De la alpiniști și profesioniști din domeniul medical la colecționari pasionați, spectrul celor care folosesc ceasuri de buzunar este unul extrem de eterogen și cosmopolit. În ultimii ani, din ce în ce mai multe modele noi apar, nu doar în cataloagele și pe site-urile marilor companii orologere, ci chiar în buzunarele noastre, pentru un plus de distincție.
Puriștii într-ale stilului consideră un sacrilegiu să modifici aspectul general al butonilor și al manșetelor cu un ceas care va debalansa vizual simetria. De aceea, aceștia vor purta ceasul la vestă, cu un lanț care îl va scoate și mai mult în evidență. Există însă și cei care îmbină trecutul cu prezentul și, pe lângă două ceasuri de buzunar, mai au unul și la încheietura mâinii, așa cum face adesea la întâlnirile oficiale chiar Charles, Prinț de Wales și moștenitor al tronului Regatului Unit.
Vacheron Constantin – liderul absolut
În 2015, în cadrul unei ceremonii speciale desfășurate la sediul din Geneva al companiei, a avut loc lansarea modelului Reference 57260, care a intrat direct în Cartea Recordurilor ca fiind „Cel mai complicat ceas din lume”. Iată că acea competiție acerbă între brandurile Vacheron Constantin și Patek Philippe a fost câștigată (deocamdată) de cel dintâi. Reference 57260 deține nu mai puțin de 57 de complicații, ceea ce marchează un record absolut. Este adevărat, ceasul de buzunar oferă mai mult spațiu pentru adăugarea complicațiilor, acesta având dimensiuni cu adevărat generoase. Spre comparație, ceasul de mână cu cele mai multe complicații este Franck Muller Aeternitas, care înglobează (numai) 36 de astfel de funcții, dintre care doar 25 vizibile.
Fiind o piesă unică, realizată la comandă, trebuie să știți că exemplarul a avut un preț de ordinul milioanelor de franci elvețieni, dar ținut în secret, pentru clientul anonim. Opt ani au fost necesari realizării acestui model, care a debutat cu nu mai puțin de 10 patente și 16 kilograme de schițe și planuri. Pentru a susține acest respect dedicat pieselor de buzunar, Vacheron Constantin are aproape constant un ceas de buzunar în ofertă, iar acesta se numește în momentul de față Patrimony Pocket Watch, o creație de o simplitate și o eleganță geniale. Cu un diametru de 43 milimetri și un mecanism 4400, cu întoarcere manuală, ceasul este etanș la apă până la trei atmosfere și este disponibil la prețul de 44.300 de euro.
IWC Tribute to Pallweber Edition „150 Years” (Ref. IW505101)
Pentru a celebra cei 150 de ani de excelență în Haute Horlogerie, cei de la IWC au lansat acest model jubiliar. Afișajul orelor și minutelor este digital, diametrul carcasei din aur roșu de 18 carate fiind de 52 milimetri. Etanșeitatea carcasei este garantată pentru o presiune de doar o atmosferă, dar este puțin probabil să mergeți cu acest ceas la piscină. Modelul este însoțit și de variante pentru încheietura mâinii, un total de 27 de piese fiind lansate cu ocazia jubileului companiei. Prețul pentru ceasul de buzunar se ridică la 66.900 de dolari.
HYT Skull Pocket
Considerați ca reprezentând avangarda orologeriei moderne, cei de la tânăra companie HYT s-au remarcat prin folosirea unui gaz luminos pentru redarea timpului pe ceasurile extrem de nonconformiste ca design. Așa a apărut și ceasul de buzunar cu cap de mort și care strălucește în verde în întuneric, datorită aceluiași gaz. Carcasa cu diametrul de 59 milimetri este realizată din titan tratat DLC, iar ochii craniului servesc ca secundar (stânga), respectiv ca indicator al rezervei de mers de 65 de ore (dreapta). Faimosul Axl Rose poartă la concerte versiunea pentru încheietura mâinii, cu toate că probabil deține și această piesă de buzunar, care poate fi achiziționată în schimbul sumei de 115.000 dolari.
Bovet 1822 – saga Virtuoso
Istoria producătorului elvețian Bovet a reușit să învingă vicisitudinile timpului și, sub noul management al genialului colecționar și actual președinte, Pascal Raffy, Casa fondată în 1822 a ajuns să cunoască din nou anii de glorie de odinioară. Ceasurile Bovet au o particularitate unică: forma și sistemul de prindere patentat permit purtarea lor atât la încheietura mâinii, dar și ca modele de buzunar. Colecția Virtuoso sau modelul Monsieur Bovet sunt exemple elocvente în acest sens, adevărate opere de artă. Bovet Amadeo Fleurier Virtuoso V, o creație mai mult decât reprezentativă, costă 68.500 de dolari, fiind un ceas în ediție limitată la 100 de exemplare.
Piaget Altiplano 60th Anniversary Pocket Watch
Cunoscuți ca fiind campionii ceasurilor și mecanismelor ultra-subțiri, cei de la Piaget au sărbătorit anul trecut șase decenii de la lansarea colecției Altiplano, iar pentru a marca această ocazie cu totul specială, au lansat un ceas de buzunar cu valențe moderne, dar care evocă spiritul și istoria companiei. Cu o carcasă din aur alb, cu diametrul de 50 milimetri, ceasul beneficiază de un mecanism automatic, pentru a cărui încărcare cei de la Piaget oferă și un micro-rotor. Ediția este limitată la 26 de piese, prețul unui exemplar fiind de aproximativ 68.000 de euro.
Longines și Omega lansează în continuare ceasuri de buzunar
Omega Olympic Pocket Watch 1932 Rattrapante Chronograph este disponibil în trei versiuni din metal – aur alb, aur roșu și aur galben, de 18 carate. O reiterare a legendarului model din 1932, noua serie deține câte 100 de piese în ediție limitată pentru fiecare tip de aur folosit la crearea carcasei. La data lansării, în 2014, prețul de catalog atingea 109.000 de dolari, însă fiind vorba despre un ceas de colecție, acesta are toate șansele să crească în timp.
Nici cei de la Longines nu renunță la tradiție, modelul The Longines RailRoad Pocket Watch fiind de o eleganță clasică desăvârșită. Ceasul este disponibil în prezent și pe site-ul oficial al companiei elvețiene al cărei logo este clepsidra înaripată, pentru doar 3.000 de franci elvețieni, fiind ideal pentru a pune bazele unei colecții de ceasuri de buzunar, similară ca statut, pentru proprietar, cu colecționarea de mașini clasice.
Text: Andrei Dimulescu