Energy Expo - Join the revolution

8 trenduri de top în designul interior

Scris de Ozana Mazilu
Publicat la data de: 08-09-2017

în: Art & Design

Pentru cei care în această vară și toamnă își renovează casele, iată ce ar trebui să știți, toate părerile prezentate în acest articol provenind de la specialiști în domeniu, care s-au exprimat pe marginea acestui subiect în cadrul unor interviuri în reviste de specialitate, emisiuni și articole selectate de noi cu grijă.

Neutrul întâlnește nuanțe saturate

Dacă Pantone, o companie cunoscută pentru sistemul său de potrivire a culorilor și predicțiile pentru culoarea industriei, reprezintă o referință, 2017 este anul Greenery, o nuanță de galben-verde, care se inspiră din natură. Alte culori în vogă includ tonuri pământii, cum ar fi Kale (da, culoarea este la fel ca leguma) și aluniul, un nude blând și cald, pe lângă nuanțe vibrante precum Lapis Blue, un ton aprins, de nestemată, sau Flame, un portocaliu viu.

Însă în ceea ce privește culoarea Pantone a anului, „verdele crud este o culoare care atrage foarte mult atenția și o văd folosită pentru a adăuga vibrație și contrast interiorului în ansamblu”, declară arhitectul și designerul Jeffrey Beers, de la Jeffrey Beers International, ale cărui proiecte recente includ Gotham Market at The Ashland, în Brooklyn, și Atlantis Sanya, Hainan, în China. Acesta sugerează adăugarea unor elemente din sticlă suflată, în nuanța Greenery, într-un interior cald.

„Cel mai mare loc pe care-l vom vedea scăldat în tonuri bogate, pământii va fi reprezentat de pereți”, precizează Amelia Ohm de la LuxeDecor. „Culorile reci, cum ar fi verdele și albastrul, cu tonuri închise de gri, vor fi prezente la nivelul mobilierului, inclusiv la canapelele de catifea și la scaunele de club”, a adăugat aceasta.

În ceea ce privește noile culori suprasaturate, „adăugarea unor accente de lumină pe tavan sau prin intermediul unei piese de mobilier lăcuit conferă spațiului o surpriză neașteptată, ușor de schimbat dacă v-ați săturat de culoare un an mai târziu”, susține designerul Cortney Novogratz de la The Novogratz, care, împreună cu soțul și partenerul său de proiectare, Robert, a finalizat de curând Timber Cove Resort în Sonoma, California, și lucrează momentan la hotelul Warrington din Ocean Grove, New Jersey, al cincilea hotel de tip boutique al echipei.

Metale mixate

Gândiți-vă la alamă și crom, argint și nichel lustruit, alamă antică și bronz șlefuit cu ulei. „Renașterea metalelor mixte semnalează popularitatea atât a designului industrial și a celui minimalist, dar și a combinării îndrăznețe a celor două”, spune doamna Ohm.

Accente cum ar fi pandantivele abstracte și lămpile sau tăvile și vazele din metal reprezintă modalități deosebit de simple de a actualiza un spațiu cu un vibe elegant.

„Mixarea metalelor nu este ceva nou, dar oamenii sunt mai creativi ca oricând în combinațiile lor”, consideră Novogratz. „Tocmai contradicția neașteptată dintre cele două finisaje este cea care aduce sinergie acestor spații de locuit”, spune designerul Lori Morris de la Lori Morris Designs Inc., printre ale cărei proiecte recente se numără 200 Russell Hill, o clădire rezidențială de lux din Toronto. Combinația de alamă, crom și lac negru poate arăta excelent în același spațiu, dacă este făcută corect. Sau puteți încerca să amestecați diferite finisaje din același material, cum ar fi aurul mat și aurul metalic. Această idee funcționează bine în bucătării (robinete, dulapuri, feronerie, rafturi – chiar suporturi pentru sticle de vin).

Texturi dimensionale

Trăgându-și inspirația de la trei dintre cele mai răspândite stiluri de decor – industrial (metale brute și lemn nefinisat), american cu influențe sud-vestice (covorașe din piele de vită și plante de deșert) și scandinav (lemn nordic, covorașe din piele de oaie și tapițerie de pânză), stilul texturilor dimensionale devine din ce în ce mai popular, prezice Amelia Ohm.

De exemplu, o canapea tapițată cu pânză, cu un cadru din lemn natural, ar arăta excelent alături de o masă din metal, de inspirație industrială, acoperită cu cactuși și cu un material textil cu accente de piele de oaie. Juxtapunerea diferitelor stiluri de design și texturi (mai degrabă decât folosirea unui singur stil sau a unei singure texturi) are un impact major asupra aspectului unei camere, spune doamna Ohm.

Natural Charm

Teracota și pluta nu sunt chiar primele materiale care ne vin în minte pentru finisaje, dar ambele devin tot mai populare ca accente de interior.

„Ele adaugă textură și o căldură elegantă spațiilor”, susține designerul Alexandra Champalimaud, care în prezent lucrează la proiectarea complexului de apartamente The Kent al celor de la Extell Development, situat în Upper East Side din Manhattan, și la noul hotel Four Seasons din Jakarta.

„Teracota este folosită cu un finisaj mai natural, mat, în tonuri pământii, pentru a crea un spațiu rustic și eclectic”, explică ea. Arată grozav ca pardoseală ceramică, perete de accent sau pentru placarea șemineului.

Champalimaud vede și pluta în combinație pentru orice masă de interior. Materialul unic poate alcătui chiar și un perete de accent creativ (absoarbe zgomotul).

Având în vedere renașterea culturii și esteticii tiki, care se va manifesta pregnant în 2017, prezice domnul Beers, pluta și teracota vor juca un rol important în obținerea acelui aspect insular specific vremurilor trecute, ne asigură acesta.


Minimalism modern

„Întrucât tendința de a trăi minimalist și de a deține cât mai puțin continuă să ia amploare, preconizăm o revenire la soluțiile de stocare elegante, dar funcționale, care să se preteze spațiilor mici de locuit”, spune Ohm. Și asta se aplică și în domeniul luxului. Ca exemplu suprem de existență minimalistă, arhitectul Tom Brink, vicepreședinte în cadrul CallisonRTKL, proiectează apartamente de 46 metri pătrați pentru o clădire din Ft. Lauderdale, Florida, cu un sistem de stocare modular, prefabricat, care se deplasează în interiorul locuinței pentru a optimiza spațiul pe tot parcursul zilei. „Noi numim această adaptabilitate «arhitectură 24/7»”, spune Brink, ale cărui proiecte actuale includ turnurile de apartamente de lux Burj Vista din Dubai și Al Mamsha, un complex de 900 de apartamente de lux, situat pe insula Saadiyat din Abu Dhabi.

„Unitatea se deplasează la comandă pentru a crea un spațiu de locuit mai amplu în timpul zilei și se mută din nou pentru a crea un spațiu de dormit mai mare pe timp de noapte – cu un pat care glisează din interior”, detaliază arhitectul. „Pe lângă optimizarea spațiului, includerea unui pat, a unui birou și a unei soluții de depozitare restrânge nevoia rezidenților de mobilier”.

Lemn lăcuit

Aspectul lustruit al lemnului de înaltă calitate va fi unul dintre trendurile acestui an, consideră Beers. „În momentul de față sunt un mare fan al lemnului de trandafir brazilian, unul dintre materialele-cheie integrate în designul viitorului resort Atlantis Sanya, din Hainan, China”, a adăugat el.

De asemenea, Beers remarcă popularitatea crescândă a utilizării pereților lăcuiți pentru a ascunde rafturile. „În calitate de arhitect, sunt în mod natural atras de finisaje și linii curate, iar pereții lăcuiți oferă un aspect lustruit și personalizat, adăugând totodată un alt strat de textură spațiului interior în ansamblu”, declară acesta.

În plus, a acorda interes unui spațiu nu se rezumă doar la ceea ce atârnați pe pereți: un scaun sau o banchetă cu design aparte ar putea funcționa ca obiecte de artă într-o cameră, susține doamna Morris. „Un scaun nu este doar un scaun, este un obiect de artă perfect funcțional; acesta este ales pentru contribuția sa artistică la designul general și la estetica spațiului”, mai spune ea.

Boutique Living

Pe măsură ce tot mai mulți oameni își închiriază casele, chiar și la extrema de sus a pieței, „este vorba despre alegerea așternuturilor potrivite, a cărților potrivite, a colecției de artă potrivite etc., care vor transforma casa ta într-un spațiu de evadare nu numai pentru oaspeți – indiferent că vorbim despre familie, prieteni sau străini –, dar și pentru tine”, dezvăluie designerul Robert Novogratz, de la firma de design Novogratz.

„Dacă decorezi într-un mod prietenos, nu numai că te vei simți în permanență ca și cum ai fi în vacanță, dar atunci când te va vizita familia și prietenii, sau dacă îți vei închiria locuința, oaspeții tăi se vor simți inspirați și relaxați în casa ta”. Acest lucru înseamnă, de fapt, a-ți face locuința mai funcțională și mai practică, corectând dezordinea, alegând așternuturi universale și optând pentru piese de mobilier ușor de curățat, adaugă Novogratz.

Lumină de promenadă

Trebuie să luați în considerare iluminarea locuinței dumneavoastră din perspectiva principalei dimensiuni de înfrumusețare, înnobilare și utilitate. Lumina este direct responsabilă pentru gradul de dramatism sau cel de entuziasm prezente în spațiul dumneavoastră de locuit. Un anunț ori un panou ca în genul celor publicitare sau din baruri, instalat în bucătărie, de exemplu, sau chiar în sufragerie, poate schimba total paradigma unui design interior. Singura regulă demnă de luat în seamă ar fi doar poziționarea simetrică față de masă, în rest imaginația este ultima frontieră. În plus, este un excelent subiect de conversație, iar dumneavoastră puteți inventa sau reda toată povestea cu lux de amănunte.

Un alt sfat demn de luat în calcul se referă la poziționarea a două lumini ambientale de fiecare parte a patului, care dacă sunt bine proporționate cu restul mobilierului aduc o atmosferă absolut încântătoare.

Text: Andrei Dimulescu

Energy Expo 10-13 octombrie