9 rase de câini statement

Scris de Ruxandra Tudor
Publicat la data de: 08-08-2019

în: Lifestyle

Suntem obișnuiți să privim câinii ca pe niște companioni superbi în special datorită temperamentului lor. Dacă adăugăm capacitatea de a iubi necondiționat, avem rețeta perfectă pentru o relație care va aduce multă bucurie de ambele părți. Însă există rase care, odată ce ne captează atenția, devin adevărate investiții în valoare de mii de dolari (dar când iubești câinii, acestea sunt doar detalii, nu-i așa?)

Iată un top 9 al celor mai interesante rase de câini din lume, la ora actuală. Desigur, prețul unui exemplar este în directă corelație cu pedigree-ul acestuia care îi dovedește originile sănătoase și autentice. Enjoy!


Câinele lup cehoslovac sau Vlčák/Vlčiak

Este o rasă relativ nouă, născută în urma unui experiment genealogic realizat în Cehoslovacia, în anul 1955. Inițial, s-au încrucișat exemplare de Ciobănesc German cu lupi. Se căuta obținerea unei rase noi care să moștenească temperamentul, mentalitatea de haită și abilitățile de antrenament ale Ciobănescului German cu elemente de rezistență fizică tipice lupului. Rasa urma să fie una utilitară, pusă în serviciul patrulei de frontieră. Ulterior, Vlčiak s-a dovedit apt să participe inclusiv la acțiuni de căutare și salvare, urmărire sau probe de agilitate. Sună interesant și prețul unui exemplar:în jur de 1.500 de dolari.


Saluki

Este câinele din mitologia egipteană, o ființă fascinantă care a stat cu loialitate alături de marii faraoni ai Egiptului. Saluki face parte din familia ogarilor, deci are nevoie de multă mișcare în aer liber pentru a-și consuma energia. Are un temperament independent și orgolios, pe care îl putem cizela cu multă răbdare și blândețe. Este un câine iubitor dar care are nevoie să îi fie respectată personalitatea aparte. Nu se va comporta niciodată ca un clown, însă ne cucerește cu eleganța și inteligența sa. Un exemplar reușit costă în jur de 2.500 de dolari.


Inca Orchid

Inca Orchid sau câinele fără păr peruan își are originile în cultura peruană pre-incașă și era o rasă foarte apreciată de vechii regi incași. Primul lucru care frapează este lipsa blănii și aspectul extraordinar de ciudat, care te face fie să adori fie să închizi cu groază ochii. Pielea sa seamănă cu cea a elefanților iar nuanța gri îl face extraordinar de special inclusiv în arenele marilor competiții chinologice. Inca Orchid costă aproximativ 3000 de dolari, însă iubitorii rasei susțin că își merită prețul.


Azawakh

Este una dintre puținele rase de origine africană care au ajuns să aibă succes în Canada și Statele Unite ale Americii. Ochii săi migdalați, silueta fină și mișcările feline îi conferă un aspect rafinat și o eleganță aparte. Cele mai întâlnite culori sunt nisipiu sau maro, iar temperamentul este unul vesel, energic, plin de entuziasm ori de câte ori i se permite să alerge liber. Va trage atenția tuturor, însă dă dovadă de multă loialitate față de stăpânul său. Acesta va fi nevoit să investească cel puțin 3000 de dolari pentru un exemplar de Azawakh.


Akita

Devenit celebru după ce a “jucat” în Hachi, A Dog’s Tale, Akita a ajuns una dintre cele mai dorite rase de câini pentru connaisseuri. Este un câine de talie mare, ale cărui origini se nasc în nordul Japoniei. De altfel, există două varietăți de Akita. “Akita ken” este rasa originală din Japonia, în timp ce “Akita Inu” este linia dezvoltată în America și care aduce o mai mare varietate de culori. Rasa are un temperament special. Sunt câini foarte serioși, loiali de obicei unui singur membru al familiei, dar pașnic cu toți ceilalți. Prețul unui exemplar de calitate este de aproximativ 4,500 de dolari.


Ogarul Faraonului sau Pharaoh Hound

Cu o istorie de aproape 5000 ani, este una dintre cele mai vechi rase de câini domestici. În anul 1950, profesorul W. B. Emery a descoperit rămășițele unui ogar de vânătoare în mormântul Reginei Her-Neith din Saqqara. Se pare că sunt atât de atașați de stăpânii lor încât faraonii își doreau compania lor și după viață. Inițial, erau folosiți la vânătoarea de iepuri, însă azi sunt apreciați pentru aspectul lor nobil, inteligența remarcabilă și abilitățile atletice. Unele expemplare pot ajunge la prețul de 6.500 de dolari!


Mastiff Tibetan

Este o rasă antică, despre care se crede că datează de peste 3.000 de ani. Era folosit pe post de câine de pază și apărare atât de oameni, în gospodării, cât și de călugării din mănăstirile tibetane. Apare în consemnările lui Marco Polo, care spunea despre Mastiff că este “înalt ca un măgar și cu o voce de leu”. Mastiff-ul poate ajunge la peste 70 de kilograme iar blana sa seamănă cu coama unui leu. Nu este un câine ușor de întreținut, iar prețul exemplarelor valoroase pornește de la 7.000 de dolari!


Samoyed

Vine din ținutul aspru al Siberiei unde popoarele nomade îl foloseau pentru a ține sub control turmele de animale. Plin de energie și forță, este un câine puternic, echilibrat care poate să treacă de la starea de atenție de care este nevoie atunci când are o sarcină de îndeplinit la cea de companion jucăuș când i se permite. Va avea nevoie de plimbări lungi în natură sau de o curte generoasă pentru a fi cu adevărat fericit. Unele exemplare de expoziție ajung la prețul de 10.000 de dolari.


Löwchen sau “micul leu”

Este o rasă destul de puțin cunoscută la noi. De origine mediteraneană, Löwchen sau “micul leu” apare menționat încă din scrieri care datează din secolul al XV-lea. Numele său vine de la tunsoarea specifică și de la aspectul “fioros” pe care îl dă blana tunsă ca o coamă de leu. Este extraordinar de prietenos cu familia, mereu pus pe joacă și afectuos, însă circumspect cu necunoscuții. Are nevoie de ședințe de înfrumusețare dese pentru a-și menține aspectul elegant de bijuterie. Din păcate, nu mai sunt multe exemplare din rasă, ceea ce le crește prețul. Un exemplar certificat cu pedigree poate să coste și 10.000 de dolari!