Riviera Style – Noblețea lejerității. Un sentiment, o senzație, o reverie pot părea parcă prea volatile pentru a permite ca inspirație cea mai puternică reprezentare a rafinamentului fără efort. Și totuși, întâlnirea dintre turcoazul mării și auriul soarelui va eleva dorul de ducă înspre o iconografie a eleganței relaxate.
Pentru Madame Alix Grès, revenirea, în 1943, de pe Coasta de Azur în Parisul zbuciumat de război aducea poate îmbucurătoarea ironie de a-i fi lăudate nu doar creațiile tricolore ce sfidau ocupanții ca manifest al loialității eterne față de Franța, dar și turbanul care, salvând-o de stânjenitoarea imposibilitate de a întreține o coafură sub briza Rivierei, devenise o semnătură de stil ce va rămâne neabandonată pentru tot restul vieții.
Chiar și ascunzând ingrata neputință dintr-un refugiu, cum destinul alesese o deviere pentru Marea Doamnă a drapajului, artificiile de vacanță se strecurau spre istorie ca noi fundații de stiluri, așa cum dintre confrații săi, cu mai bine de 25 de ani în urmă, prin refuzul față de o întrecere a ornamentației, Coco Chanel aducea modei întâia sa metaforă a libertății în jerseul pescarilor din Deauville.
Cumva, pajamas-ul sau loungewear-ul ori chiar sarongul lansat de Dorothy Lamour ar fi putut anticipa cadrul din care se năștea un stil elaborat prin intrigile spre care purta o renaștere a cinematografiei europene după prima ediție a Festivalului de la Cannes, în 1946.
Peste un deceniu, Roger Vadim o crea pe Brigitte Bardot, care într-o senzualitate brută ilustra timid o perpetuă vacanță, iar după strălucirea din capodopera lui Federico Fellini, „La Dolce Vita”, aventura lui Grace Kelly alături de Cary Grant pentru prinderea hoțului-pisică cristaliza un nou tablou al fascinației țărmurilor Mediteranei.
Într-o paletă de tonuri de bleu, alb, roz, bej, roșu de Burgundia, gri mineral, ecru și mentă, epoca postbelică oferea, prin cele mai iubite legende ale cinematografiei, mica rochiță albă, eventual din șifon sau dantelă, cea cu umăr căzut, cămașa chambray, maioul, salopeta, precum și pantalonii Capri, sedimentate inițial în semnătura Façonnable, casa ce propulsa Nisa ca incubator al stilului.
În cele mai flatante interpretări, piesele care compun estetica Rivierei se regăsesc în acest sezon în colecțiile Chanel, Louis Vuitton sau Armani.