Les Absolus d’Orient, inspirația unui parfumier de excepție pentru Guerlain

Scris de Ozana Mazilu
Publicat la data de: 14-08-2019

în: Beauty

Thierry Wasser, ca și ceilalți parfumieri ai Casei, călătorește în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii pentru a descoperi cele mai prețioase materii prime, pe care să le folosească în orchestrarea parfumurilor Guerlain. Scopul lui este de a consolida legături puternice cu producătorii locali și de a dezvolta culturi exclusive casei Guerlain, care să corespundă criteriilor specifice de calitate ale brandului.

BOIS MYSTÉRIEUX– captivant, intens, vibrant

Unic și misterios, Bois Mystérieux, creația fascinantă a parfumierului Thierry Wasser, este o interpretare modernă a conceptului de exotism. Parfumul unisex își dezvăluie intensitatea prin intermediul materiilor prime prețioase: lemn de cedru de Atlas, note de piele, smirnă și șofran. Lemnul de cedru Atlas, ce se găsește în Maroc și în anumite zone din bazinul mediteranean, este selectat de parfumier datorită caracterului său animalic, rășinos și cu note de piele. „Cedar”, care înseamnă „putere” în limba arabă, este un copac al cărui ulei esențial, obținut prin distilarea lemnului, are proprietăți specifice, folosite în ritualuri de meditație și relaxare. Șofranul este considerat o comoară efemeră, o materie primă foarte rară și fascinantă, deoarece florile au o durată de viață foarte scurtă, de aproximativ 48 de ore.

ENCENS MYTHIQUE – învăluitor, prețios, fascinant

Creat de parfumierul casei Guerlain, Thierry Wasser, parfumul te seduce cu notele lemnos-orientale de tămâie, aldehide, ambră cenușie (din Noua Zeelandă) și trandafiri. Tămâia este folosită încă din Grecia antică, fiind un simbol al ritualurilor religioase sau de vindecare. Aceasta provine din rășina copacilor care cresc în țări calde și aride, precum Sudan, Etiopia, Yemen și Somalia. Ambra cenușie (sau chihlimbarul cenușiu) oferă compoziției olfactive un caracter unic și puternic, fiind una dintre cele mai scumpe materii prime din parfumerie. Pe lângă mirosul delicat de mosc pe care îl are, este folosită în crearea parfumurilor pentru proprietățile de fixare a notelor și capacitatea de a crește persistența esenței.

MUSC NOBLE – maiestuos, senzual 

Inspirat de ținuturile orientale, Musc Noble creat de același Thierry Wasser, scoate în evidență unul dintre cele mai misterioase ingrediente din parfumerie: moscul. În trecut, moscul era o notă animală, preluată de la o anumită specie de cerb, pe cale de dispariție în prezent, care trăiește în pădurile din India, Tibet, China, Siberia și Mongolia. Masculul cerb prezintă pe abdomen un bulb de mărimea unei mingi de golf, în care se află o substanță cu care animalul atrage femelele în perioada de împerechere. Astăzi, moscul de origine animală nu mai este autorizat spre folosire, parfumierul utilizând o tinctură de mosc reconstituită, combinată cu note de chihlimbar alb (ambră) și mosc alb (care nu este de origine animală). Notele de mosc se regăsesc în inima parfumului alături de trandafiri, șofran, lemn de cedru și boabe de piper roz.

CUIR INTENSE – opulent, fermecător

 Din punct de vedere istoric, notele de piele sunt printre cele mai vechi note din parfumerie. Conform modei secolului al XVI-lea, mănușile fabricate din piele pentru aristocrați erau parfumate cu anumite uleiuri, mosc și ambră, pentru a masca mirosul puternic al pieii de animal. Astăzi, obținerea mirosului de piele se realizează prin utilizarea de arome derivate natural, precum și a celor sintetizate într-un laborator. Sursele naturale includ mesteacăn, ienupăr, styrax și cistus labdanum. Thierry Wasser, parfumierul casei Guerlain, a creat acest parfum nobil exprimând contrastul între puterea notelor lemnoase (lemn de cedru de Virginia) și de piele cu prospețimea și unicitatea florii de Osmanthus (floare albă cu fațete fructate de caise).