Energy Expo - Join the revolution

Un diamant masiv de 1.080 de carate a fost descoperit în Botswana

Scris de Andrada Arsenie
Publicat la data de: 11-08-2023

în: News

diamant

Compania Lucara Diamond a anunțat descoperirea unui diamant masiv de 1.080,1 carate, găsit în mina de diamante Karowe din Botswana. Acesta măsoară 82,2 x 42,8 x 34,2 mm și este descris de experți ca fiind o piatră prețioasă albă de calitate superioară de tip IIa. Descoperirea impresionantă este cel de-al patrulea diamant extras din lobul sudic al minei începând cu 2015. De asemenea, intră în istorie ca fiind al șaptelea cel mai mare diamant descoperit vreodată și unul dintre primele cinci cele mai mari diamante incolore din toate timpurile, potrivit Natural Diamond Council și Only Natural Diamonds.

Mina Karowe din Botswana, deținută în proporție de 100 % de Lucara Diamond este renumită pentru că produce unele dintre cele mai mari diamante din toate timpurile. Aproximativ jumătate din cele mai mari zece diamante descoperite au fost găsite în situl sud-african. Cel mai comparabil diamant cu noua rocă de 1.080 de carate este Lesedi La Rona, de 1.109 carate, care a fost descoperit în mina Karowe în 2015. Alte descoperiri notabile din carieră includ Sewelô de 1.758 de carate (2019), un diamant de 1.174 de carate (2021).

Clasificarea de tip IIa a diamantului recent descoperit îl plasează în rândul celor două procente de diamante rare. Se știe că aceste tipuri de pietre prețioase nu au impurități măsurabile de azot sau bor, sunt adesea incolore și, bineînțeles, de o calitate superioară. Experții consideră că este posibil să fi existat mai multe diamante de această mărime, dar care au fost sparte în bucăți mai mici în timpul procesului de recuperare. În consecință, îmbunătățirile aduse tehnologiei folosite pentru săpături s-au schimbat de-a lungul timpului. Cea mai recentă descoperire de la Lucara, de exemplu, a fost recuperată cu ajutorul unității Coarse XRT, o tehnologie cu raze X concepută pentru a preveni spargerea pietrelor în timpul extracției.

Diamantele au fost descoperite pentru prima dată în Botswana în anii 1950. Între 1960 și 1980, țara a avut cea mai rapidă creștere economică din lume, determinată în principal de industria minieră. În prezent, țara are cel mai mare PIB pe cap de locuitor din toată Africa continentală. Industria diamantelor reprezintă 40 % din SPG și 90 % din exporturile sale. Localnicii beneficiază de aceste recuperări de diamante naturale în moduri unice. Fiecărui copil din Botswana îi este garantată educația primară și secundară gratuit, iar contribuțiile la protecția mediului ajută la conservarea vieții sălbatice. Vânzarea noului diamant ar putea ajuta la continuarea contribuțiilor pentru țară.

„Lucara este extrem de încântată să raporteze recuperarea unui alt diamant prețios de mari dimensiuni și de înaltă calitate. Pe măsură ce progresăm în exploatarea minieră mai adânc în cariera deschisă și trecem la exploatarea subterană, exclusiv în Lobul Sudic, preponderența pietrelor mari, de mare valoare, este în creștere, în concordanță cu modelul de resurse, și susține raționamentul economic puternic pentru a investi în extinderea subterană care va prelungi durata de viață a minei până cel puțin în 2040”, a declarat Eira Thomas, directorul general al companiei, într-un comunicat. Să sperăm că se vor găsi mai multe pietre prețioase masive.

Energy Expo 10-13 octombrie