Cărți, Dulciuri și Flori – „Create Beauty Retreat” – Simplitate, Eleganță și Grație

Interviu cu Ioana Uretu – „Lasă-ți sufletul să înflorească!”

Scris de Andrei Dimulescu
Publicat la data de: 03-08-2021

în: Lifestyle

Dulciuri și Flori

„Cărți, Dulciuri și Flori” este o adevărată filozofie de viață, mult mai mult decât un magazin online, cum poate părea la prima vedere. La 24 de ani, Ioana părăsește mediul corporate și dă o șansă instinctului creativ. A crescut înconjurată de flori în grădini bogate, de iubire și încredere, iar tot ceea ce face vine din interior.

Ioana Uretu
Ioana Uretu

În 2013, preia primele comenzi, pachete cadou „Cărți, Dulciuri și Flori”, iar în câteva luni, conceptul unic în România ajunge în paginile revistelor, apoi la TV și în campanii de advertising. Povestea îi fascinează și motivează pe oameni, iar asta îi dă și mai multă încredere să meargă mai departe.

Din 2017 până în prezent, deschide atelierul „Cărți, Dulciuri și Flori”, ține cursurile de „Design Floral” la DallesGO, organizează primele workshop-uri florale în atelier, dar și primul „retreat” floral internațional, pe Coasta de Azur. Continuă să studieze arta florilor și a deserturilor, iar câteva dintre certificările care au ajutat-o să se dezvolte sunt cursuri private cu unii dintre cei mai renumiți designeri florali din lume (Kiana Underwood, Ariella Chezar). Ioana Uretu ne-a acordat un interviu extrem de interesant despre noua filozofie a „retreat”-urilor și despre conceptul „Create Beauty”. 

Ce fel de copil ai fost? Ce visai să ajungi când vei fi mare?
Copilăria este una, a ta, personală, întreagă, complexă. Povestea? Cu ea venim, o trăim, o modelăm. De aici se scrie viața noastră, cu bune sau mai puțin bune.

Am fost un copil ușor timid, respectuos și conștiincios, dar cu un „drive” interior de a „zbura deasupra norilor”, cât mai „wild”, cât mai sus. Voiam să copiez modelul bunicului meu, acela de a conduce o echipă întreagă de oameni, să-i ghidez și să îi instruiesc.

Ioana Uretu

Cine este Ioana Uretu?
Un melanj creativ. Prietenoasă și loială, pasionată, optimistă, responsabilă. Ușor încăpățânată uneori, foarte ambițioasă și extrem de hotărâtă. 

Sunt ghidată de cuvântul „iubesc”. Pentru că „iubesc” face parte din mine, din modul în care creez și din harul pe care cineva de acolo, de sus, mi l-a dăruit: să creez frumusețe prin meseria mea! 

De ce antreprenor?
Antreprenor pentru că sunt un lider. Încă de mică am avut acest „spirit”, fiind copilul acela din grupul de joacă care se impunea într-un mod plăcut, dar în același timp ușor autoritar, impunându-și punctul de vedere și luând decizii. Eram „șeful de echipă”! 

Antreprenor pentru că m-am născut cu abilitatea de a conduce, de a instrui și a-mi pune amprenta pe ceva, făcând din orice un lucru pe cât se poate de semnificativ.

Ioana Uretu

Cu toții iubim cărțile, dulciurile și florile – cum s-a născut pasiunea ta pentru elementele care îți definesc business-ul?
Pentru a ne lua „mica doză de fericire”, este suficient să observăm întâmplările mărunte care ne fac să zâmbim şi ne aduc, fie şi preţ de numai câteva secunde, un sentiment plăcut. Deşi nu întotdeauna le conştientizăm, aceste lucruri mărunte, accesibile tuturor, contribuie într-o mare măsură la starea noastră de fericire. Acesta este motivul pentru care am ales un business aliniat la cele trei elemente ale existenței noastre: trup-minte-suflet, echivalentul „Cărți, Dulciuri și Flori”. Un concept de cadou, simplu și delicat.

Prin urmare, și cadourile sunt concepute diferit, în funcție de personalitate, trăsăturile de caracter, domeniu de activitate, hobby-uri, fiind destinate atât doamnelor, cât și domnilor.

Ce înseamnă „Create Beauty”?
„Create Beauty” este un mod și un stil de viață, este de fapt un tipar care se identifică cu verbul „a fi”. „Create Beauty” vorbește despre tine și ritualurile tale, despre modul în care vorbești, despre cum te îmbraci, despre arta de a decora, despre modul în care îți acorzi timp pentru tine însăți. Să simți, să exprimi, să instruiești! Să călătorești! Să inspiri!

„Create Beauty” este o stare de spirit. O decizie. Voință. Voce interioară. Pasiune. Deschidere către artă, liniște, armonie, frumos. Frumusețea depinde de noi, iar tot noi suntem răspunzători pentru reușita demersului nostru: aceea de a ne face viața mai frumoasă! 

Create Beauty

Activitatea ta este vizibilă mai ales prin intermediul „retreat”-urilor pe care le organizezi. Ne poți spune mai multe?
Am început o serie de „retreat”-uri în jurul lumii, în locații absolut superbe, cu povești impresionante, în care toate simțurile se adună laolaltă. Participanții sunt iubitori de frumos, de aici și conceptul de „Create Beauty Retreat”. Universul în care participanții (domni și doamne) intră este încântător, cu „note” variate, care diferențiază zile, momente, trăiri.

Ai mai organizat un „retreat & masterclass” în Franța. Pe când următorul sau următoarele?
Următorul este stabilit pentru luna octombrie a acestui an. Am ales tot Franța, în Provence, într-un castel luxuriant din Grasse, capitala mondială a parfumurilor – Château Saint Georges.

Este un „escape” de trei-patru zile, dedicate frumosului și experiențelor locale: „wine tasting, French food, private perfume workshop”, vizite „in the lands of olive trees”, „styling table & flower workshop” cu Ioana Uretu, „gala dinner with a private chef”, live music and cocktails.

Castelul a aparținut marelui parfumier Léon Chiris, a fost construit în cea de-a doua parte a secolului al XIX-lea și era locul de întâlnire al marilor personalități de la acea vreme, precum regina Victoria a Angliei. În prezent este o locație impresionantă, plină de istorie, șarm, un tărâm de vis, perfect pentru un „retreat” plin de experiențe ce pot fi transformate în amintiri olfactive, senzoriale. 

Dacă vorbim despre anul 2022, vă pot spune atât: „Create Beauty Retreat” în Toscana, Italia. O altă experiență în care îmbinăm armonios toate cele cinci simțuri alături de flori și alte câteva experiențe frumoase: „wine tasting, demo cooking, dinner with flowers and so on”.

Create Beauty

Ne poți creiona un portret al clientului „Create Beauty Retreat”?
Cu siguranță este un iubitor de frumos și deschis către experiențe unice, în locuri exclusiviste. Un iubitor de artă, de culturi diferite. Un tipar care se identifică cu valorile mele, care se bucură de momentul prezent, de un timp de calitate. Un personaj al unui tablou în care frumusețea este o artă și se lasă ghidat pentru a o duce chiar la rangul de știință. Frumusețea se învață!

„Create Beauty” sună deja precum o mantra. Cum s-ar putea ea descrie în trei cuvinte?
Simplitate, Eleganță și Grație.

Care au fost cele mai dificile momente de până acum? Dar cele mai frumoase?
Provocările sunt cele legate de incertitudinea economică, având în vedere criza provocată de pandemia COVID-19. Însă, trebuie privită ca o oportunitate de evoluție și mereu găsite soluții. În domeniul în care activez, adăugarea digitalizării în procesul de vânzare (mediul online) a fost o ancoră puternică de menținere a business-ului.

Faptul că am o echipă care mă completează mă face să devin și mai bună, și mai creativă și mă obligă să cresc încontinuu, astfel încât să le fiu un exemplu, să îi inspir și să ne susținem reciproc. Cu alte cuvinte, viața mea înseamnă o echipă întreagă de oameni care mă ajută să văd ce e frumos, să experimentez absolut tot ce se poate într-o singură zi. Să creez și să ofer.

Cum rămâi în armonie cu tine însăți?
Cu momentele mele de introspecție zilnică, de meditație. Suntem ceea ce creăm, suntem ceea ce transmitem. Atât timp cât reușim să „împrăștiem” cu bine în jurul nostru, la un moment dat ne vom transforma exact în ceea ce ne dorim. Avem nevoie de trăiri, de vibrații și sentimente, de interacțiune, de dragoste. De SENS.

Care este definiția ta pentru lux?
Luxul este interconectat cu subiectivismul uman, al necesității fiecăruia dintre noi și al standardelor pe care le avem sau ni le setăm. Luxul se poate rezuma la produse, servicii sau alte bunuri materiale, dar luxul suprem pentru mine se raportează la oameni, la atitudini, la munca asiduă de a fi în armonie cu mine însămi. Cred că luxul suprem este acela de a fi un bun companion pentru noi înșine!

www.cartidulciurisiflori.ro

Create Beauty