Universul lui Jeff Koons: Cea mai scumpă sculptură din lume inspirată din natură

Scris de Ovidiu Posirca
Publicat la data de: 08-08-2019

în: Art & Design

Artistul american Jeffrey Koons a bătut toate recordurile din lumea artei cu una dintre sculpturile sale, care a obținut un preț record la o licitație internațională. Operele sale sunt considerate drept adevărate trofee ale miliardarilor, fiind vândute cu prețuri impresionante.

”Rabbit”, sculptura de aproape 1 metru înălțime din oțel inoxidabil care amintește de un balon argintiu în formă de iepure, este în mod oficial cea mai scumpă operă a unui artist în viață.

La mijlocul lunii mai, sculptura a fost vândută cu 91,1 milioane de dolari, în cadrul licitației organizate de către Christie’s. Opera provine din colecția lui S.I. Newhouse Jr., un magnat al industriei media care a murit în 2017 la vârsta de 89 de ani. În același lot scos la vânzare au fost incluse opere realizate de către Paul Cézanne, Vincent van Gogh, Roy Lichtenstein, Andy Warhol și Lucian Freud.

Recordul pentru cea mai scumpă operă fusese deținut anterior de către David Hockney, al cărui tablou ”Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)”, a fost vândut la licitație pentru suma de 90,3 milioane de dolari.

”Restul lumii vorbește atât de mult despre bani”

Au fost create trei sculpturi în această colecție, alături de un prim model al autorului. Casa de licitație descrie ”Rabbit” ca: ”Imediat drăguță și impunătoare, evocatoare de distracție și frivolitate, rămânând aproape imposibil de interpretat, sculptura întruchipează și respinge simultan estetica postmodernă. Este interpretată alternativ ca o glumă fără sens și leneșă, dar și ca o oglindă pentru spectatori, încorporându-ne în drama care se schimbă mereu pe suprafața sa”.

 

Prețul final obținut pentru sculptură a depășit așteptările reprezentaților Christie’s, care estimau că vor încasa între 50 și 70 de milioane de dolari. Suma astronomica a fost licitată de către dealer-ul de artă Robert E. Mnuchin, care a făcut achiziția în numele unui client, potrivit presei. Recordul anterior al lui Koons a fost stabilit pentru opera ”Baloon Dog (Orange)”, care a fost vândută la licitație pentru 58,4 milioane de dolari în anul 2013.

Criticii au punctat faptul că sculptura ”Rabbit” face aluzie în mod elegant și enigmatic la opere anterioare ale unor artiști faimoși precum Constantin Brâncuși, Marel Duchamp și Andy Warhol.

”Restul lumii vorbește atât de mult despre bani”, spunea Koons într-un interviu pentru publicația britanică ”The Guardian”. ”Cred că pentru că oamenii se simt stânjeniți când vorbesc despre artă”, adaugă artistul.

Faimos din anii ‘80

Artistul s-a născut în anul 1955 statul american Pennsylvania, fiul unui dealer de mobilă și designer de interior. Despre copilăria sa spune că a fost ”extraordinară” fără a da prea multe detalii. De fapt, artistul este destul de tăcut când vine vorba despre subiecte pe care le consideră irelevante pentru activitatea sa artistică.

De exemplu, Koons a fost întrebat într-un interviu dacă îi plac filmele: ”Cred că forma de narațiune în care sunt implicat cu arta mea este mai interesantă”. Răspunsul apare în cartea ”Jeff Koons: Conversații cu Norman Rosenthal”.

 

Koons a studiat arata și a lucrat o scurtă perioadă ca broker de materii prime pentru a face bani. Începând cu anii 1980 a devenit o figură semnificativă în lume artistică din New York. A debutat cu ”The New (A Window Installation)”, iar prima expoziție în afara Statelor Unite ale Americii a avut-o în Germania, în anul 1988. De atunci, operele sale au cunoscut succesul internațional.

Pe lângă ”Rabbit” și ”Baloon Dog”, Koons mai este cunoscut pentru monumentala sculptură florală ”Puppy”, care poate fi văzută la Muzeul ”Guggenheim Bilbao”. Cealaltă sculptură florală ”Split-Rocker” a fost expusă cel mai recent la ”Rockefeller Center” în 2014.

Expoziții cu operele artistului american vor fi mai organizate în acest an în Moscova, Mexico City și Amsterdam.

Artistul a primit numeroase premii și titluri onorifice în semn de recunoaștere pentru reușitele sale în domeniul cultural. Koons a creat și un institut care are ca scop protejarea drepturilor copiilor.

Tată a șase copii, artistul și-a cunoscut soția, Justine, când lucra în studioul său. Lucrările sale au fost prezentate în galerii și instituții de arată importante la nivel global.

În prezent, opera sa poate fi admirată la Muzeul ”Ashmolean” din Oxford, Marea Britanie.