Terapia „vampir”: sănătatea din sângele nostru

Scris de Ozana Mazilu
Publicat la data de: 05-08-2019

în: Beauty

Terapia „vampir” (PRP) reprezintă o procedură medicală de reîntinerire cutanată, a pielii, prin refacerea structurii ei, folosind factori de creștere. Aceștia din urmă reprezintă rezervorul fiziologic al organismului, ce stă la baza proceselor reparatorii ale țesuturilor. Folosit de vedetele de la Hollywood pentru a da timpul înapoi, tratamentul există de câțiva ani și în România. „El este extrem de util, deoarece activează celulele stem, stimulează fibroblastele cu producerea de colagen și elastină, stimulează angiogeneza și accelerează procesul de regenerare tisulară”, spune dr. Amalia Anghel, medic primar dermatolog la clinica Skinmed din București. Astfel, terapia „vampir” se recomandă pentru reîntinerirea facială, estomparea ridurilor cutanate, scăderea laxității cutanate, tratamentul porilor dilatați și al cicatricilor post-acnee sau al vergeturilor. Însă, la fel de utilă este și în tratamentul căderii părului sau în boli articulare precum gonartroza.

În ce constă terapia „vampir”?
Metoda constă în recoltarea sângelui (venos) de la pacient și procesarea acestuia cu ajutorul unui aparat care folosește forța centrifugă. Astfel, prin centrifugare, celulele roșii (eritrocite) sunt separate de plasmă și, practic, se obține o plasmă autologă bogată în trombocite. Aceste trombocite sunt celule care conțin factori de creștere și reparare tisulară, care se eliberează în mod normal de organism pentru a vindeca țesutul lezat. Prin metoda descrisă mai sus, se realizează un concentrat în mod „artificial”, folosind o eprubetă specială care conține un strat separator de gel, ce permite ca doar plasma cu trombocite să rămână, disponibilă pentru a fi extrasă cu seringa. Plasma astfel obținută este reinjectată în zonele selectate, sub forma unor microbolusuri, intraepidermice/intradermice, la aproximativ un centimetru distanță, cu acoperire integrală a zonei de lucru.

Efecte pe termen lung
Terapia „vampir” (PRP) este una simplă, sigură, neexistând riscul de reacții alergice sau de infectare virală/bacteriană, deoarece folosește sângele propriu al pacientului. Durerea este minimă, tratamentul se realizează după anestezie locală și este necesar un număr de ședințe seriate, stabilite în cadrul consultației preterapie. Efectul maxim se obține în două-trei luni și se menține un an-doi.

PRP pentru a stopa căderea părului
Această tehnică cu utilizarea factorilor de creștere este foarte importantă pentru terapia scalpului în patologia cu pierdere a firelor de păr, tranzitorie (telogen effluvium) sau cu plăci glabre (lipsite de păr), precum alopecia areată/pelada. Prin introducerea factorilor de creștere, urmând același protocol, sunt stimulate procesele naturale de sinteză, cu refacerea foliculilor piloși, apariția altora noi și inducerea a noi fire de păr la nivelul scalpului. Este o tehnică încă în expansiune, căutându-se noi indicații terapeutice prin exploatarea acestui material biologic propriu de o mare valoare în recuperarea și refacerea tisulară.

Cât durează și cât costă?
O ședință de PRP durează între 30 și 45 de minute, în funcție de suprafața acoperită și de volumul total de plasmă injectată. Costul este între 900 și 1.200 de lei, pe aceleași criterii. În ziua procedurii, pacientul rămâne cu papule la nivelul pielii și se recomandă a nu folosi fond de ten. Papulele dispar în două-trei zile, însă de a doua zi, ele pot fi acoperite cu produse dermatocosmetice.

Beneficiile terapiei „vampir” (PRP):

 • activează celulele stem;
 • stimulează fibroblastele cu producerea de colagen și elastină;
 • stimulează angiogeneza;
 • accelerează procesul de regenerare tisulară.

Recomandări:

 • reîntinerire facială;
 • estompare riduri cutanate;
 • laxitate cutanată;
 • pete pigmentare;
 • pori dilatați;
 • cicatrici post-acnee;
 • cădere păr;
 • vergeturi;
 • refacere post-procedură (terapie laser, peeling chimic).

Clinica Skinmed este situată în Piața Alba Iulia, nr. 2, tronson I, bl. I1, sector 3, București (lângă Banca Transilvania)​. Pentru programări, sunați la telefon 0786.356.361 sau vizitați site-ul www.skin-med.ro.