Antigua & Barbuda – două insule, un singur Paradis

Scris de Ozana Mazilu
Publicat la data de: 09-08-2019

în: Travel

Antigua și Barbuda: două insule, un Paradis, o multitudine de experiențe incredibile. O destinație turistică inedită, accesibilă prin zboruri directe din Marea Britanie, SUA și Canada, localizată în estul Mării Caraibilor, la limita cu Oceanul Atlantic. Descoperită de Cristofor Columb în 1493, Antigua este colonizată de englezi începând din 1632 și cedată oficial de Spania Angliei în 1667. Trei secole mai târziu, devine teritoriu autonom al Uniunii Indiilor de Vest, stat asociat cu Regatul Unit. Antigua și Barbuda își proclamă, la 1 noiembrie 1981, independența în cadrul Commonwealth-ului.

În ceea ce privește relieful insulelor, acesta este alcătuit, în principal, din roci sedimentare, apărând și corali. În unele zone mai înalte, care sunt de obicei mai rare, se găsesc roci eruptive sau vulcanice. De asemenea, insulele sunt scăldate de Marea Caraibilor, ce le oferă acestora 153 de kilometri de coastă. Clima este tropical-maritimă, având mici variații de temperatură. Cele mai reci luni sunt ianuarie și februarie, când temperaturile sunt cuprinse, de regulă, între 22 și 27 de grade. În schimb, în lunile iulie și august, temperaturile ajung la 30 de grade Celsius.

Turismul reprezintă economia acestui stat. O mare parte dintre turiști, anume o treime, vin din SUA. Există exact 365 de plaje, adică câte una pentru fiecare zi a anului. Insulele conțin recifuri de corali și vase scufundate, făcând scufundările o experiență deosebită. Interesante de văzut sunt orașele St. John’s și Codrington. Cea mai indicată perioadă pentru a vizita insulele Antigua și Barbuda începe odată cu sezonul rece și uscat, de la jumătatea lui decembrie până la jumătatea lui aprilie.

În ceea ce privește activitățile sportive, cricket-ul este sportul național în Antigua, iar această națiune mică a produs mai mulți jucători celebri în întreaga lume. Fanilor acestui sport nu le vor lipsi, cu siguranță, discuțiile cu localnicii pe această temă.

În Antigua și Barbuda vă puteți delecta cu preparatele tradiționale „fungie” (pronunțat „foon-gee”) și „pepper pot”. Fungie este un preparat foarte asemănător cu polenta italiană, făcut, în principal, din făină de porumb, iar pepper pot este o tocană picantă, din carne tocată sau pește și legume. Alte feluri de mâncare locale sunt Ducana, orezul condimentat, homarul, însă diferitele restaurante din insule oferă atât mâncăruri locale, cât și internaționale.

Cu plajele sale superbe, apele cristaline și clima tropicală, Caraibe nu este văzută neapărat ca o destinație de aventură. La urma urmei, cei mai mulți oameni care vizitează regiunea sunt mai interesați să stea la plajă, în timp ce savurează o băutură rece, decât să facă un traseu montan. Dar în Antigua și Barbuda, aventura este peste tot – dacă sunteți dispuși să o căutați. Astfel, insulele sunt perfecte pentru snorkeling și scuba diving. Cu acces atât la Marea Caraibilor, cât și la Oceanul Atlantic, există o serie de recifuri de corali ușor accesibile, unde turiștii pot admira mii de creaturi marine deosebite și spectaculoase. Cades Reef este extrem de popular, deoarece se întinde pe o lungime de câțiva kilometri și atinge o adâncime accesibilă, chiar și pentru scafandrii începători. Alte sporturi nautice de care vă puteți bucura aici sunt caiacul și placa cu vâsle, ce oferă oportunitatea de a descoperi ecosistemul unic al insulelor. De asemenea, pentru o experiență cu adevărat memorabilă, puteți înota cu pisicile de mare, niște creaturi sociabile, jucăușe, pe care le puteți și hrăni.

Mai mult, aveți ocazia de a escalada cel mai înalt munte din Antigua, Muntele Obama, denumit astfel în semn de omagiu adus fostului președinte american. Și, cu toate că nu este un traseu foarte ușor, odată ce ați ajuns în vârf, priveliștea vă va tăia respirația. Iar dacă doriți puțină adrenalină, ați putea încerca o tură cu tiroliana, cu cei de la Antigua Rainforest Company, pentru a vă afunda în peisajul tropical al insulei.

Iar după ce ați încheiat aventurile insulare, de ce să nu vă bucurați și de niște clipe de relaxare, într-un resort de lux? Sandals Grande Antigua este un complex all-inclusive, care oferă camere spațioase și confortabile, specialități culinare rafinate și sortimente de băuturi excelente, iar serviciile și facilitățile puse la dispoziție satisfac și cele mai exigente gusturi.