Vreau să cresc sănătos

Scris de Alexandra Popescu
Publicat la data de: 10-07-2023

în: Beauty

ASNAF

Într-o lume în care tehnologia ne-a acaparat și ne-a făcut să devenim mai sedentari, obezitatea a ajuns să fie una din marile probleme ale vremurilor noastre, care afectează milioane de adulți, dar și copii. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel global sunt peste 50 de milioane de copii care suferă de această boală. Pentru a veni în ajutorul copiilor care se confruntă cu astfel de probleme, Alexander Florescu a dezvoltat proiectul „Vreau să cresc sănătos”, prin intermediul căruia își propune să combată obezitatea infantilă și totodată să tragă un semnal de alarmă cu privire la riscurile asociate ale acestei afecțiuni asupra sănătății copiilor, dar și a efectelor pe termen lung pe care le atrage după sine această boală.

Obezitatea infantilă este una dintre cele mai grave provocări cu privire la sănătatea publică din secolul nostru, fiind catalogată ca o boală de nivel pandemic. Aceasta afectează persoanele încă din copilărie și poate avea un impact major asupra dezvoltării și a întregului lor parcurs în viață. Așa cum adulții cu probleme de greutate se confruntă cu respingerea celor din jur, la fel și copiii supraponderali sunt discriminați, iar efectele pot fi catastrofale pentru dezvoltarea fizică și psihologică armonioasă a acestora. Mai mult decât atât, obezitatea în copilărie sau adolescență presupune numeroase riscuri asupra sănătății și calității vieții, probleme cardiovasculare, hipertensiune, probleme ortopedice, diferite tipuri de cancer, probleme respiratorii, lipsa încrederii în sine, izolare socială, scăderea performanțelor școlare.

ASNAF

Studiile arată că 10% dintre fetele care suferă de obezitate fac, la un moment dat, un episod depresiv, iar băieții se îndreaptă către consumul de alcool și substanțe interzise.

România se află pe primele locuri în Europa în ce privește numărul copiilor care suferă de această boală. Astfel, unu din patru copii are probleme de greutate și unu din zece suferă de obezitate, iar numărul lor este în creștere. Însă, prevenirea obezității infantile poate avea rate de succes de peste 80%, oferind șanse mai bune pentru reducerea complicațiilor pe termen lung.

Pentru a ajuta la preîntâmpinarea problemelor cauzate de această boală, Alexander Florescu a inițiat proiectul „Vreau să cresc sănătos”, prin care își propune să diminueze problema obezității infantile și să combată principalii factori de risc, precum lipsa echilibrului emoțional, lipsa activității fizice sau alimentația nesănătoasă, prin intermediul unui program educativ care promovează un stil de viață sănătos atât pentru copii, cât și pentru părinți.

Astfel, în cadrul Academiei de Sport și Nutriție „Alexander Florescu” (ASNAF), copiii care participă la proiectul „Vreau să cresc sănătos” vor beneficia de un consult medical de specialitate pentru o evaluare a stării de sănătate. După aceea, alături de Alexander Florescu, un antrenor cu rezultate excepționale, dar și alături de antrenorii de la Futura Gym, de nutriționiști, medici și psihologi, cei mici vor avea parte de programe de antrenament coroborate cu programe personalizate de nutriție.

Și pentru că alimentația sănătoasă presupune consumul unei varietăți de alimente nutritive, copiii vor primi mesele de prânz și cină pregătite special pentru ei din ingrediente de calitate. Un alt aspect extrem de important este faptul că, pe tot parcursul programului, copiii vor beneficia și de asistență psihologică, care îi va ajuta să își restabilească echilibrul emoțional.

ASNAF

Practic, proiectul „Vreau să cresc sănătos” pune la dispoziția participanților un program complex, derulat pe parcursul a trei luni, care include teste de efort pentru copii, evaluare și sprijin psihologic, evaluări nutriționale, urmate de antrenamente personalizate. De asemenea, părinții vor participa la workshopuri de gastronomie și nutriție care îi vor ajuta să le ofere copiilor sprijinul necesar pentru o dezvoltare sănătoasă și armonioasă.

Mai multe informații puteți găsi pe www.asnaf.ro.