscută în toată lumea este sushi-ul, care se mândrește cu o istorie de peste 1.300 de ani. Rețeta de bază a acestui preparat constă în înfășurarea unei bucăți de pește în orez macerat în oțet și cu puțin hrean japonez, așa-numitul wasabi.
În funcție de zonă, există cel puțin șase moduri de preparare a acestui minunat fel de mâncare, iar servit la un restaurant tradițional, sushi-ul reprezintă o adevărată experiență. Mosaic Sushi, noul trend în gastronomie venit, bineînțeles, din Japonia, este o inovație în ceea ce privește modul de gătire și de prezentare a sushi-ului clasic. Acesta transformă mesele de prânz în veritabile opere de artă colorate, fiind o combinație reușită între o capodoperă cubistă și sortimentele tradiționale de sushi. Este cea mai recentă tendință în bucătăria japoneză și, chiar dacă peștele crud nu este pe gustul tuturor, măiestria cu care sunt preparate aceste specialități merită apreciată.
Conceptul Mosaic Sushi constă în alăturarea unor bucăți de pește, orez și legume în forme pătrate, cu nuanțe contrastante și, deși pare un proces simplu, este nevoie de multă iscusință din partea bucătarilor în crearea încântătoarelor preparate. Însă, întrucât știm că japonezii sunt foarte meticuloși, rezultatul este unul care promite să atragă atenția și admirația tuturor pasionaților de estetică. Astfel, într-un singur preparat, puteți regăsi aranjamente ingenioase de ton, ouă, somon roz și castravete, pe un pat de orez decorat cu caviar, portocale și petale de flori comestibile. Fiecare cub în parte este realizat în așa fel încât să respecte mărimea unei singure îmbucături, astfel că proprietățile sofisticatului mix nu au cum să se piardă.
La fel ca toate lucrurile din viața noastră, produsele alimentare și felul în care gătim și consumăm mâncarea au devenit o artă prin care ne putem exprima liber. Iar principiile alimentației japoneze ar trebui urmate ca o dietă pe termen lung, bucătăria japoneză definindu-se ca arta de a mânca sănătos.