Trenduri în industria orologeră 2024

Adio „ice blue”, hello Chocolate, Coffee, Mahogany, Tobacco, Chestnut, Mocha sau Cappuccino

Scris de Alexandra Popescu
Publicat la data de: 25-01-2024

în: Jewels & WatchesWatches

Trenduri 2024

Odată cu sfârșitul anului, este timpul să ne uităm înapoi la unele dintre lucrurile remarcabile care s-au întâmplat în 2023. În plus, este distractiv să așteptăm cu nerăbdare anul care urmează. Unul dintre subiectele recurente de conversație este culoarea cadranului anului. Fără îndoială, culoarea cadranului din 2023 a fost „albastru ca gheața”. Dar cum rămâne cu culoarea aleasă pentru anul viitor? Majoritatea experților cred că va fi un an glorios al cadranelor maro închis. Dar în buna tradiție a ceasornicăriei veritabile (sau poate doar un artificiu de marketing), nu numiți niciodată un cadran „maro”. Țineți ochii deschiși pentru cadranele de ciocolată, cafea, mahon, tutun, castane și moka în 2024.

Trenduri 2024

În cuvintele faimoasei Coco Chanel, „Cea mai bună culoare din lume este cea cu care îți stă bine”. În timp ce o industrie ar putea încerca să influențeze culorile către care gravităm cu ofertele sale, alegerea finală este întotdeauna foarte personală. Atât în ​​ceea ce privește simplele preferințe, cât și ceea ce se referă la tendințele necesare, probabil că industria nu ne influențează atât de mult. De aceea, în general, experții nu iau prea în serios culoarea anului. Acestea fiind spuse, în calitate de pasionați de design, tuturor ne place impactul culorilor asupra unui design. Așa că, acest articol este o privire relaxată în urmă asupra culorii fetiș a anului 2023 şi o predicţie pentru cromatica orologeră a anului 2024.

Trenduri 2024

Verdele din 2022 nu a mai fost „ice blue” în 2023

Dar este culoarea pe care mărcile de ceasuri au folosit-o mult pentru cadranele lor în 2023, după obsesia după verde din 2022. Numiți-o albastru ca gheața, albastru de vară sau pur și simplu albastru deschis; culoarea a fost greu de ratat în 2023. Indiferent unde ați privit anul trecut, mărcile mici și mari au lansat unul sau mai multe ceasuri cu cadrane frumoase de culoare albastru-gheață.

Asociațiile imediate sunt, destul de amuzant, mai mult cu situații calde, de vară, mai degrabă decât ar presupune numele „înghețat”. Chiar dacă finisajul cadranului este cu adevărat rece, tonul culorii aduce în minte piscinele și plajele însorite. Și mai mult, deoarece este o culoare mai strălucitoare, pare mai probabil să devină o tendință atemporală, care va reveni frecvent pe cadranele pieselor interesante.

Trenduri 2024

O avalanșă de cadrane „ice blue”

Deci, care sunt unele dintre cele mai remarcabile cadrane albastre ca gheața? Să trecem în revistă câteva dintre lansările pe care le-am văzut în 2023. Una dintre tendințe a fost că multe site-uri orologere dedicate, precum și publicații de profil, au realizat colaborări cu firme de ceasuri și au scos modele cu culoarea la modă în 2023. Time & Tide, Monochrome sau cei de la Fratello Watches sunt vinovați de aceste acuzații. Prima dintre cele două piese de colaborare care merită amintită este un joint venture Fratello cu Aquastar, o piesă care a prezentat un cadran frumos albastru ca gheața și a devenit rapid favoritul fanilor. A doua alegere imediată ar fi noul Rolex Cosmograph Daytona de platină. Ceasul are acum un spate transparent și mecanism și design actualizate. Dar încă are acel cadran frumos albastru deschis, care a fost mult timp asociat cu modelele Rolex din platină.

Un alt exemplu grozav este duoul de modele Zenith Defy Skyline, în carcase de 36 mm și 41 mm, care au apărut în iunie a acestui an. Omega și-a lansat, de asemenea, seria de ediții Summer Blue pentru cea de-a 75-a aniversare a liniei Seamaster. Printre acestea se numără trei modele Aqua Terra cu cadrane extrem de frumoase, de culoare albastru deschis.

Trenduri 2024

Lista continuă cu Cronograful Norqain Freedom 60, cu un cadran panda frumos, cu albastru și negru. Și toată lumea apoi s-a îndrăgostit de Tissot PRX Powermatic 80 cu cadran albastru ca gheața. După ce l-am văzut la încheietura mâinii unei prietene, am adăugat și un model PRX la lista mea de dorințe.

La începutul lunii decembrie, Seiko a adăugat la colecția sa Seiko Prospex Speedtimer SSC937. Bell & Ross a adăugat BR 05 GMT Sky Blue la gama sa, iar un ultim exemplu pe care vrem să-l menționăm este Seiko Prospex Save the Ocean Limited Edition SPB385, care are un cadran albastru care pare cu adevărat înghețat. Aceasta este doar o mică selecție a cadranului albastru-gheață pe care le-am văzut, dar probabil edificatoare de ce aceasta a fost culoarea anului.

Trenduri 2024

Fenomenul fumé

Un alt fenomen pe care nu putem să îl ignorăm sunt cadranele fumé. Probabil că fumé a fost noul verde pentru cadranele ceasurilor din acest an. Deși părerea generală este că aceste cadrane albastru ca gheața ocupă acel loc, nu se poate nega că aceste cadrane fumé, dégradé sau în stil vignette au fost la modă în 2023. Pe măsură ce lunile au trecut, am primit mai multe confirmări că mărcile de ceasuri erau toate fascinate de cadrane fumurii anul acesta. Oare tendința se va păstra și pentru 2024?

Trenduri 2024

Culoarea cadranului pentru 2024 este maro închis

Acest lucru ne aduce la culoarea anului viitor și nu va fi surprinzător, deoarece am văzut deja câteva exemple. Dar putem spune că așteptăm cu nerăbdare să vedem mai multe cadrane de ceas maro închis în anul care vine. Există totuși o problemă: maroul a părut întotdeauna tabu pentru multe mărci de ceasuri. Ei bine, nu neapărat culoarea, ci cuvântul „maro” în sine. De aceea, vedem adesea termeni precum ciocolată, cafea, mahon, tutun, castan, hickory sau moka. Deși toate acestea sunt nuanțe de maro, în esență, sunt cadrane maro închis.

Împreună cu Fortis, tot cei de la Fratello Watches au prezentat noul Fratello × Fortis Flieger F-43 Bicompax Umber Brown Capsule Edition. Nu numai că au eliberat un cadran maro, dar au folosit și „umbra” pentru a descrie nuanța de maro. Cadranul maro închis are puterea imediată de a adăuga rafinament și profunzime. Este o culoare elegantă, care funcționează bine cu tonurile de galben și roz-auriu, așa că mărcile de ultimă generație le combină adesea pentru rezultate uimitoare. Laurent Ferrier Grand Sport Tourbillon Golden Brown este un exemplu fantastic.

Dar am mai văzut câteva lansări uimitoare cu cadrane maro de la diferite mărci. De menționat sunt King Seiko SPB365, Baltic Aquascaphe Bronze Marron, Tudor Royal în două tonuri cu cadran maro-ciocolat, Serica 8315-2 GMT și Frederique Constant Highlife Worldtimer Manufacture, care a sărbătorit cea de-a 35-a aniversare a mărcii. În cele din urmă, un câștigător a fost și trioul de modele Nomos Club Sport Neomatik 39 „Indian Summer”. Versiunea cu cadranul frumos Tabac maro închis este exemplul ideal pentru această culoare.

Trenduri 2024

Dark Brown are potențial

După cum puteți vedea, mărcile au lansat deja destul de multe ceasuri cu cadran maro închis în 2023. Din anumite motive, totuși, nu este o culoare standard, ceea ce este oarecum surprinzător. Cu toții cunoaștem și iubim cadranele tropicale maro. Modelele Panerai cu cadran cafea-maro au farmec și stil desăvârșit. Mai multe dovezi că maroul are potențial a venit cu cadoul de despărțire al CEO-ului Audemars Piguet, François-Henry Bennahmias, pe care l-a creat împreună cu popularul rapper Travis Scott, ediția limitată „Cactus Jack”, cu calendar perpetuu de la Royal Oak.

Pe lângă performanța integrării graficii semnăturii Cactus Jack, estetica generală maro a modelului „Cactus Jack” ajurat Royal Oak Perpetual Calendar arată uimitor și demonstrează perfect că maroul funcționează dincolo de cadrane.

Ultimul exemplu notabil este Vacheron Constantin Overseas 4500V, cu cadranul maro închis. Da, Overseas 4500V este un exemplu perfect de ceas, pe care îl vedem adesea cu un cadran negru, albastru sau alb. Desigur, această paletă obișnuită de culori funcționează bine pentru colecția Overseas.

Trenduri 2024

Dar puterile transformatoare ale cadranului maro arată de ce această culoare ar trebui să facă parte din acea paletă standard. De aceea, aș susține că primul pas este acela de a face maro închis culoarea cadranului anului 2024. Curând după aceea, cadranele maro ar trebui să devină parte din paleta standard de culori a cadranului oricărei mărci. Fie că le numim ciocolată, cafea, mahon, tutun, castan, moka sau cappuccino, cadranele maro închis sunt aici pentru a rămâne. Cel puțin la anul.

Pantone a ales altă culoare pentru 2024. Este vorba de verde smarald. Pun pariu pe un cappuccino că vor exista multe ceasuri cu această culoare, dar fiind faptul că nu toate lumea are în preferințe maroul deschis, care a a mai fost la modă și prin 2008, Zenith fiind pe atunci un promotor puternic. Fie ca nuanța și culoarea cea mai dorită să câștige în materie de vânzări!