Oana Rotariu și Dr. Felix Popescu

Povestea care transformă victima în Învingător

Scris de Ruxandra Tudor
Publicat la data de: 30-07-2019

în: Cover

Dr. Felix Popescu este unul dintre oamenii care au clădit un imperiu al performanței medicale și al speranței. O alăturare de termeni firească, însă în acest caz aparte, „speranța” a depășit cu mult granițele la care ne putem gândi când vorbim despre chirurgia plastică. Numele doctorului Felix Popescu este asociat cu imaginea multor vedete și persoane publice din România și nu numai. Însă ceea ce îl face cu totul special este implicarea sa fără drept de apel în reabilitarea victimelor de la Colectiv. Atunci când România înmărmurea în fața unei tragedii fără precedent, atunci când fiecare zi aducea noi și noi vești teribile, acest OM a dat dovadă de o solidaritate care ne face să avem încredere că valorile esențiale încă există. Felix Popescu a făcut minuni, s-a zbătut să găsească soluții când nimeni din branșă nu le găsea. Iar când Oana Rotariu, una dintre victimele incendiului de la Colectiv, a ieșit pe ușa cabinetului spunându-i „Trebuie neapărat să facem ceva…”, Felix Popescu a decis să o transforme din victimă în învingătoare. Titulatura completă a medicului este „Specialist in Plastic and Aesthetic Surgery and Reconstructive Micro Surgery”. Vă invităm să descoperiți ce înseamnă toate acestea în interviul acordat revistei noastre. Și, de asemenea, să citiți ce a însemnat pentru Oana această întâlnire care i-a schimbat pentru a doua oară destinul. Două povești diferite care, împreună, alcătuiesc o superbă lecție de viață.

Dr. Felix Popescu

Cum a pornit povestea clinicii dumneavoastră, de fapt?
Clinica este un vis frumos, un lucru pe care îl faci cu plăcere și în care rezultatele îți hrănesc motivația. Clinica nu e făcută doar din pereți sau paturi. După cum spune și vorba: „Nimic nu se va întâmpla până când nu îl vei visa mai întâi”, clinica a început prin a fi visul meu, apoi a ajuns spital pentru că s-a inspirat din visele celor care aveau nevoie de ea. Are poveste în spate, are dorință de reușită, are performanțe născute din ambiția de a ne autodepăși.

De ce ați ales chirurgia și nu altă latură a medicinei, poate mai comodă?
Chirurgia este un termen mai larg ce cuprinde mai multe ramuri. În general este partea activă – așa cum spuneam în congresul de la Malaga, FUE Europe, „în postura de chirurg, am încredere în mâinile mele”. Chirurgia te trimite direct în linia întâi, acolo unde deciziile tale devin radicale, iar responsabilitatea atinge cote maxime.

Este chirurgia estetică doar un moft sau poate influența real o viață?
Chirurgia plastică, în afara beneficiilor reconstructive, permite și îmbunătățirea aspectului, ce poate reda încrederea în sine sau chiar reintegrarea în societate. Deși pare ceva banal în a „completa” cu păr zonele depletate, acea completare poate efectiv schimba cursul unei vieți anoste, deprimate sau cu dificultăți în socializare. Am făcut, în premieră mondială, transplant capilar pe grefe de piele post arsuri severe (cazurile Colectiv, dar nu numai), iar succesul incredibil ne-a permis să definim pentru prima dată „chirurgia reconstructivă a părului”. Acum suntem invitați la toate congresele internaționale de profil pentru a împărtăși din experiența noastră.

De regulă, care este idealul pe care îl caută clienții?
Idealul… mă îndoiesc că există așa ceva, cel puțin din punct de vedere al aspectului. Psihologia pacientului nemulțumit de aspectul său este extrem de variabilă, însă urmează un oarecare tipar. Puțini înțeleg, chiar și dintre cititori, că imaginea pe care o percep în oglindă este în mare parte diferită de cum suntem văzuți din exterior. În general, când îți privești propriul chip, tinzi să observi defectele, defecte ce devin acei „pitici” care te vor deranja de fiecare dată când vei privi oglinda. Faza agravantă apare atunci când, inconștient sau conștient, te inhibi în societate, crezând că toți îți observă acele defecte.

Exceptând cazurile patologice, o persoană normală va fi privită din exterior ca un cumul de variabile, începând de la aspect până la comportament. Pacienții care ajung la medic au clar o problemă asemănătoare cu ce am expus mai devreme. Cheia apropierii de ideal este să ai răbdarea să asculți și să înțelegi, împreună cu pacientul, problema reală care îl deranjează. Și să îl implici în rezolvarea ei. Oamenii frumoși sunt încrezători, cu o reciprocă perfect adevărată – nu cred în standarde de frumusețe.

Ați colaborat cu multe persoane publice, care și-au schimbat nu doar înfățișarea, ci și felul în care se percep. Aparițiile publice pun presiune asupra oamenilor. Este implantul de păr o soluție pentru a te simți mai sigur pe tine?
Revenind pe piața noastră, suntem o clinică ce are standarde premium, am fost și suntem alegerea de primă intenție a pacienților ce își doresc o reușită sigură și un aspect pe măsură.

Indiferent de mediul din care vii, prezentator TV, designer vestimentar sau orice alt domeniu care te expune public, nu îți poți permite riscul unui eșec medical. O nereușită te poate afecta atât din punct de vedere profesional, cât și emoțional. În momentul de față, cam toți designerii români care au avut nevoie de recuperare capilară au apelat la serviciile noastre. Și aici îi menționez pe Cătălin Botezatu, Răzvan Ciobanu, Stephan Pelger sau Mihai Albu. Profit de ocazie și vă mai spun o premieră mondială, pentru că am acordul pacienților mei, care mi-au devenit amici. Suntem clinica în care s-au făcut intervenții de transplant de păr ambilor membri ai unei echipe de tenis ATP – Dominic Inglot (Anglia) și Florin Mergea (România). Pe lângă ei, au trecut pragul nostru Andrei Pavel și Adrian Ungur și am completat echipa românească de Cupă Davis… În iunie suntem invitați la congresul european de la Manchester să vorbim despre importanța transplantului de păr la sportivii de performanță.

Dacă e un moft? Nu este un moft. E o necesitate. Trebuie să te deranjeze destul de tare să iei decizia sau măcar să recunoști problema. Ați văzut multe reclame cu chelioși?…
Momentul Colectiv a fost unul de implicare, în care oamenii au simțit nevoia să schimbe destine atât de tulburător date peste cap de acea tragedie. Ce v-a motivat să vă implicați?

Colectiv… Colectiv e genul de moment în viața ta pentru care știi că te-ai pregătit de când exiști. Ajungi față în față cu acea provocare și afli că vei face tu ceea ce nu a mai făcut nimeni. Credeți-mă, am tremurat pentru reușită și a meritat fiecare secundă pe care le-am dăruit-o. Sunt milioane de oameni care trec prin viață fără să știe care a fost momentul lor. Pentru mine, a fost Colectiv și, recunosc, a fost copleșitor. Să nu credeți că a fost o decizie ușoară să mă implic în reabilitarea lor. Dar nu aveai cum să spui „nu”. Și mai știu că oricine ar fi fost în locul meu ar fi făcut același lucru.

Ați reușit, în cazul Oanei Rotariu, să obțineți o performanță medicală care a pornit din speranță, curaj, și a ajuns să facă vâlvă în lumea medicală internațională. Cum a început, ce momente dificile ați traversat, cum au evoluat lucrurile?
Oana e un caz poate unic în viața unui medic. Nu îmi aduc aminte să fi văzut pe cineva atât de îngenuncheat de destin. Prima mea întâlnire cu ea a fost la un an și jumătate după accident, îmbrăcată în jeanșii iubitului decedat (a acoperit-o în timpul incendiului), cu un hoody tras mult peste fața arsă și cu mâinile scurtate de degete încercând să facă gesturi firești, dar stângace. „Trebuie neapărat să facem ceva…”, atât mi-a mai zis înainte să plece. Nu era genul care să roage sau să se plângă. De la primul contact realizezi că ai un caz extrem de grav de depresie, cu un risc major. Da, cu un risc major, cu doar câteva zile înainte un alt supraviețuitor de la Colectiv comisese suicid. A fost și rămâne primul caz documentat în care transplantul de păr și sprâncene a jucat un rol major în reabilitarea și salvarea sa. Povestea ei a înmuiat inimile a mii de oameni, iar la congresul din Hollywood, California, din noiembrie 2018, cazul său prezentat de mine a fost ales să fie publicat în cea mai mare revistă de specialitate, direct pe coperta Forum a International Society of Hair Restoration Surgeons.

Ce i-ați dăruit Oanei și altor victime ale incendiului Colectiv?
Fiecare pacient de la Colectiv a suferit mai multe intervenții în clinica noastră. Am ținut legătura cu fiecare și încă suntem foarte apropiați. Toți au trecut prin momente dificile, iar boost-ul moral a jucat un rol deosebit de important. În ultimii doi ani au fost peste 100 de intervenții pro bono, pentru circa 30 de proiecte individuale. Momentele acute de depresie sunt greu de anticipat, iar într-unul, apărut chiar Oanei la ceva timp după prima operație, i-am spus: „Când vei fi deprimată, să îți aduci aminte că am dăruit din viața mea câteva zile pentru tine…”. Operațiile sunt în general lungi, uneori durează chiar și o zi întreagă.

Care este cea mai importantă lecție pe care ați obținut-o din această colaborare?
Lecția mea a fost simplă: „Să devii din victimă-supraviețuitor un ÎNVINGĂTOR”. De altfel, acesta este și titlul lucrării ce va fi prezentată în octombrie în Bangkok, la Congresul Internațional ISHRS. Doar ca exercițiu de imaginație, gândiți-vă că în fiecare dimineață acești învingători se trezesc, iar înainte să deschidă ochii își doresc ca totul să fi fost doar un coșmar. Și totuși, reușesc să treacă zi de zi de acest moment.

Ce ați învățat de la Oana, personal?
De la Oana reînveți să zâmbești când viața îți arată cel mai jos punct al existenței tale. Oana a reînvățat să trăiască, să zâmbească și felul ei de-a fi îmi arată că a câștigat cea mai grea încercare. O încercare de care nu avea nimeni nevoie…

Ce înseamnă HHRS?
Hair Hospital for Reconstructive Surgery – HHRS – este prima clinică la nivel mondial dedicată chirurgiei părului pentru pacienții cu afecțiuni patologice, arsuri, cicatrici, grefări de piele. Până acum nu a existat acest segment chirurgical, iar noi, într-un fel, am fost obligați să îl descoperim…

Ce faceți diferit decât alte clinici de profil?
Lăsând la o parte unicitatea profilului clinicii, sunt câțiva pași care ne diferențiază de alte clinici. Aș dori să menționez importanța identificării problemei reale a pacientului (poți face, tehnic, un implant perfect și totuși să nu rezolvi problema reală a pacientului). Este deosebit de importantă o anamneză complexă care să ne permită să identificăm tratamentul ideal pentru fiecare pacient. Pe baza experienței noastre am identificat noi pași care ne asigură un rezultat excelent. De asemenea, suntem o clinică în care de pacient se atinge doar medicul ultraspecializat în chirurgia părului (în foarte multe clinici, operațiile sunt efectuate de tehnicieni, nici măcar asistente medicale). Experiența a peste 5.000 de pacienți mulțumiți ne motivează în abordarea proiectelor viitoare. Și, nu în ultimul rând, tehnica 100% manuală prin care oferim garanția fiecărui fir implantat.

Prin ce diferă HHRS de clinica Dr. Felix Hair Implant?
Clinica Dr. Felix vine în întâmpinarea așteptărilor pacienților ce își doresc rezultate de excepție. Nu numai că suntem lideri de piață în Europa de Est, dar suntem apreciați la nivel mondial pentru calitatea oferită. HHRS, clinică dedicată pacienților patologici, se adresează cazurilor extrem de dificile și suntem în colaborare cu multe clinici de arși din Europa în vederea externalizării procesului de reconstrucție capilară.

Este o meserie în care trebuie să fii concentrat, dăruit, mereu informat, nu îți permiți să greșești. Cum vă relaxați?
Când joci în Premier League, trebuie să fii extrem de performant. Performanța, însă, nu înseamnă doar talent. Trebuie să participi la congrese, să fii la curent cu ultimele descoperiri, astfel încât să poți oferi calitatea cerută de pacienți. Acesta este motivul pentru care nu recomand clinicile suspect de ieftine, unde personalul medical (dacă nu cumva tehnicieni) nu poate reinvesti în supracalificare, calitatea având de suferit. Un curs de inițiere în transplantul de păr poate costa până la 30.000 de euro, iar o participare la un congres, între 2.000 și 5.000 de euro. Anual, per medic, ai nevoie de un buget de 10.000 până la 50.000 de euro pentru a fi sigur că este informat la zi.

Referitor la timpul liber… surf. De curând am revenit din Mauritius, unde urmăresc de câțiva ani două valuri superbe, Manawa și One Eye, însă nu pot să nu menționez alte două spoturi splendide: Republica Dominicană cu Encuentro și Cape Verde, insula Sal, Ponta Preta.

Ce v-ar plăcea să aveți mai mult?
„Time is on my side”, cum ar spune Mick Jagger… (zâmbește – n.red.)

Oana Rotariu

Ce a însemnat pentru tine întâlnirea cu Felix?
Pe scurt: o rază de soare într-un iad întunecat. Când treci printr-o asemenea experiență, tinzi să-ți pierzi orice speranță că viața ta se va întoarce la normal sau că va fi măcar 5% din ceea ce era. Pentru orice femeie, imaginea este un lucru foarte important, indiferent dacă vrem să admitem sau nu acest lucru. Iar depresia cauzată de răspunsurile negative când venea vorba de posibilitatea unui implant de păr pe un scalp grefat îmi este greu să o pot exprima în cuvinte. Pe Felix l-am cunoscut din întâmplare. Am auzit de el de la un prieten de „suferință” care mi-a spus că „există un doctor în România, care a declarat că va face implant de păr, pro bono, tuturor victimelor din Colectiv”. Sinceră să fiu, la prima întâlnire cu Felix m-am dus destul de descumpănită, deoarece, deși îmi doream să fie posibil, zecile de răspunsuri negative își înfipseseră ghearele adânc în ultima fărâmă de speranță. Eu sunt genul de persoană care „te judecă” încă din primele cinci secunde de când te vede, își creează o părere și nu și-o mai schimbă niciodată. Ceea ce este mai interesant este că absolut niciodată nu mi-a fost dat să mă înșel, iar momentul în care l-am întâlnit pe Felix nu a făcut excepție! Am văzut un om bun, cald, dornic să ajute pe toată lumea cu inima deschisă și, de asemenea, am remarcat un foarte bun profesionist. Atunci țin minte că am sunat-o pe mama și i-am zis: „Mami, l-am găsit! Am găsit doctorul care mă va ajuta să am păr din nou!”.

Cum a schimbat mersul lucrurilor pentru tine ambiția acestui medic care nu s-a lăsat descurajat?
În primul rând, țin să menționez din nou că Felix a fost singurul medic, din zecile de medici văzuți în străinătate, care mi-a spus că implantul este posibil și care m-a asigurat că va face tot ce îi stă în putință să îmi redea podoaba capilară! Poate vi se pare absurd că o fată cu arsuri de peste 69% din suprafața corpului și cu zece degete amputate zice asta, dar din perspectiva imaginii, pentru mine, părul era unul dintre cele mai puternice motive ale depresiei mele; era singurul lucru pe care nu îl puteam accepta! Iar curajul și încrederea cu care Felix s-a avântat în această „călătorie” mi-au redat speranța, zâmbetul și pofta de viață. Primul implant (cel de sprâncene) cred că a fost primul moment în care am zâmbit sincer, cu sufletul, în ultimii doi ani. De aici încolo, totul e istorie; deși au existat multe complicații din cauza pielii pline de probleme, Felix nu s-a dezmințit și a continuat să lupte, pentru ca visul meu să devină realitate. And so it did!

Cum se schimbă perspectiva asupra vieții după un moment precum cel de la Colectiv?
Un om care a trecut printr-o asemenea experiență trece prin 5 stadii:

  1. Șocul
  2. Negarea
  3. Dorința de moarte
  4. Amorțeala sufletească
  5. Pofta de viață

Cine vă va spune că nu a simțit niciodată emoția numărul 3 vă asigur că minte sau este încă în negare. Odată ce ajungi la numărul 5, te simți ca un copil într-un magazin de dulciuri. Tot ceea ce faci și simți este nou și incitant, te bucuri de cele mai banale și uzuale lucruri: asta pentru că ori ai reînvățat cum să le faci, ori ai uitat cum e să simți, iar acum te trezești la viață.

Crezi că prețuiești altfel viața?
Pot spune cu încredere că mereu am iubit viața și am vrut să o trăiesc la maxim, iar acest lucru nu s-a schimbat după accident. Odată ce am reușit să mă „scutur” și să vreau să trăiesc, am continuat să fac tot ceea ce am vrut și să încerc să-mi depășesc limitele cum am putut mai bine. Am vrut să-mi demonstrez mie și tuturor celor care mă văd că „nu pot” nu există, iar cel mai mare obstacol din viața unui om este el însuși. Cu asta în gând, m-am reapucat să fac toate lucrurile pe care mi le doream. Uneori, oameni bine intenționați m-au avertizat că nu voi reuși din cauza handicapului dobândit. Și totuși, în momentul de față fac sport zilnic, desenez, pictez, machiez, croiesc, cos, tricotez, montez lustre… (zâmbește – n.red.)

Te mai ating nimicurile care uneori nu ne lasă să ne bucurăm de viață?
Da! Zic „da” și o zic cu zâmbetul pe buze. Dacă nu te ating aceste „nimicuri” despre care vorbim, înseamnă că ești mort pe dinăuntru și, din experiență spun, este îngrozitor! Momentul în care m-am întristat că nu-mi stă bine părul sau că am luat două kilograme a fost momentul în care am realizat că am început să trăiesc din nou și că lucrurile încep să intre pe un făgaș normal. Nu vreau să fiu înțeleasă greșit, aceste nimicuri nu îmi afectează viața și stabilitatea mintală, însă este minunat să mă atingă pentru că asta înseamnă că, din fericire, NU ai alte probleme presante și importante care să te apese.

Dacă vorbim despre lux, care simți că sunt cele mai prețioase daruri pe care le primim și nu le „vedem”?
Iubirea, ajutorul și înțelegerea. Acestea sunt cele mai de preț daruri care, de multe ori, prinși în viața asta agitată, uităm cât de importante sunt. Când vine vorba de lux, uităm uneori că nu constă în lucruri materiale: bijuterii, case ori mașini, ci în liniște sufletească, într-un „poți conta pe mine” spus la momentul potrivit sau într-o privire care-ți umple sufletul de dragoste și căldură.

Crezi că putem deveni înțelepți, recunoscători, fără să trecem prin experiențe grave?
Cred că oamenii, în ziua de azi, au uitat să mai fie recunoscători și să se bucure de lucrurile simple care fac viața într-adevăr frumoasă și, în același timp, sper din tot sufletul meu că pentru a fi înțelept și mai ales recunoscător să nu fie niciodată nevoie ca cineva să treacă printr-o asemenea experiență! Eu, una, pot spune că am „prins” mai multă experiență de viață, experiență pe care NU o doresc nimănui. Dar trebuie să recunosc că m-a ajutat să cresc și să mă dezvolt psihic și sufletește. Se spune că „nimic nu se pierde, totul se transformă”. Acum, depinde de tine în ce transformi această experiență: în ceva lamentabil și insurmontabil SAU în ceva care te face să crești și să devii un om mai bun, un model pentru cei din jurul tău.

Apropo de recunoștință… Pentru ce te simți recunoscătoare oamenilor din jurul tău? Dar ție însăți?
Nu cred că am cuvinte destule și spațiu să scriu toate lucrurile pentru care sunt recunoscătoare persoanelor din jurul meu. Cel mai important lucru pentru care aș vrea să le mulțumesc este răbdarea nemărginită cu care s-au înarmat atunci când eu respiram ură prin fiecare por. Ură pentru mine, ură pentru faptul că eu trăiesc și alții au murit, ură pentru cum mă simt și pentru cum îi chinui pe cei dragi. Iar mie însămi… nu pot spune că-mi sunt recunoscătoare. Tot ce am reușit a fost datorită faptului că am avut oameni minunați în jurul meu, care au luptat pentru mine atunci când eu nu aveam putere. Ulterior, m-au ajutat să-mi recapăt pofta de viață.

Interviu realizat de: Ruxandra Rusan
Foto: Aurel Șerban
Make-up artist: Ana-Maria Barbu
Hairstylists: Adriana Mina & Roxana Balaci,
The Beauty Station
www.drfelixhairimplant.ro
felix@drfelix.ro