Chirurgia refractivă reprezintă o metodă modernă prin care sunt corectate vicii de vedere precum miopia, hipermetropia sau astigmatismul. Cu ajutorul chirurgiei refractive este eliminată dependenţa pacientului de ochelari sau lentile de contact. Deficienţele de vedere pot fi corectate fie prin remodelarea corneei cu ajutorul laserului, fie prin înlocuirea cristalinului natural cu un cristalin artificial.
Dacă vă doriți să nu mai purtați ochelari, este necesar ca, pe lângă examenul de specialitate menționat, medicul oftalmolog să fie informat cu privire la stilul de viaţă şi necesităţile dumneavoastră vizuale, pentru a determina procedura cea mai potrivită de tratament. Chirurgia refractivă laser a corneei este o metodă rapidă și eficientă de a elimina viciile de refracție și de a oferi independență de ochelari. Se adresează, de regulă, persoanelor care au peste 22 – 23 de ani, la care există dovezi ale stagnării evoluţiei dioptriilor în ultimele 12 – 18 luni premergătoare operaţiei, fără afecțiuni sistemice care să modifice capacitatea de vindecare a organismului. Aspectele legate de indicații și contraindicații sunt trecute în revistă de către chirurgul refractiv.
Metropolitan Hospital dispune de cea mai puternică platformă diagnostică pentru chirurgia refractivă, care include aparatură de ultimă generație ce funcționează sinergic și este capabilă să calculeze cu precizie maximă parametrii utili operației, dar și să identifice cu acuratețe cazurile „la risc”, pentru care intervenția nu poate asigura un rezultat stabil pe termen lung sau la care complicațiile postoperatorii sunt mult prea predictibile. Acest aspect, al alegerii corecte a candidatului pentru chirurgia laser, este extrem de important deoarece aceste operații se adresează unor oameni sănătoși care, evident, nu doresc să se expună unor riscuri majore. Rolul medicului oftalmolog și al tehnologiei pe care o folosește este major în această etapă de selecție și decizie.
Cele mai importante etape ale chirurgiei refractive laser se realizează în cabinet, înaintea intervenției și sunt reprezentate de evaluarea atentă a pacientului, alegerea tehnicii operatorii după explicarea opțiunilor posibile (cu avantajele și dezavantajele fiecăreia) și generarea planului de tratament chirurgical. Etapa operatorie propriu-zisă este extrem de rapidă, între cinci și zece minute pentru fiecare ochi, se realizează sub anestezie topică și nu implică durere sau disconfort.
Principiul general al chirurgiei refractive laser îl reprezintă „sculptarea”/remodelarea corneei cu ajutorul laserului cu excimeri. Practic, pentru miopi – indivizii care folosesc lentile negative (subțiri în centru, groase în periferie) – se subțiază prin laser corneea centrală, realizând o lentilă negativă/divergentă adecvată din propria cornee. Similar, pentru hipermetropi – care folosesc lentile pozitive (groase în centru, subțiri în periferie) – se subțiază prin laser corneea periferică, generând astfel o bombare (îngroșare) a corneei centrale, optimă pentru corectarea vederii fără ochelari. Gradul de subțiere al țesutului cornean se calculează individual pentru fiecare pacient prin algoritmi sofisticați de care dispune platforma operatorie. Aparatura esențială a acestei chirurgii trebuie să cuprindă obligatoriu laserul cu excimeri, un dispozitiv complex prin care se face ablația corneei, mai pe înțeles „sculptarea” sau „șlefuirea” acestui țesut. Sistemele de laser cu excimeri sunt disponibile pe piață de aproape 20 de ani, iar Metropolitan Hospital dispune de ultima generație a acestor aparate de la cele mai importante companii din domeniu. Evident că aparatura modernă oferă protocoale mai eficiente și mai sigure de ablație a corneei, fiind mai bine adaptată diverselor situații anatomice posibile și asigurând astfel o precizie și predictibilitate superioară.
Există două mari tehnici chirurgicale laser pentru corecția viciilor de refracție: keratectomia fotorefractivă (PRK) și laser in situ keratomileusis (LASIK). Peste 90% dintre intervențiile de chirurgie refractivă pe care le practică Metropolitan Hospital sunt FemtoLASIK. Aceste tehnici laser, fie PRK, fie FemtoLASIK, se realizează în ambulatoriu, fără spitalizare. Recuperarea vizuală este mult mai lentă în cazul PRK, dar acesta rămâne o soluție viabilă pentru cazuri bine definite. Confortul și recuperarea funcțională sunt spectaculoase în cazul FemtoLASIK, pentru chirurg fiind o mare satisfacție să se confrunte cu „zâmbetul de a doua zi” al acestor pacienți care vin la controlul postoperator văzând bine și simțindu-se bine. Îngrijirea postoperatorie implică administrarea unor picături pentru o perioadă indicată de către medic și aplicarea unor norme elementare de igienă. Restricțiile postoperatorii sunt minore și se referă la reducerea riscurilor de contaminare cu diverși germeni sau la evitarea unor traumatisme oculare. Reintegrarea socio-profesională este imediată, de a doua zi, pentru pacienții operați prin metoda FemtoLASIK, pentru cei cu PRK, durerea, fotofobia și lăcrimarea prelungesc variabil durata de recuperare.
Rolul decisiv al medicului constă în a oferi un suport profesional optim prin prestația medicală, prin informațiile corecte și complete, prin gesturile chirurgicale acurate. Pacientul trebuie informat asupra tuturor elementelor care implică realizarea actului chirurgical și alegerea variantei de tratament potrivite, iar medicul curant îl poate încuraja în obținerea rezultatelor dorite, când condițiile de succes sunt întrunite, sau îl poate tempera când obiectivele sunt nerealiste.
Există un segment important de populație care poate beneficia cu succes de chirurgia refractivă laser. Acest lucru se poate stabili însă doar în urma unui consult oftalmologic refractiv adecvat, iar unul dintre centrele europene care oferă o platformă tehnologică completă extrem de modernă și o experiență chirurgicală importantă este Metropolitan Hospital.
Horia T. STANCA,
Medic primar oftalmolog
Doctor în Științe Medicale
Șef de Lucrări U.M.F. „Carol Davila” București
International Council of Ophthalmology (ICO) Fellow
American Academy of Ophthalmology (AAO) International Member
International Society of Refractive Surgery (ISRS) Member